Pafil Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i Megane Grandtour IV od trzech tygodni. Ledwo kupiłem samochód w salonie a już zaczęły się mega problemy z samochodem. Co gorsza nikt nic takiego nigdy w serwisie nie widział a i w necie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Wygląda to tak. Po jakiś 20 minutach jazdy może 15 może 25, wyłącza się wyświetlacz TFT 7 cali i R-Link diabli wzięli. Nic nie widać tylko radio gra. Czasami jeszcze pomiga, zaskoczy ale wtedy panel dotykowy jest jakby nieaktywny nie reaguje na dotyk. Jeśli zmienię kanały radiowe przy kierownicy to wyświetli na TFT mimo, że "dotyk" zablokowany. Samochód musi być na postoju wyłączony jakiś czas i wszystko wraca do "normy". W serwisie wymienili jakąś wiązkę i okazało się, że trzeba wymienić jeszcze jedną bo usterka dalej jest. Zabrałem samochód z serwisu i czekam. Czy może ktoś spotkał się z taką usterką i wie coś na ten temat, bo mi ręce opadają...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Masz samochód na gwarancji niech serwis robi, a ty nic nie kombinuj czekaj na efekty ich pracy ( każda usterka musi kiedyś pierwszy raz wystąpić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafil Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Dzięki za zainteresowanie się tematem. Nie zamierzam sam nic robić i masz rację, że każda usterka musi kiedyś wystąpić pierwszy raz. Jednak jak słyszę, że trzeba wymienić wiązkę (kabli), to tak jak by przewody nie łączyły? A później następną wiązkę? To jest metoda doktora Macajewa, może to, a jak nie to to tamto i tak dalej. Miałem kiedyś pewną sytuację w Peugeot'cie. Przy odpalaniu wskazówki zegarów uderzały w lewą stronę. Badanie komputerem jedno, drugie, trzecie, naprawa alternatora (podobno) koszty i wszystko bez zmian. Koleś powiedział zmień akumulator na nowy. Stary odpalał i wszystko było z nim ok. Po wymianie jak ręką odjął już dwa lata. Przez tę historię chcę powiedzieć, że na elektronikę bardzo rzadko ma wpływ, że w wiązce kabli jakiś jeden nie styka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 U mnie póki co na prawie 2 miesiące użytkowania miałem jeden przypadek, gdy zaraz po odpaleniu nie było w ogóle dźwięku. Nie działały klawisze głośności, czy to z koła kierownicy, czy bezpośrednio obok wyświetlacza (wersja 8,7"). Jak szybko dwa razy kliknąłem mute to było widać domyślną wartość głośności, ale dźwięku za cholerę nie było słychać. Zmiana źródeł, bluetooth, radio, nic. Włączanie/wyłączanie silnika też nic nie dawało. Przejechałem ponad 30km w totalnej ciszy. Kolejne wyłączenie i dalej nic. Umówiłem wizytę w serwisie, na następny dzień rano wsiadam do samochodu (stał ponad 6 godzin) i stał się cud, wszystko wróciło do normy. Działa bez zarzutu do dziś, aczkolwiek czytałem o tych problemach z głośnością i lubią się powtarzać co jakiś czas, niestety. Tak więc wniosek jest taki, że R-Link2 lubi czasem coś namieszać, zresztą widać po ilości tematów na zagranicznych forach użytkowników Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafil Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dzięki za info i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Najlepiej nagraj telefonem co się dzieje, bo znając życie pojedziesz do ASO i będzie wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nie ma co panikować i histeryzować. Na każde 10 000 wyprodukowanych wiązek czy wyświetlaczy, kilka może okazać się wadliwych. Nie takie kłopoty mają właściciele nowych Audi, BMW i Mercedesów. Nie pozostaje Ci nic innego aż serwis precyzyjnie zdiagnozuje i wymieni wadliwą część... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro74 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Mnie udało się raz zawiesić R-Link2 7" (przez niespełna 2 m-ce użytkowania) - podczas zmiany zdjęcia profilu użytkownika ;) Pomógł restart systemu poprzez przytrzymanie przez kilka sekund przycisku włączenia. Ale to pewnie inny przypadek, choć sugeruje, że oprogramowanie nie do końca jest stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafil Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Dziękuję za posty i słowa otuchy Dodano: 27 kwi 2017 - 10:52 Serwisowi nagrałem ale i tak nie wiedzą co jest. Reset był wykonywany i nic nie pomógł. Że inni mają kłopoty z "Mietkami" i Audi to nie za bardzo mnie pociesza. Serwis pisze do działu technicznego i oni im mówią co mają wymienić. I wymienili...I nic. Teraz czekam na drugą wiązkę bo ta nie rozwiązała sprawy. Podobno sprowadzają aż z Francji. Najbardziej irytujące jest to, że dzieje się to po wyjeździe z salonu a nie np. 3 latach. Trwa to już miesiąc ale co zrobić. Trafiło raz na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ja nie mam żadnych problemów z wyświetlaczem. M4 mam od 27 stycznia 2017. U Ciebie zostało coś wsadzone wadliwego i tyle. Tylko co tu do rzeczy mają jakieś wiązki kabli? Raczej bym upatrywał się problemu w samym wyświetlaczu, jego układów scalonych, rezystor jakiś, może zimne luty, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafil Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Też jestem tego zdania, ale wiadomo jak serwis podchodzi do uwag klientów co może być przyczyną:) Dodano: 13 cze 2017 - 11:19 Wreszcie temat załatwiony. Podobno została wymieniona wiązka od GPS. Tak przynajmniej mówili. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi