parabellum Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Chciałbym zmniejszyć wloty do chłodnicy w Megane II - celem poprawy aerodynamiki i szybszego nagrzewania się silnika - w obu wypadkach motywacją jest zmniejszenie zużycia paliwa. Zanim się jednak za to zabiorę, chciałbym się zapytać, czy jest to bezpieczne - w takim sensie, czy jakieś komponenty poza chłodnicą główną i tej klimatyzacji w tym aucie wymagają dopływu powietrza by sie chłodzić - niezależnie od poprawnie działającej chłodnicy i powinienem unikać zmniejszania wlotów w jakimś konkretnym miejscu? Pomysł ten jest zaczerpnięty z forum Ecomodder.com - ogólnie jest tam zalecane, by najpierw zasłonić wloty w górnych partiach, a potem w miarę potrzeb na dole - tak, by nie załączał się częściej wiatrak chłodnicy, bo wtedy przeróbka jest kontrproduktywna. Posiadam adapter do OBD II, więc jestem w stanie monitorować temp. silnika przy pomocy smartfona (przetestowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Tak to się robiło w Żukach i Starach. Silnik jest chłodzony cieczą a nie powietrzem, chłodnica wchodzi na duży obieg dopiero po otwarciu termostatu, dużo innych rzeczy wpływa na mniejsze spalanie, ecodrajwing?.. Nie rób siary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Nowe BMW mają fabryczne osłony do chłodnicy eletryczne. Na zimnym silniku są zamknięte w celu szybciego nagrzania i lepszej areodynamiki. Przy jakimś temp. Silnika automatycznie otwierają żeby nie przegrzały się. Ja zimą tak zasłoniłem ale górne wloty i spalanie zmniejszyło się o jakiś 0.5 llitra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark55 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 W Żukach i Starach była żaluzja do zaciągania z kabiny na łańcuszku. Do nie których auta są nakładki zasłaniające z przodu wlot powietrza montowane na zimę. Pomysł dobry ponieważ szybciej można osiągnąć temperaturę silnika. Przy dobrym termostacie bez zakrywania chłodnicy silnik powinien działać prawidło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Tylko w Starze nie było klimy . Pomysł zły, bo można klimę przegrzać i silnik przy ostrej przejażdżce po autostradzie albo w korku, zapomnisz o tej zasłonie i po zawodach. Super sprawa to grzałki przepływowe cieczy albo zamontowany podgrzewacz czasowy i to jest rozwiązanie, a nie karton na kratce. Edytowane 20 Listopada 2016 przez tomgrandtour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Zasłon chłodnice. Załóż cieńsze opony, wypakuj zbędny bagaż z samochodu i bedzie o wiele lepiej. Teraz chcesz zmniejszać średnice a w lato będziesz powiększać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Tak, na razie w celach testowych posłużę się po prostu taśmą klejącą od zewnątrz, a potem chciałbym zrobić kilkuczęściowe cienkie panele z polipropylenu komorowego mocowane np. na trytytki wg potrzeb - w lato pewnie większość, jeśli nie wszystkie się zdejmie. Poza tym, chciałbym jeszcze zrobić elastyczny przedni spojler prawie do samego podłoża (tzw. air dam), potem zaś wypanelować na gładko podłogę wspomnianym polipropyleneam (wtedy spojler przedni nie jest już potrzebny), może zrobić osłony na koła tylne a la Citroen 2CV i mniejsze nad kołami przednimi, gładkie kołpaki, lusterka wewnętrzne zamiast zewnętrznych (nie wiem jaki tu jest stan prawny w Polsce), coś tam jeszcze postaram się wymyślić, byle starczyło chęci i czasu:) Edytowane 20 Listopada 2016 przez parabellum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Jeszcze obniż auto chyba że jedzisz na drodze polne czy górskie...Ty masz kombi czy jakie? U mnie muszę zmodyfikować zderzak tylny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Ja w w Megane 3 dci zasłoniłem wlot powietrza do chłodzenia silnika. Tej poniżej tablicy rejestracyjnej. Mam wrażenie, że jest troszkę cieplej w aucie , szczególnie w trasie . Edytowane 22 Listopada 2016 przez kacper69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Chciałbym zmniejszyć wloty do chłodnicy w Megane II - celem poprawy aerodynamiki i szybszego nagrzewania się silnika - w obu wypadkach motywacją jest zmniejszenie zużycia paliwa. Tekst ten można dwojako rozumieć - zmniejszyć średnice króćców wodnych na chłodnicy lub zmniejszyć otwory nawiewowe powietrza na chłodnicę. O ile pierwsza interpretacja nie przyniesie żadnego pozytywnego efektu, a pogorszy odprowadzenie ciepła z silnika, to druga interpretacja przyniesie efekt szybszego nagrzania się silnika (nie będzie w czasie jazdy takich przeciągów w komorze silnika), ale pozostanie ujemny efekt pierwszej interpretacji - pogorszy odprowadzanie ciepła z silnika przez mniejszą ilość powietrza przepływającego przez chłodnicę. Najlepszy efekt da zastosowanie żaluzji lub rolety zamykanej (automatycznie lub ręcznie) na czas nagrzewania się silnika (mniejszy przeciąg w komorze silnika podczas jazdy, w czasie postoju to nie ma znaczenia), o czym wyżej pisali koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Poza tym, chciałbym jeszcze zrobić elastyczny przedni spojler prawie do samego podłoża (tzw. air dam), potem zaś wypanelować na gładko podłogę wspomnianym polipropyleneam (wtedy spojler przedni nie jest już potrzebny), może zrobić osłony na koła tylne a la Citroen 2CV i mniejsze nad kołami przednimi, gładkie kołpaki, lusterka wewnętrzne zamiast zewnętrznych (nie wiem jaki tu jest stan prawny w Polsce), coś tam jeszcze postaram się wymyślić, byle starczyło chęci i czasu:) Ty tak na serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Tak:) Jak wykonam przeróbki, to się pochwalę rezultatami. Na razie wloty zmniejszyłem roboczo taśmą klejącą z zewnątrz i muszę jeszcze ustalić optimum. Najlepszy byłby serwomechanizm, ale to jest poza moimi możliwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) To ja moze tak, tego.... W ramach poprawy nastroju ;) Każdemu według potrzeb ;) Edytowane 12 Grudnia 2016 przez pizza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Przypuszczam że doktorat na tym robisz, albo chcesz pozyskać dodatkowy grosz z Unii na innowacyjność. Bo pewnie nie chodzi o chytry plan, by spalać 0,5 l gazu mniej? Uwaga na plagiat, bo coś wydaje mi się, że żaluzja elektryczna w mondeo już jest. Ja kibicuję, wrzucaj zdjęcia. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez lufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi7 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A może tak by całkiem chłodnice ominąć :0 będziesz miał silnik ciepły raz dwa ( sugerując się moją uwagą i wdrażając ją w czyn robisz to na własne ryzyko i nie ponoszę za to odpowiedzialności } 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi