raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Problem z uruchomieniem 1.5 dci na mrozie. Wydaje mi się że się zapowietrza układ paliwowy. Pompowanie gruszką nic nie daje - ciągle miękka. Paliwa między gruszką a filtrem brak. Za gruszką w stronę baku jest. Po kręceniu rozrusznikiem za gruszką pojawia się trochę paliwa, gdy ściskam gruszkę żeby dopompować ucieka. Gruszka do wymiany? I pytanie, w którym momencie załącza się pompa i ciągnie paliwo przed gruszkę? Po zapłonie jak się świece grzeją czy z rozrusznikiem? Muszę jakoś uruchomić to auto:( Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wygląda jak by zawór zwrotny nie trzymał, lub gdzieś jest pęknięty przewód na trasie podawania paliwa. A pod autem nie ma plamy po paliwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Nie zauważyłem wycieków. Paliwo wraca jakby spowrotem do gruszki. Tylko dlaczego jak jest ciepło to auto pali normalnie? Zamiast wymieniac swiece i bawic się z wtryskami zaczac od tej pompki? Tak czy inaczej powinna bezwzględnie popychac przecież paliwo dalej. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Nie we wszystkich 1.5 dci w baku jest pompka paliwa .Pompa wysokiego ciśnienia ma dwie pompy ..Załóż zaworek zwrotny na zasilaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Ale w pompce ręcznej "gruszce" powinny być zaworki i trzymać paliwo. Skoro nie da sie nią napompowac przewodu przed filtrem paliwa to uszkodzona? Czy moze przy jakichś okolicznościach nie działać? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Masz rację uszkodzone zaworki w pompie i paliwo się cofa ale tańsza wersja to zalożyć zaworek zwrotny .Na gruszce są przewody paliwowe zakładane na gorąco i tu masz problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie do pytania odnośnie wymiany zamierzałem:) Próbowałem poluzowac ale przewody na gruszce ani drgna. Ile może kosztować ta gruszka? Wolałbym zeby była sprawna skoro ktoś ja tam przewidział. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Z tego co wiem ludzie z forum zakładają przed gruszką zaworek zwrotny który przejmuje funkcje tego zepsutego w gruszcze. Jest to szybsza i tańsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 I jeszcze kwestia tego, dlaczego tak się dzieje na mrozie? Jak temperatura na plusie to nie ma problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) A ja zapytam, kiedy był wymieniany filtr paliwa. Mnie to wygląda na zatkany parafiną albo zamarznięty filtr. Jeśli za pompka reczną wytwarza się nadciśnienie w pustym przewodzie,(powietrze) to trudno by pompa elektryczna, czy też ta gumowa tam coś dostarczyła. Zdejmij rurkę dolotową do filtra i jeszcze raz spróbuj gruszką pompować paliwo. Jak poleci, to zator jest w filtrze paliwa. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Przed gruszką, to znaczy miedzy bakiem a gruszką? Dodano: 08 sty 2017 - 23:01 Olej i wszystkie filtry wymieniane wraz z olejem na początku listopada Dodano: 08 sty 2017 - 23:04 I jeżeli w pustym przewodzie byłoby nadciśnienie to czy gruszka byłaby miękka? Pozwala się swobodnie ściskać Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) za gruszką... (zgodnie z kierunkiem tłoczenia paliwa) Pomiędzy nią a filtrem. Dodano: 08 sty 2017 - 23:08 co do samej gruszki na pustym przewodzie.... Ścisliwość powietrza w przewodzie jest większa jak cieczy (paliwa). mogą takie objawy występować. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Też o tym pomyślałem. Przewod paliwowy na filtrze da sie spokojnie zsunac i założyć pozniej bez problemu? Nie chce żeby cos później ciekło Dodano: 08 sty 2017 - 23:14 Pytanie może głupie ale nie wymienialem sam nigdy. Od tego też jest to forum:) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Trudno mi powiedzieć co tam masz. Od takich zabawek też mam swojego mechaniora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Temperatury u mnie ostatnio wahają się od -32 do max -15 (Podhale). Może faktycznie filtr zamarza. Tankuje tylko na orlenie... Można ewentualnie próbować podgrzać filtr suszarka/opalarka bądź drastyczniej - potraktować go wrzątkiem? Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi