onomatopeja Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ewidentnie zawalaona/zakamieniona nagrzewnica (zazwyczaj przytyka się właśnie od strony pasażera). Jak dobrze pamiętam zasilanie nagrzewnicy jest od strony kierowcy. Typowy problem w reno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pany Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Witam ponownie po dłuższej przerwie. W akcie desperacji zrobiłem płukanie układu nagrzewnicy gorącym octem ( ale tylko układu nagrzewnicy - nie całego silnika) i tak z odczucia po ustawianiu temperatury na HI z jednej i drugiej strony, to od kierowcy było gorące a od pasażera letnie, a teraz po płukaniu jest od kierowcy jeszcze bardziej gorące 62*C , a od pasażera bardzo ciepłe 57*C. Różnica zmalała i to bardzo - ale nie zniknęła. Cóż trzeba z tym żyć i tyle Pozdrwiam Jak coś to dołączam zdj jak podpinałem zewnętrzny obieg ps. ja mam założoną instalację gazową z tego powodu są tam trójniki Aha jeszcze jedno, warto zaglądnąć czy nie jest zabrudzona chłodniczka klimatyzacji za filtrem kabinowym- u mnie była dość mocno zabrudzona. Ja niestety jej nie wyczyściłem żadnym preparatem, bo jak robiłem płukankę to było -4*C więc wszystko by zamarzło, ale jak będzie cieplej to ją umyję to może wtedy wyrówna się tak jakby ilość przepływającego powietrza na L i P stronę. Edytowane 17 Lutego 2018 przez pany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 @up widać, że ktoś oszczędzał na filtrze kabinowym i jeździł bez niego Ostatnio jak wymieniałem filtr u siebie, to moja wręcz się błyszczała jeszcze xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turalyon Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Połączyłem z istniejącym tematem - mireczek01 Witam. Mam problem od pół roku z ogrzewaniem. Przy ustawieniu na najcieplejsze od strony kierowcy leci ledwo ciepłe, od strony pasażera zimne. Posiadam klimatyzacje manualną, więc pierwsze co sprawdziłem to te metalowe żyłki od pokręteł czy nie popuściły przy pokrętłach lub przy mieszalniku - wszystko ok. Podejrzewam że klapy nawiewu nie zamykają całkowicie zimnego powietrza. Można je jakoś manualnie przestawić bez rozbierania całej deski? Jest do nich jakoś dostęp? Edit1 Okazało się ze to jednak zasyfiona nagrzewnica. Rura którą płyn chłodniczy wchodzi jest parzaca, a ta która wychodzi letnia. Robie plukanie. Zobaczymy czy pomoże Edit2 No i nie pomogło. Rura wychodzące jest juz gorąca, powietrze od pasażera nadal zimne Panowie wiecie może czym porusza ta druga dźwignia umieszczona pomiędzy wyjściem i wyjściem plynu chłodzącego z mieszalnika? Jak ruszam pokrętłem temperatury to porusza się dźwignią u góry odpowiedzialna za klapy i dźwignią u dołu. Nie ma tam czegoś co nakierowuje powietrze żeby leciało na nagrzewnice? Może tam jest problem Edit 3 Udało się. Leci gorące. Winna była jednak nagrzewnica. Wymontowalem ją (mój mechanik był w szoku ze dałem rade to zrobić bez rozkrecania deski ) , przeplukalem ją odk amueniaczem - wyleciało z pół litra kamienia ! Edytowane 22 Listopada 2018 przez Turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Czy tylko w Megankach się nagrzewnica zakamienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 @Turalyon Możesz powiedzieć jak wymontowałeś tą nagrzewnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 2 godziny temu, ferrit napisał: Czy tylko w Megankach się nagrzewnica zakamienia ? Wszędzie ci się zakamieni jak jeździsz na płynie rozmieszanym z kranówką a nie z destylowaną. Najlepiej zalać już rozrobionym koncentratem, masz pewność że będzie hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dnia 20.11.2018 o 16:41, Turalyon napisał: Udało się. Leci gorące. Winna była jednak nagrzewnica. Wymontowalem ją (mój mechanik był w szoku ze dałem rade to zrobić bez rozkrecania deski ) , przeplukalem ją odk amueniaczem - wyleciało z pół litra kamienia ! Jak wyjąłeś nagrzewnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaii Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Ja mam jeszcze fajniej. Z kratek środkowych zawsze leci tylko zimne powietrze i to po obu stronach tak samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 To ja mam jeszcze lepszy fant, z przednich kratek leci zimne a na nogi ciepłe, przy włączonej klimatyzacji na 22 stopnie. Z różnicą temperatur z nawiewów mam to samo, od strony pasażera mam 1⁰ różnicy. To bardzo może wkurzyć i zmylić, bo ktoś może jechać i sprawdzać klime czy jest czynnik i wydawać pieniądze na marne, bo przy małej ilości czynnika jest ten sam efekt, że jedna strona chłodzi słabiej, a w naszych autach to norma, że jedna strona słabiej chłodzi albo grzeje. Na razie się tym nie przejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Kurcze. To my z żoną jesteśmy chyba jacyś dziwni. Klima w trybie auto, ta sama temperatura dla obu stron i nikt nie narzeka. Edytowane 26 Czerwca 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 U mnie też nikt nie narzeka, nawet moja druga połówka zwiększa temperaturę bo za zimno jej. Po prostu ja mam skrzywienie psychiczne już przez to auto bo każdy trąbi, że jak jedna strona chłodzi słabiej to znak, że jest mało czynnika w klimatyzacji. Na to wychodzi, że G.... prawda i Meganki są po prostu zwalone technologicznie i to będzie wkurzać nas cały czas. No cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 1 minutę temu, Renia08 napisał: Po prostu ja mam skrzywienie psychiczne już przez to auto Sprzedaj. Szkoda nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Żeby sprzedać muszę wymienić skrzynie biegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Bez tego też pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi