TNC Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Jakie polecacie zamienniki dla tylnej tarczy - Renult Megane III Grandtour 2010 1.6 16v 110KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Firmowe: OE Renault, SNR, ATE, etc. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Tu masz dobre ceny na te tarcze. http://www.renault-czesci.pl/Tarcze-ham-tyl-Megane-III-kpl-2szt-oryginal-Ren(3,184,320).aspx A mam jeszcze pytanie, czy amatorsko bez specjalnych narzędzi jestem w stanie sam wymienić te tarcze hamulcowe i klocki z tyłu? Bo moja megi ma już ponad 260 tys km przebiegu i czas by jej było zmienić tarcze i klocki tylne, bo te co są, są od nowości . Edytowane 29 Czerwca 2016 przez kacper69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Nadszedł czas na wymianę kompletu tarcz w mojej Megane. Do wyboru mam tarcze firmy TEXTAR, BOSCH, TRW. Które wybrać? Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Najlepiej OE Renault. Ceny mocno spadły i są bardzo atrakcyjne w porównaniu do zamienników. Oczywiście kupowane w sieci nie w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane11289 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Ja z mojego doświadczenia odradzam TRW. Co prawda zakładałem komplet (tarcze z klockami) na oś przednią w poprzednim aucie, ale nie byłem zadowolony. Klocki bardzo pyliły i ciągłe piski przy hamowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) A ja z mojego doświadczenia polecam klocki TRW Ale w wersji DTEC, dużo mniejsze pylenie, cicha praca, skuteczność klocków fabrycznych. Standardowe TRW, rzeczywiście lubią popiskiwać. Nie jest to odgłos "tramwaju" ale popiskują. Całkiem dobre są klocki oryginalne Renault dostępne w całkiem dobrej cenie. Przeważnie są to klocki dostarczane przez Federal Mogul. Arturmegane, z tych trzech firm które podałeś, Textar najpewniejszy. Ja wybrałbym z Textar-TRW, który tańszy. Na przełomie 2017/2018, było trochę reklamacji Textara, wiadomo z 50% procent to wina złego montażu-odrzucona, reszta uznana. Obecnie nie ma już problemu z Textarem. Bosch ma niewiele reklamacji na tarcze, ale przeważnie są odrzucane. Edytowane 9 Lutego 2019 przez Lelupi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 A co myślicie o FREMAX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Brembo czy Bosch? + Klocki TRW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja z tyłu mam właśnie Bosch założone. Hamują OK, auto bez problemu przeszło badania techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Z tyłu ważne jakie łożyska są wsadzone, żeby nie jakaś lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkwiecien Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Dzień dobry, Byłem ostatnio w Norauto na przeglądzie układu hamulcowego. Przy 55k przebiegu wybadano mi zużycie klocków, które kwalifikują się do wymiany. Jednak dostałem też informację, że należy też od razu wymienić tarze hamulcowe, ponieważ "są łożyskowane". Czy ktoś kojarzy o co może chodzić? Czy rzeczywiście jest tak, że trzeba od razu pełny zestaw wymieniać, czy też jest to próba naciągnięcia na droższą usługę? Dodam, że sprawdzałem tarczę i zarówno w mojej opinii jak i kilku znajomych są one w idealnym stanie (czyste, równe, rant praktycznie niewyczuwalny). Chodzi o hamulce tył, Megane 3 hatchback z 2011. I przy okazji, pozwolę sobie ponowić pytanie z początku tego wątku: czy wymiana klocków/tarcz wymaga posiadania specjalistycznych narzędzi, czy też poradzę sobie podnośnikiem, zestawem kluczy nasadowych i innych standardowych narzędzi? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Przy 55000 km wymiana tarcz? Jeśli to prawdziwy przebieg i tarcza nie ma rantu, to zmierz suwmiarką jej grubość i porównaj z dopuszczalną minimalną przez producenta. Teraz kwestia łożysk - jeśli ich nie słychać to nic nie ruszaj. Z wymianą klocków poradzisz sobie sam, jedyny "problem" to jednoczesne wciskanie i wkręcanie tłoczków. A potem jedź do panów z Norauto i poproś, żeby klientów nie naciągali na niepotrzebne wydatki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Dnia 9.02.2019 o 12:22, Lelupi napisał: A ja z mojego doświadczenia polecam klocki TRW Ale w wersji DTEC, dużo mniejsze pylenie, cicha praca, skuteczność klocków fabrycznych... Niestety, życie zweryfikowało opinię. Klocki TRW w wersji DTEC ( z czerwonym padem) założyłem na oś przednią. Klocki faktycznie praktycznie nie pylą. Felgi z przodu mam czyste, natomiast z tyłu (klocki fabryczne) felgi są ewidentnie brązowo-czerwone. Faktycznie są ciche, nie piszczą. Natomiast o wiele gorzej jest ze skutecznością hamowania. Drastycznie spadła po przebiegu kilku tysięcy kilometrów. Mocno myślę o wymianie na coś innego. Nie wiem, może się przypaliły, zeszkliły. Spróbuje jeszcze przeszlifować klocki i dotrzeć jeszcze raz. Po założeniu było całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi