michbl1 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Witam wszystkich, zaobserwowałem. że w megi II na liczniku jest kontrolka "GAS", moje pytanie dotyczy wykorzystania wspomnianej kontrolki dla założonej instalacji LPG w samochodzie. Czy ktoś z forumowiczów podłączał niefabryczną instalację pod licznik aby w trakcie jazdy na "LPG" zaświecała się owa kontrolka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Mam to uruchomione wraz ze wskaźnikiem gazu na wskazówce z benzyny. Podkładem dodatkową diodę w liczniku i wyciągnąłem kable na zewnątrz. Dioda pracuje zamiast tej na wskaźniku gazu. Innej cywilizowanej metody nie ma. Wskaznik poziomu gazu to zupelnie inna bajka. Projekt prawie skończyłem, na dzień dzisiejszy mam 2 małe błędy w kodzie programu do poprawki- nie wpływające na działanie wskaźnika. Dokładność w Renówkach z opadającym wskaźnikiem - 5%. W pozostałych do 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michbl1 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Użyje samej diody by podświetlić "GAS" ;) P.S. na szynie z przewodami poprowadzonej do licznika nie ma czasem jakiegoś przewodu, który idzie bezpośrednio do tej kontrolki ? Przydał by się schemat listwy przewodów licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Nie ma, jest sterowana po canie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) W której części licznika szukać tej kontrolki, megan II po lifcie. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) http://megane.com.pl/topic/24746-kontrolka-gas-w-megane-i-scenic-ii/page__view__findpost__p__385196 Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez smeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki, ale w polifcie jest tak powyżej rezerwy. Edytowane 3 Maja 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma_ko Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Podłączyłem sobie dziś kontrolkę GAS w mojej meganie, myślę że wyszło nienajgorzej. Po włączeniu silnika mruga a po przełączeniu na gaz świeci ciągle. Rezerwa - świeci na czerwono. 30 min roboty :d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Jak? Bezpośrednio z diody centralki LPG kabelki do diody w liczniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma_ko Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Dokładnie, wsadziłem do licznika diodę dwukolorową i przeciagnełem przewód do centralki filmik: Edytowane 22 Maja 2020 przez ma_ko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Heh, bajer Tam są diody SMD, tak? Nie miałem jeszcze "przyjemności" rozbierania zegarów w tym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Jedno pytanie z offtopicu. Co to za strzałki na ekranie jak się ma automat (koło D)? Chodzi o te <||||||||||||||> pod autkiem :P @ma_ko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma_ko Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 @KDKJ raczej nic, nawet napisałem o tym temat Moim zdaniem, może są tam jakieś komunikaty jak ktoś ma czujniki cofania np.? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal133 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Dał byś krok po kroku jak podłączyłeś wskaźnik LPG do tego GAS na liczniku że tak fajnie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi