bacablue Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam. Dziś podczas przyśpieszania auto dwa razy szarpnęło, a przy ruszaniu ze skrzyżowania zapalił się klucz i stop z komunikatem ryzyko awarii silnika. Po chwili został sam klucz i komunikat skontroluj esp. Po chwili wszystko zgasło. Co to znaczy? Auto przez dwa tygodnie jeździło trasy dwa razy dziennie po 1 kilometr. Dopiero dziś trasa 60 kilometrów. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Pacjent to Megane III Grandtour 1.5dCI 110KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Auto dopiero kupione ? Wcześniej niż 2 tygodnie , pracował poprawnie ?? Diesel z Fap - nie lubi krótkich jazd w długim czasie !!!! Czy silnik przymulał ??? Auto należy przegonić w momencie jak zaczyna przymulać Prawdopodobnie zatkany FAP. Wizyta w ASO Reno - konieczna - dojazd na lawecie, Nie uruchamiać silnika Olej, płyn chłodzący jest OK ?? Rozruch był bez problemu ? Edytowane 5 Lutego 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Andrzeju chyba cie lekko ponosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Auto dopiero kupione ? Od kwietnia moje Wcześniej niż 2 tygodnie , pracował poprawnie ?? Raczej tak Diesel z Fap - nie lubi krótkich jazd w długim czasie !!!! Czy silnik przymulał ??? Ciężko stwierdzić Auto należy przegonić w momencie jak zaczyna przymulać Prawdopodobnie zatkany FAP. Wizyta w ASO Reno - konieczna - dojazd na lawecie, Nie uruchamiać silnika Cały czas działał Olej, płyn chłodzący jest OK ?? Tak Rozruch był bez problemu ? Cały czas działał Komunikat ryzyko awarii silnika, klucz, stop zapaliły się na chwilę i zgasły po nich sam klucz i skontroluj ESP po czym też zgasły. Stało się to podczas ruszania ze skrzyżowania, wcześniej jak jechałem przy dodawaniu gazu tak jakby się przytkał tak ze dwa trzy razy. Edytowane 5 Lutego 2017 przez bacablue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Andrzeju chyba cie lekko ponosi... Bardzo konstruktywna odpowiedź !!! Właściciel auta zachwycony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Zachwycony jesteś chyba ty, bo już liczysz na kolejne wstawienie swojego linka... A wystarczyło nie straszyć tylko napisać by się podpiął pod CLIP. FAP nie wypala się tutaj, jak w "starych" dCi, więc raczej przez dwa tygodnie się nie skasztanił. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 6 Lutego 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Od tego skrzyżowania przegoniłem autko, w drodze powrotnej po trasie parę kilometrów a następnie na tempomacie około 30 kilometrów z prędkością 60 km/h. Miałem wrażenie, że co chwilę tak jakby z pod spodu auta było słychać załączające się wypalanie dpf. Proszę się nie śmiać - coś było słychać. Spalanie chwilowe też falowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Ale wypalania DPF w tym silniku nie słyszysz. Bo oddzielny wtryskiwacz robi swoją robotę i nawet nie trzeba ze stała prędkością jechać. Co najwyżej możesz zauważyć wzrost chwilowego spalania. Jak do tej pory, na przejechanych prawie 50 kkm zauważyłem może ze dwa, trzy razy taki stan. Taki DPF to naprawdę fajna rzecz. Edytowane 5 Lutego 2017 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Czy kts lub inny sprzęt nada się do diagnostyki, czy tylko clip prawdę powie? O ile wzrasta chwilowe spalanie, jak to wygląda? Edytowane 5 Lutego 2017 przez bacablue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 CLIP jest najpewniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Spalanie nie wzrasta w sensie, że na kompie nie widać wzrostu chwilowego, spada jednak zasięg, a po wypaleniu z powrotem rośnie. Jak najbardziej dla wprawnego ucha słychać moment wypalania przy małych prędkościach - dźwięk jest bardziej basowy. Podpięcie pod Clip rozjaśni sytuację, nie ma co gdybać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Ale wypalania DPF w tym silniku nie słyszysz. Kolega ma albo niesprawnego Fap-a albo coś ze słuchem . Radzę przestudiować temat ; Wypalanie FAP-a - Uwagi użytkowników i nie opowiadać głupot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jeszcze na głowę nie upadłem, żebym słuchał, kiedy się FAP wypala. Podczas jazdy nie słychać. Na postoju tez nie zwracam uwagi czy się wypala czy nie. Jakby to był metaliczny łomot, to na pewno bym napisał, że słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jest tak jak pisze Kataryniarz, dźwięk wydechu jest bardziej basowy. Clip powinien wskazać gdzie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Wszystko grało do dzisiaj. A tak się cieszyłem. Zrobiłem abs, ostatnio hamulec ręczny. Tak mi się wydaje,że przez ostatnie dwa tygodnie jazdy głównie po 2 x 1 kilometr dziennie podmuliły FAP-a. Dodano: 25 lut 2017 - 10:13 Witam. No i stało się :( Podczas wyjazdu, gdy wrzucałem 6 na autostradzie wywaliło błędy j/w ale już nie zgasły. Do tego silnik zaczął pracować na trzech garach. Zjazd z autostrady i postój z oczekiwaniem na lawetę. Zanim przyjechała odpaliłem auto co by odparować szyby i o dziwo znów działa na 4 cylindrach. Kółko po placu i powrót na 3 cylindry + błędy. Na lawetę wjechał i zjechał do garażu sam. A to chamstwo. Co teraz? Edytowane 6 Lutego 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi