Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Wydech a w szczególności opór jaki stawia wkład tłumika, ma wpływ na osiągi auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi666 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 OK! Dzięki za potwierdzenie moich podejrzeń! teraz wymiana i kontrola czy to to!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba11 Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Daj koniecznie znać, mam tak samo jak Ty. 180 licznikowe na płaskim a przy korzystnym wietrze może 183, z górki i to stromej 190 ledwo idzie... Przy wyprzedzaniu też szału nie ma, brakuje ciągu na obrotach <3700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Panowie wracam do tematu. Wymieniłem Egr'a na nowy Pierburga - ten który idzie na pierwszy montaż. Guzik nic nie zmieniło, zamuła z dołu. Jeździ się fatalnie, jak się odepnie wtyczkę od Egr'a, albo przepływomierza jest wszystko dobrze. Nie mam już pomysłu, błędów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) -Jeżeli nie zmienisz sposobu korzystania z auta ( w większości jazda po mieście ) to wg.mnie problem będzie się nasilał . Patrz uwagi Asedio . Wypalania Fapa będą coraz częstsze a w finale konieczność czyszczenia serwisowego ( dla silnika b.niekorzystne ) - Proponowałem aby wyczyścić EGR i go zaślepić, gdyż najczęściej porcja spalin wraca do silnika przy niskim i średnim obciążeniu, zwłaszcza w średnim zakresie obrotów ( jazda w mieście ). Cierpi EGR , katalizator , Fap . Czy przy wymianie EGR wyczyściłeś kolektor dolotowy oraz przepływomierz ? - Po odpięciu przepływomierza komputer przyjmuje wartości serwisowe, silnik będzie chodził ale jego osiągi nie będą właściwe i zużycie paliwa wzrośnie dodatkowe ok. 2 l/100 km w wyniku jazd po mieście. Przepływomierz uszkodzony ( zabrudzony ) przekazuje niewłaściwe dane ; a/ o ilości zassanego powietrza , b/ temperaturę zassanego powietrza . Zazwyczaj przekazuje mniejszy przepływ niż jest w rzeczywistości i komputer dawkuje mniej paliwa. Gdy komputer wykryje brak przepływomierza, wówczas korzysta z zapisanych map wtrysku. - Proponuje, jeżeli masz tzw. żyłkę do auta ; - do czasu przeczyszczenia przepływomierza (zapewnienia szczelności jego połączeń ) i układu dolotowego, odłączyć EGR , - obecnie dać mocno po garach, na odcinku co najmniej 150 – 200 km. Kuracje stosować wielokrotnie, celem przepalenia Fap-a, katalizatora, - stosować odpowiedni olej silnikowy o specyfikacji RN 0720, - stosować olej 2 T do paliwa, - stosować paliwo najwyższej jakości , - sprawdzić świece żarowe , - sprawdzić czujnik położenia wału korbowego , jego styki . Wymiana tylko na oryginał , - sprawdzić stan czujników przy pedałach , - sprawdzić poprawność łączy elektrycznych , usunąć zaśniedziałe styki , wtyczki niekontaktujące, np .KONTAKT 60 , - sprawdzić szczelność układu paliwowego , czy nie ma pęcherzy powietrznych w paliwie np. przy wężykach przelewowych wtryskiwaczy, regulatora ciśnienia paliwa , czujnika ciśnienia paliwa , podkładek pod wtryski , - sprawdzić kabelki i styki przewodów, czy nie ma przetartych kabli , - wymiana filtra paliwa , oleju , najlepiej na purflux , ( bardzo istotne szczególnie dla filtra paliwa ) Jeżeli te czynności nie przyniosą rezultatu to proponuje kontrolę clipem , właściwym dla renówek . Inny komputer nie wykrywa szeregu niedomagań Edytowane 4 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 wymiana filtra paliwa w tym aucie to podstawa,najlepiej na oryginał - lub ufi (bo w oryginalnym opakowaniu kryje się ufi made in china )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Nie wiem co tsk czepiacie się trybu jazdy. W trójmiescie jest dużo arterii gdzie można przepalić samochód. Bez przesady do pracy jadę 16 km praktycznie bez korków. Raz w tygodniu na obwodnicę. Nie szukałbym tu problemu, kolega miał dustera 1.5 również, krótkie trasy nic się nie działo - po to tez dali ten dodstkowy wtryskiwacz. Powracając do tematu update. Zostawilem w super serwisie spece od Renault, nie nie znaleźli co więcej mówią ze super przyspiesza. Wsiadam i czuje że nie jest ok. Moment zawahania i samochód przyspiesza. Filtry wszystkie wymieniłem, również paliwa. Podmienilem ostatnio przepływkę - bez zmian. Teraz istotna informacja, nie wymyślam sobie. Rano jadę do pracy samochód jak żyleta podnosi się w dolnym zakresie, do samego końca jest super. Wracam z pracy to samo, zamula i dopiero wstaje. Tak dzień w dzień odkąd zrobiło się chłodniej, nie wiem czy chodzi o wilgotność czy o co. Pomóżcie może jakiś czujnik? ps praktycznie wszystko co pisał Andrzej było sprawdzone, od świec bo inne pierdoly. Auto w takim cyklu jak jeżdżę pokazuje na kompie 6.5l, natomiast realnie z kalkulatorem wychodzi niecałe 6.1l Edytowane 14 Września 2017 przez lukasgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Proponuje ; - dokładnie poczytać ; Wypalanie FAP-a - Uwagi użytkowników, - wymienić czujnik położenia wału korbowego na oryginał, lubi być kapryśny. Sprawdzić stan wtyczki, przewodu czujnika , - przegonić auto parę razy na wysokich obrotach. Czy jeździsz z wypiętą wtyczkę od Egr'a, czy od przepływomierza ? - przeczyścić układ dolotowy , - kontrola clipem , ( podgląd wartości podciśnienia czujnika map - sensor, stanu wypalenia Fapa ) Edytowane 15 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Musisz poszukać dobrego mechanika, który przejedzie się z Tobą autem razem z podłączonym komputerem, żeby na bieżąco monitorować parametry np. doładowania. Wymiana na ślepo części to zły pomysł, nawet jeśli to tylko 200 zł (a nie 2000 zł, jak np. mi pan proponował wymianę sprawnych wtryskiwaczy...), to jeśli diagnoza okaże się nietrafiona, zrobi się z tego x+200 zł. Do tego polecam dodatki do wypalania DPF (K2 jest najtańszy, kosztuje koło 7 zł) co 3-5 tys. km oraz Wynn's do EGR - co 10-15 tys. km wtryśnięty za przepływomierzem. Edytowane 15 Września 2017 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorz Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dnia 14.09.2017 o 23:39, lukasgda napisał: Nie wiem co tsk czepiacie się trybu jazdy. W trójmiescie jest dużo arterii gdzie można przepalić samochód. Bez przesady do pracy jadę 16 km praktycznie bez korków. Raz w tygodniu na obwodnicę. Nie szukałbym tu problemu, kolega miał dustera 1.5 również, krótkie trasy nic się nie działo - po to tez dali ten dodstkowy wtryskiwacz. Powracając do tematu update. Zostawilem w super serwisie spece od Renault, nie nie znaleźli co więcej mówią ze super przyspiesza. Wsiadam i czuje że nie jest ok. Moment zawahania i samochód przyspiesza. Filtry wszystkie wymieniłem, również paliwa. Podmienilem ostatnio przepływkę - bez zmian. Teraz istotna informacja, nie wymyślam sobie. Rano jadę do pracy samochód jak żyleta podnosi się w dolnym zakresie, do samego końca jest super. Wracam z pracy to samo, zamula i dopiero wstaje. Tak dzień w dzień odkąd zrobiło się chłodniej, nie wiem czy chodzi o wilgotność czy o co. Pomóżcie może jakiś czujnik? ps praktycznie wszystko co pisał Andrzej było sprawdzone, od świec bo inne pierdoly. Auto w takim cyklu jak jeżdżę pokazuje na kompie 6.5l, natomiast realnie z kalkulatorem wychodzi niecałe 6.1l Gdyby był czujnik to wyskoczyłby błąd. Jakie masz chwilowe spalanie kiedy zamula na poszczególnych biegach? Np. Ile na 5 biegu z gazem w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 1 minutę temu, igorz napisał: Gdyby był czujnik to wyskoczyłby błąd No niekoniecznie. Wystarczy, że przepływomierz powietrza przekłamuje, błędu nie wyrzuci a silnik przymuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Kolega słusznie zauważa jakiś czujnik i to jest to. Mechanik tak mi pięknie wyczyścił przepływomierz, że musiałem go wymienić. Różnica temperatur powietrza zassanego do temperatury otoczenia wynosiła aż 16 stopni. Było zimno jeszcze ciągnął, ale cieplo już nie chciał. Mase mierzył prawidłowo. Temperatura powietrza zassanego to bardzo ważny parametr dla podstawowej dawki paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Cytat Różnica temperatur powietrza zassanego do temperatury otoczenia wynosiła aż 16 stopni. Było zimno jeszcze ciągnął, ale cieplo już nie chciał. Dlatego trzeba znaleźć mechanika, który umie coś więcej niż tylko odczytać błędy. Niestety naprawdę trudno o takiego, ASO to proponuję z góry odrzucić, bo tam całkowicie szablonowe myślenie ograniczające się do czytania podpowiedzi z clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Panowie przełom. Drugi dzień samochód pracuje poprawnie, okazało się że wymieniona przepływka nie jest do końca sprawna. W każdym razie przepłukałem jakimś sprejem do EGR, mój stary przepływomierz. Na razie odpukać, jest dobrze. Mam nadzieję, że temat zażegnany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Dnia 19.08.2017 o 13:14, Andrzej-2010 napisał: Czy przy wymianie EGR wyczyściłeś kolektor dolotowy oraz przepływomierz ? Chcesz prawidłowo eksploatować auto, to co najmniej przepływomierz powinien być czyszczony wraz z wymianą filtra oleju i oleju . Co to za przepływomierz kupiłeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi