witman Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 26.08.2017 o 15:59, maciejmacku napisał: Mimo tych wpadek nie rezygnować z tego silnika? Nie chcę jeździć mułem 1.6 110 Przepraszam za OT, w naszej rodzinnej stajni renówkowej mamy jeszcze Megankę II z 1.4 16V K4J wersja 98KM, którą jeździ mój ojciec, spalanie w zatłoczonym mieście Wrocław oscyluje w granicach 8,8-9,3/100 przy średniej prędkości 20-22km/h, patrząc i porównując MII 1.4 98KM z MIII 1.4TCe 158KM, która spala w tych samych warunkach 10,2-10,8 a różnica w przyspieszeniu i dynamice jest absolutnie kooolosalna - to ponad 100Nm ! Wcześniej użytkowałem Scenika II F4R 2.0 16V 136KM (~144KM ) i nie miałem takiej frajdy z jazdy tak w obecnym SIII 1.4TCe ~162KM, dodam jeszcze, że obecny SIII spala mniej od SII 2.0 Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAPIEROWSKI Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Panowie zamówiłem płyn w sklepie i dostałem taki. Różni się,że jest do 31 °A nie do 21 ° Czy mogę go dolać? Producent: FEBI BILSTEIN Kod produktu: 26580 Jednostka: szt Kolor zielony Pojemność [litr] 1,5 specyfikacja Renault Typ D specyfikacja Ready Mix -30 C Ciężar [kg] 1,75 uwzględnić informację serwisową Ilość montowana w aucie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Jeżeli jest "oczojebny" żółty i typ D to tak. Ostatnio sprawdzałem próbki płynów z naszych samochodów i przy -29 stopniach Celsjusza nic się z nimi w widoczny sposób nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Witam, czytam i czytam i włos mi się jeży od takich wiadomości, ja mam silnik 1,2 Tce 130KM rok produkcji 12.2014 autem wyjechałem 01.2015 i nie dawno przy wymianie oleju a wymieniam w okolicach 15 tyś/km przy wymianie oleju przy 65 tyś/km zauważyłem niski poziom płynu chłodniczego, jak wyjeżdżałem z salony zapewne było na max lub lekko pod ale z tego co widziałem nikt nie dolewał płynu chłodzącego do momentu kiedy ja nie wszedłem na warsztat i nie poprosiłem o dolewkę bo było na min. I jak myślicie bo widzę ze wiedza wasza jest spora, czy nie powinienem się martwic takim spadkiem płynu chłodniczego a przejechane mam 67 tyś/km. Dzwoniłem do Renault w trójmieście i w swoim mieście oraz do nie zależnego warsztatu który specjalizuje się w naprawach aut francuskich oraz znalazłem na FB firmę która się zajmuje renówkami po gwarancji, wszyscy mówią to samo ze po 2,5 roku i takim przebiegu (65 tys/km) jest normalne że poziom spadł z max do min i trzeba dolewać i obserwować heh. Nie żyłuje auta raczej jestem spokojnym kierowca, nie katuje auta na zimnym silniku choć rzadko jak to mówią przewietrzę silnik w Niemczech na tempomacie powyżej 3000 obr/min ale tez nie na długo autko nie widziało żółtego pola od nowości, jeżdżę tak żeby Meganka służyła mi jak najdłużej i dla kupującego będzie dobrym kąskiem, a zbieram wszystkie przeglądy i wymiany na gwarancji. Jak myślicie czekać, jeździć dalej, czy taki pobór płynu jeszcze nie jest czymś nadzwyczajnym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Obserwuj spokojnie poziom płynu, taki ubytek to normalne po dwóch latach eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Dzięki witman za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk-sebastian Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Cześć wszystkim. Zgłębiam temat wady w silniku 1.4 Tce gdyż sam mam zamiar kupić takie auto. Samochód sprawdzony w ASO i nie znaleziono większych usterek (sworzeń wachacza i amortyzator). Już byłem umówiony na podpisanie umowy i dowiedziałem się o tejże przypadłości. Zdaję sobie sprawę że sprawdzenie czy faktycznie problem zaczyna występować jest trudne na etapie oględzin samochodu. Jeśli jednak zakupiłbym dany egzemplarz i zdiagnozował u siebie ubytki płynu chłodniczego to w początkowym etapie jest szansa że pomoże jedynie wymiana uszczelki czy to loteria. BTW Megane 2010r 98tys przebiegu sprowadzony z Francji (Może to ma znaczenie) Edytowane 19 Listopada 2017 przez sk-sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Już sama Twoja świadomość, że taki problem może wystąpić to połowa sukcesu, a dodatkowa kontrola płynu oraz zachowanie się silnika podczas uruchamiania i pracy daje Ci niemal pewność, że przy ewentualnym uszkodzeniu UPG i szybkiej jej wymianie nie pęknie Ci cylinder. Zdecydowana większość użytkowników, którzy w ten sposób zareagowali i nie dali się zwieść różnym poradom, aby dolewać płynu i jeździć dalej, wymienili UPG i jeżdżą spokojnie dalej. Znamy wielu użytkowników 1.4TCe, którzy jeżdżą autami od nowości bez wymiany UPG i mają przebiegi ponad 200kkm. Podstawową zasadę już pewnie znasz: rozważnie rozgrzewać silnik w okresie zimowym, zwłaszcza w czasie dużych mrozów i pamiętać o poziomie płynu chłodzącego, zaleca się wyminę oleju co 10-12 góra 15kkm. Przy przebiegach powyżej 130kkm zwracać uwagę na głośniejszą pracę rozrządu, może to być rozciągnięty łańcuch. Wymiana nie jest skomplikowana i porównywalna cenowo do rozrządów na pasku. Edytowane 19 Listopada 2017 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) 8 godzin temu, sk-sebastian napisał: Niestety chyba nie ma auta bez problemów. Z tego rocznika co szukasz i w podobnym rozmiarze , to nie ma za dużego wyboru w benzynach. Chyba, że interesuje Cie wolnossące 1,6 co wcale nie jest złą opcją. Wszystko inne ma typowe usterki. VW swoje TSI i rozrządy, Fiat ma fajne turbo silniczki ale padają skrzynie i naprawa 2 tys. Opel też ok, ale to raczej jeszcze młodsze auta a ze skrzyniami ten sam problem. Peugeot ma 1,6vti, które ma problem z rozrządem, spalaniem oleju i mało kto potrafi to naprawić. Ford ma 2,0 benzynę i całkiem udaną ale to jak igła w stogu siana. Tylko oby ten przebieg oby dobrze sprawdzony bo takich perełek to ciężko za granicą w cenie, za którą handlarz kupi, sprzeda i jeszcze zarobi. Kolega kupił niedawno captura, chyba 2 letnią używkę w salonie renault we Francji. Po miesiącu zaczął stukać silnik. Wymiana zaworów i czegoś, tam jeszcze, razem 4tysie. Okazało, się że poprzedni właściciel, rozwalił miskę i trochę pojechał bez oleju i tak go pogonili. Edytowane 19 Listopada 2017 przez Irishpiter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Sam trochę zastanawiałem się nad 1.4TCe, mam teraz 2szt. w dodatku z LPG i bardzo sobie chwalę, patrząc na to co się dzieje u konkurencji w TSI, FSI, THP, VTI gdzie problemy są w większości tych silników i często są nienaprawialne, mogę śmiało powiedzieć, że źle nie zrobiłem. Z drugiej strony to silnikowi po przebiegu 100-150kkm należy się chyba jakiś serwis i wymiana niektórych zużytych podzespołów jak rozrząd, sprzęgło czy uszczelki. O wolnossący 1.6 K4M też trzeba zadbać, zrobić w odpowiednim czasie rozrząd czy wymienić uszczelniacze zaworowe w głowicy. Często ludziska jeżdżą do oporu, aż się pasek urwie i korbowód wyjdzie bokiem, albo sprzedają gdy auto zaczyna wciągać olej na potęgę. Edytowane 19 Listopada 2017 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 6 minut temu, witman napisał: O wolnossący 1.6 K4M też trzeba zadbać, zrobić w odpowiednim czasie rozrząd czy wymienić uszczelniacze zaworowe w głowicy. Czy mógłbyś doprecyzować termin wymiany uszczelniaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Wydaje się, że wszystko zależy od sposobu eksploatacji i wieku autka, można zrobić 200kkm w 3-5 lata i nic się nie dzieje, a są takie, które mają 5 lat i nie całe 100kkm i zaczynają gubić olej poprzez twarde i kruszące się uszczelniacze, być może dotyczy to jakiś roczników, jednak podobny problem mają 2.0 F4R. Może to być też związane z częstotliwością wymian oleju, nikt jednak tego nie zbadał. Pierwszym takim objawem jest puszczenie jasnoniebieskiego dymku w czasie uruchomiania silnika z rury oraz stopniowe i narastające ubywanie oleju nawet do ilości 1L na 1000km. W moim wcześniejszym SII 2.0 F4R zaczęło się to przy 135-140kkm po 6 latach od nowości, a u mojego kolegi przy 180kkm po 7 latach z tym, że u kolegi było dużo więcej jazdy w trasie i głownie autostrady. Edytowane 19 Listopada 2017 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie jest to jednak jakiś wielki problem, trzeba zdjąć głowicę, wymienić uszczelniacze, przy okazji przeczyścić gniazda i zawory z nagaru, splanować głowicę, założyć nową UPG i jeździć dalej ;-) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Ok zatem wiem na co zwracać uwagę bo autkiem kilka lat mam zamiar pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi