marek789 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Witam mam problem z silnikiem 1.5 DCi wymieniłem wtryskiwacz drugi bo była podobno uszkodzona elektrka wtryskiwacza na używany ale sprawny słychać różnice w pracy silnika na starym i "nowym" wtryskiwaczu. Ale mam dalej problemy: - Dotyczy powietrza w paliwie mimo że filtr paliwa był wymieniany nie całe 2 miesiące temu. (Zamawiać nowy? Podejrzewam zawór zwrotny uszkodzony) - Nie równa praca i dymienie na szaro silnika na zimnym silniku ale złapie tylko delikatnie temperatury i od razu pracuje inaczej tzn równo i bez kopcenia - Dymienie podejrzewam że pojawiło się po czyszczeniu EGRa, bo po czyszczeniu program maxiecu pokazuje błąd ale nie można go skasować (sporadyczny) Do tego program maxiecu pokazuje błędy: DF025 - AKTUALNY - Połączenie jednostki diagnostycznej podgrzewania wstępnego; brak informacji dodatkowych DF053 - SPORADYCZNY - Funkcja regulacji ciśnienia w rampie; na poziomie maksimum DF053 - SPORADYCZNY - Funkcja regulacji ciśnienia w rampie; na poziomie minimum DF053 - SPORADYCZNY - Funkcja regulacji ciśnienia w rampie; wysoki przepływ prądu powyżej maksymalnego Jest ktoś w stanie pomóc w rozwiązaniu problemów z tym silnikiem czy czeka mnie wymiana wszystkiego po kolei aby usunąć błędy i aby silnik zaczął w końcu prawidłowo pracować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 IMHO: - sprawdz podlaczenia do filtra. Moze podwinal sie oring i zaciaga powietrze (tak mialem) - sprawdz bledy na CLIPie, bo to jest wiarygodna informacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Df025- masz spaloną świecę żarową Df053- sprawdź wtryskiwacze na przelew, prawdopodobnie któryś porządnie leje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Jutro lub w poniedziałek zadzwonię do kilku osób posiadających clipa i się umówię na diagnostykę i dam znać ;) Jaki może być orientacyjny koszt za diagnostykę clipem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 50-100 PLN albo dobra flaszka :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 A po co Ci clip. Masz błędy wygenerowane przez maxiecu i to wystarczy. filtr paliwa był wymieniany nie całe 2 miesiące temu. (Zamawiać nowy? Podejrzewam zawór zwrotny uszkodzony W tym filtrze nie ma zaworu zwrotnego i wymiana nic nie zmieni. Powietrze bierze się z nieszczelności na wężykach, zmień na zwykłe gumowe fi 8 z opaskami. Wymień zwłaszcza ten między filtrem a zasilaniem pompy. Za podłączenie clipa powinieneś zapłacić do 50 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Zrobiłem dzisiaj próbę przelewową i wyniki tak się przedstawiają Ewidentnie 3 i 4 wtryskiwacz leje porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Z którego roku auto, uzupełnij stopkę. Warto zapoznać się z tematem; http://megane.com.pl/topic/69890-opilki-metalu-w-paliwie-w-silniku-15-dci-do-roku-2006/ i wyciągnąć wnioski, póki nie jest za późno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Kup zaworki ale oryginały po około 280zł szt i wymień .Ja tak zrobiłem i wszystko gra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Z którego roku auto, uzupełnij stopkę. Warto zapoznać się z tematem; http://megane.com.pl/topic/69890-opilki-metalu-w-paliwie-w-silniku-15-dci-do-roku-2006/ i wyciągnąć wnioski, póki nie jest za późno. Auto z 2003 roku, czytałem już te tematy. Zacząłem dolewać olej do paliwa. Filtry i oleje wymieniam co około 10 tysięcy maksymalnie 15 tysięcy km tylko na ELFa, nie leje żadnych Castroli, Lotosów itd. Po co mnie przedrzeźniasz Mówisz o tych Allegro ? Ile już przejechałeś na nich i jak się sprawują? Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 23 Października 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Nie wystarczy czytać tematy, należy wyciągać wnioski. Będziesz inwestował w zaworki, wtryski a opiłki będą robić swoje Edytowane 23 Października 2016 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Ja wymieniałem w megance córki ponad 2 lata temu, zrobione około 30 tys. km i sprawują się bardzo dobrze. W żadnym wypadku nie kupuj tańszych chińskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Ja wymieniałem w megance córki ponad 2 lata temu, zrobione około 30 tys.km i sprawują się bardzo dobrze Kolego, z którego roku auto, jaki system wtrysków, ile km ma zrobione. Proszę o więcej danych, bo meganek z różnymi silnikami 1,5 dci jest wiele Edytowane 24 Października 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Kolego, z którego roku auto, jaki system wtrysków, ile km ma zrobione Przecież to logiczne, że wtryski delphi i rok produkcji przed 2006 bo potem już był siemens. Samochód z 2004 r, 240 tys. km. Przebieg mało istotny bo przyczyną było syfiaste paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Może warto podzielić się swoimi uwagami na ; [tu był niedziałający link], dla wiedzy innych, zapraszam ;Opiłki metalu w paliwie w silniku 1,5 dci do roku 2006 Jak już podajesz jakiś link to rób to w sposób właściwy, a opisany w regulaminie. - Prezes Edytowane 23 Października 2016 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi