megiii3 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Cześć; Na ilu poduszkach wisi silnik w megane III ph1? Mój problem polega na przenoszeniu wibracji od silnika na kabinę. Odczuwam to głównie na postoju gdy silnik pracuje na wolnych obrotach, aczkolwiek podczas jazdy też są wyczuwalne lecz w znacznie mniejszym stopniu. Wymieniłem już główną poduszkę (tą z prawej strony) na oryginał i wibracje delikatnie zmalały lecz daleko jest jeszcze do ideału. Po przyłożeniu ręki do tej nowej poduszki nie czuć aby występowały jakieś drgania. Natomiast jak dotknę górnej poduszki silnika to czuć że cała drży, czy ona jest wszystkiemu winna czy trzeba szukać przyczyny jeszcze gdzieś indziej? Czy ta poduszka może drżeć czy nie ma prawa przenosić wibracji i należy ją wymienić? Jeżeli chodzi o pracę silnika to nie mam żadnych zastrzeżeń (aczkolwiek widać jak delikatnie się buja na boki na wolnych obrotach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Z tego co wiem to są trzy. Dwie na silniku i jedna przy skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Są przynajmniej cztery: dwie na górze silnika, jedna na dole i jedna przy skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Zależy od wersji silnikowej. Tzw 'ósemka' u góry po stronie poduszki olejowej (po stronie pasażera) jest tylko w silnikach o wyższej mocy. W wersjach 86KM nie ma tej poduszki. Chociaż w najnowszych 1.5 110KM chyba też ta poduszka nie występuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megiii3 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Właśnie jak położę rękę na poduszce tej na górze od strony pasażera to wyczuwam duże wibracje i mam wrażenie, że to ona przenosi te drgania. Wydaje mi się, że poduszka powinna te drgania tłumić - dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 ta poduszka daje o sobie najbardziej znać na zimnym jeśli jest zużyta. Jeśli po odpaleniu na zimnym trzęsie budą to prawdopodobnie będzie to. Natomiast jeśli drgania sa mocniejsze przy przyspieszaniu (charakterystyczne buczenie) itd to może być poduszka tylna - lizak, wymiana 10min w kanale. Myślę, że skoro wymieniłeś główną już to ta dolna pewnie jeszcze prosi się o wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megiii3 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Główną poduszkę wymieniłem ponieważ tak zasugerował mechanik, aczkolwiek wielkiej poprawy nie ma. Górna poduszka to ta: górna, a dolna to: dolna? Edytowane 24 Listopada 2016 przez megiii3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 dokładnie to ta dolna. Myślałam, że wymieniłeś tą dużą olejową.. ale ta dolna też ma duże znaczenie przy wibracjach przenoszonych na karoserie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megiii3 Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Oczywiście wymieniłem tą dużą olejową i zastanawiam się nad wymianą pozostałych, ponieważ wibracje dalej są mocno wyczuwalne. Zacznę chyba od tej poduszki górnej z linku, ponieważ jak ją dotykam to czuję, że cała drży tak jakby straciła właściwości tłumiące. Dodano: 29 lis 2016 - 16:25 Ostatnie pytanie; Która dolna poduszka silnika może mieć większy wpływ na wibrację kabiny? Wibrację odczuwalne również na pedałach oraz delikatnie na lewarku zmiany biegów. Zaczyna mnie to auto lekko irytować już. Regulamin pkt. 10 - odnośnie dodawania zdjęć na forum. :!: -Prezes Edytowane 30 Listopada 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 A czy te górne poduszki wymieniałeś samemu? Trudno to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodora Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ja wymieniłem wszystkie poduszki (olejową, lizak na dole i od skrzyni biegów), z wyjątkiem lizaka przy poduszce olejowej. Niestety nie pomogło i trzęsie dalej. Jeżdżę tak już kilkanaście tyś km. Być może to koło dwumasowe, lecz poza wibracjami nie ma żadnych objawów wskazujących właśnie na dwumasę. Napisz jak już uporasz się z problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megiii3 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Byłem ostatnio u innego mechanika stwierdził, że poduszki są OK, wykluczył również dwumasę. Nie chciał nic na ślepo wymieniać, żeby naciągać na koszta i zalecił wizytę w ASO. Chwilowo odpuszczam temat, może jak się zrobi cieplej to samo minie. PS Zauważyłem, że gdy ruszam delikatnie puszczając sprzęgło bez dodawania gazu to auto zaczyna mocno szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A może jest problem z dziwnie zużytym sprzęgłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszarki Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Dnia 13.12.2016 o 18:45, megiii3 napisał: Byłem ostatnio u innego mechanika stwierdził, że poduszki są OK, wykluczył również dwumasę. Nie chciał nic na ślepo wymieniać, żeby naciągać na koszta i zalecił wizytę w ASO. Chwilowo odpuszczam temat, może jak się zrobi cieplej to samo minie. PS Zauważyłem, że gdy ruszam delikatnie puszczając sprzęgło bez dodawania gazu to auto zaczyna mocno szarpać. Witam, czy udało się zdiagnozować problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Omyłkowo zamieściłem wpis w innym temacie. Powtórzę : U siebie mam zużytą poduszkę dolną. Na forum czytałem że najlepszy wybór to Hutchison bo Sasic nie koniecznie się sprawdzają. Problem w tym że oryginałów ani Hutchison'a nigdzie nie widziałem. Nie wiecie gdzie można kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi