Prezes Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 U mnie luz totalny. Chyba nie dostrzegłeś :D Odpowiedzi już ci udzielili Sam tego nie sprawdzisz. Chyba, że masz sprzęt do tego :) Bez nabicia z czynnikiem koloryzującym się nie obejdzie. Potem odpowiednia lampa. odpowiedni okulary i wyjdzie gdzie jest nieszczelność. Może wcześniej układ też był nabity z barwnikiem i wystarczy dokładnie teraz pooglądać gdzie są ślady. Swoją drogą to wielu użytkowników zapomina, że klimę się użytkuje także w okresie zimowym ze względy na to, że układ jest smarowny, a przez to trzyma szczelność, olejem który jest rozprowadzany po całym układzie razem z czynnikiem chłodniczym. Potem nagle na wiosnę następuje zdziwienie, gdyż powstały drobne nieszczelności na uszczelkach, gdyż nie były smarowane przez 5 miesięcy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 oczywiście - klimę się użytkuje w zimie jak się da (jak się włączy) :) mimo wszystko posłuchałem kiedyś mądrych głów i od paru lat ma ustawione cały czas (zima/lato) 19* i nie mam problemów z klimą i zapachu grzybów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal1504 Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Znalazłem wyciek, na dolnym łączeniu ze skraplaczem przy czujniku ciśnienia. Wymieniany był skraplacz a oring pozostał stary. Poprawiłem łączenie ale nie jestem pewien szczelności, jeśli następnym razem ucieknie czynnik to wymienię oring. Czy jest wstanie ktoś podać mi wymiar oringu (uszczelki) przy dolnym połączeniu przewodu ze skraplaczem. Byłem w ASO mają cały komplet uszczelek za 120 zł (trochę drogo jak na uszczelki), czy muszą być specjalne do klimatyzacji czy zwykły oring na miarę da radę. Pozdrawiam. Oring wymieniony, kupiłem zestaw 270 sztuk do klimatyzacji za 20 zł, dopasowałem oring. Klima nabita i na razie nie widać wycieku. Stary oring był lekko przyciśnięty ( zdarta delikatnie powłoka), być może pospiesznie podłączany skraplacz, lub przy demontażu starego. Zobaczymy na następną wiosnę czy klima będzie działać. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Rafal1504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebciu Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Panowie, czy te wspomniane 480 gr. jest niezależne od silnika ? Piszecie o 1.5 dci a ja mam 1.6. I nie wiem czy tego się trzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Jedynie meganka z silnikiem M4R (2,0 16V) z racji posiadania innej sprężarki wymaga 510 g czynnika. Pozostałe niezależnie od wersji silnika mają taką samą sprężarkę i zalewa się 480 g czynnika chłodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebciu Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Dzięki za konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A ja robiłem serwis klimy w sobotę i powiedział mi znajomy, że wg katalogów jakie on ma powinno być 600 g czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebciu Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 ja jak uzupełniałem to też chłop twierdził że ponad 600 gr. Kłóciłem się z nim że chce mnie wydymać, ale dał mi kwitek ile wlazło i że tak ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ilość czynnika i oleju Mój odnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi