Teg Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Cześć. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Czy ktoś ma potwierdzone informacje, że rzeczywiście w tym silniku poprawiono - i konkretnie co? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Drugie pytanie, ważniejsze: czy ktoś z Was przeprowadził w 1.5 dCi profilaktyczną wymianę panewek? Jest o tym temat, ale dla Megane II. Czy ktoś wykonał to, ale bez ruszania wału - same panewki i przejeździł już jakiś czas? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Megane III spełnia wszystkie moje wymagania, ale TCe jest bardzo mało, a 1.5 dCi się jednak boję. Regulamin pkt. 5.9 -Prezes EDIT: No dzięki Prezes, zapamiętam :D To jak to jest z tymi panewkami w 1.5 dCi w Megane III? Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Teg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 W MIII nie już z tym raczej problemu, tak samo zresztą jak w ostatnich MII o ile był regularnie wymieniany olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teg Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 No właśnie to "raczej" mnie martwi. Byłem w warsztacie specjalizującym się w Renault podpytać, ktoś przede mną kupował tłok do takiego... Pytanie moje brzmi, czy można wymienić same panewki i czy ktoś to zrobił i jeździł długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ja to robiłem w K9K 86 konnym co prawda w Megance 2 ale ten silnik był montowany też w trójce. Panewki wymieniane były przy 191 tyś bez szlifowania wału i przejechałem do tej pory tylko 15 tyś. Nie zapomnij o wymianie właściwej pompy oleju : patrz m. in. post 17 http://megane.com.pl/topic/30109-roznice-w-silnikach-15-dci/page__st__15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teg Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) No fantastycznie, nareszcie konkret! W jakim stanie był wał? Co ile był zmieniany olej przed wymianą? W silnikach po 2010 jest mocniejsza pompa oleju już. Dlaczego zmieniałeś, profilaktycznie? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Teg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Profilaktycznie bo przebieg niemały jak na ten silnik a też nie wiadomo do końca czy prawdziwy. Wału nie oglądałem bo robił to mechanik. A olej zmieniany był co 15 tyś przez poprzedniego właściciela. Ja zmieniam co 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Jestem przed trzecia wymiana oleju silnikowego w tym roku (co 10 kkm), na liczniku 160 kkm oryginalne i wlasnie sie zastanawiam, czy nie zrobic analizy oleju silnikowego m.in. na zanieczyszczenia mechaniczne. Koszt zapewne 100-200 PLN, ale moze by wyniki powiedzialy cos o stanie panewek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Gdzie takie analizy robisz? Napisz jak możesz coś więcej, np co takie badania ujawniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Sa firmy, co robia analize oleju. Oil test z Gliwic potrzebuje 100 ml. Koszt analizy 50 PLN Edytowane 10 Października 2016 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ja to robiłem w K9K 86 konnym co prawda w Megance 2 ale ten silnik był montowany też w trójce Żaden silnik Z MII nie był montowany w MIII. Każdy silnik serii K9K w MIII ma inny symbol kodowy niż w MII. Te silniki mniej lub bardziej się różnią (też osprzętem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Analiza mojego silnika po 10 kkm jazdy na oleju ELF RN0720. Interesowało mnie tylko zanieczyszczenie i zużycie. Kondycja oleju po 10 kkm powinna być OK, więc w to nie wchodziłem. Jeszcze komentarz w majlu: W załączniku uzupełniony raport z badań. Jeżeli chodzi o dodatki uszlachetniające to każdy olej ma inne i nie mam dla nich wartości granicznych. Niestety nie znalazłem danych producenta oleju o zawartości boru, więc nie wiem czy w oleju świeżym występuje jego wysoka zawartość. Nie mamy tego oleju w swojej bazie danych i musielibyśmy go przebadać aby mieć wartości odniesienia. Cynk jest dodatkiem występującym w większości olejów i im jest go więcej tym lepiej (wartość ok 500 mg/kg jest ok). Jeżeli chodzi o bor to jeżeli nie mam wartości odniesienia, a widzę że jest go dużo to sprawdzam zawartość sodu. Jednak sama analiza pierwiastków nie da jednoznacznej informacji o awarii. Sód może także pochodzić z innych źródeł: sól drogowa, woda z kranu lub ścieków, słone powietrze, dodatki składników w pewnych olejów napędowych jako substytut związki wapnia lub magnezu. Zagęszczacz do smarów. Proszę obserwować poziom płynu chłodzącego i ewentualne zmiany w oleju silnikowym: tworzenie się mazistych osadów. Miedź i żelazo, te pierwiastki są u pana w normie. Ich oznaczona zawartość jest naturalnym efektem eksploatacji silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 W MIII nie już z tym raczej problemu, tak samo zresztą jak w ostatnich MII o ile był regularnie wymieniany olej. Znalazłem taki filmik na youtube: Niestety w Megi III panewki też padają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Też się obawiam tych panewek. Komuś z forum poleciały w Megi III panewki? Bo może niepotrzebnie się obawiamy? Ja co prawda dużego przebiegu jeszcze nie zrobiłem swoją Meganką (a raczej moja żona) ale profilaktycznie zamierzam wymieniać olej co 10-12 tys. km i do paliwa leję olej 2T dla lepszego smarowania. Lałem Orlenowski ale ostatnio zakupiłem LM. Stosujecie też ten dodatek do paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Od 2006 roku wprowadzono pompy oleju o tzw.zwiększonej wydajności. Bezproblemowo można wymienić panewki bez demontażu wału. W przypadku 1,5 dCi panewki są trochę starte, ale wał mieści się w tolerancji pomiarowej. Wystarczy wymienić same panewki + pompę oleju, po wcześniejszym pomiarze. Warto sprawdzić ciśnienia oleju na gorącym silniku Edytowane 8 Listopada 2016 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Znalazłem taki filmik na youtube: https://www.youtube....h?v=CePm6UPNOoo Niestety w Megi III panewki też padają Z tego filmiku co załączyłeś wynika że to właśnie nie panewki tylko wałek rozrządu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi