djdanhill Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Witam XXX Od 2 tygodniu walczę z błędem w moje Megi 1.9DCI 120KM - wyskakuje CHECK I SILNIK pojechałem na diagnostykę skasowali błąd dojechałem do pracy jakieś 5km zgasiłem auto za 15min wsiadam do auta odpalam błąd powrócił CHECK - pojechałem ponownie skasowali ale ten sam objaw.XXX Znajomy ma program i podał mi kod błędu P0487 EXHAUST GAS RECIRCULATION THROTTLE CONTROL CIRCUT "A" /OPENXXX EGR mam od roku zaślepiony - wcześniej miałem z tym problemy - wymieniłem chyba już 3szt (wtedy z rok temu) i przez rok był spokój. XXX Co z tym fantem zrobić ? gdzieś wyczytałem żeby zdjąć kolektor i cały wyczyścić bo pewnie dużo nagaru w nim jest. XXX REGULAMIN 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) - Kod błędu P0487, oznacza problem ; - z recyrkulacją spalin, obwodami elektrycznymi ( złącza, kontakt , wtyczki ) sterującymi położeniem przepustnic np.; w EGR, .. przepływomierzu , świecami żarowymi , - oraz ogólnie, stanem czystości i szczelności układu dolotowego , Polecam zrealizowanie ( nie wymieniam aby ich nie powtarzać ) zaleceń z tematu ; Problem z turbiną i dopiero wtedy będzie możliwa bardziej konkretna diagnoza , Czy przeważa jazda w mieście i na krótkich dystansach ? Edytowane 10 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Kod błędu P0487 oznacza tylko i wyłącznie, że zawór egr pozostał zablokowany w położeniu otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdanhill Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Tak auto jeździ na krótkich odcinkach ale błąd pojawił mi się po właśnie długiej trasie 500km - wyjechałem z domu błędu nie było przejechałem na raz 500km i po dojechaniu na miejsce błąd wyskoczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Jak już rozwiążesz problem (prawdopodobnie wystarczy przeczyścić EGR), to stosuj do paliwa dodatek K2 do czyszczenia DPF. Skutkiem "ubocznym" jest szybsze wypalanie nagaru z turbosprężarki i EGR. Buteleczka kosztuje 6 zł na zbiornik, więc wyjdzie taniej niż miałbyś tankować np. paliwa premium (nic niewarte zresztą). Dodatkowo co 10k km radzę wtryskiwać za przepływomierzem preparat "Wynn's EGR 3 DIESEL" (tylko mała rada: bez wężyka, bo raz mi się zdarzyło że mi wystrzelił i cudem udało mi się go wyjąć zanim zmieliła go turbina :P). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) 7 godzin temu, djdanhill napisał: EGR mam od roku zaślepiony - wcześniej miałem z tym problemy - wymieniłem chyba już 3 szt ( wtedy z rok temu ) i przez rok był spokój. Co z tym fantem zrobić ? gdzieś wyczytałem żeby zdjąć kolektor i cały wyczyścić bo pewnie dużo nagaru w nim jest. Dlatego, polecam moje wcześniejsze zalecenia aby sytuację rozwiązać kompleksowo i mieć jasną sytuację odnośnie stanu silnika . Czy coś z tych zaleceń zrealizowałeś ? Czy turbina pracowała prawidłowo ? Czy nadal ubywa oleju mimo założenia nowego zaworu odmy ? Czy zmierzyłeś ciśnienie oleju na gorącym silniku ? ( b.ważne, gdyż masz silnik 120 KM, który ma problem z panewkami ) Dobrze by było napisać parę zdań w temacie ; Problem z turbiną , co zrobiłeś i co się zmieniło w pracy silnika . Jestem przeciwny stosowania środków czyszczących do paliwa, bo więcej narobią szkód niż pożytku. Decyzja należy do Ciebie 2 godziny temu, aniewa napisał: Kod błędu P0487 oznacza tylko i wyłącznie, że zawór egr pozostał zablokowany w położeniu otwartym. Znaczyłoby to tyle, że zawór egr nie jest poprawnie zaślepiony. Zrób próbę, zdejmij wtyczkę z egr , zobacz efekt Dużo jazd krótkich czy po mieście, nie jest korzystne dla egr, katalizatora, turbiny . Zalecam , jeżeli możesz ; ograniczenie krótkich jazd oraz więcej jazd z wysokimi obrotami, dawanie po garach, przegonienie auta Edytowane 10 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Andrzej, napiszesz mi jakie szkody w moich autach zrobiły dodatki? Może o czymś nie wiem Odradzasz stosowanie dodatków stworzonych specjalnie do diesla, zalecasz stosowanie 2T (stworzonego do benzyny). Logika, z którą ciężko dyskutować ;) Ja znam sam pożytek: idealnie czyste wtryskiwacze, czysty dolot, EGR, turbosprężarka, niższe spalanie paliwa. Diesel zwyczajnie nie nadaje się na krótkie odcinki, ale jeśli już tak trzeba go użytkować, to warto mu pomóc. Dla takiego EGR'a dużo lepszy efekt da regularne stosowanie w/w produktów, niż przegonienie auta raz na miesiąc (to oczywiście warto robić, ale dla EGR, otwartego na postojach, będzie to miało marginalny wpływ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Najlepiej będzie jak ktoś inny Tobie to wytłumaczy, pomoże w uzupełnieniu wiedzy na ten temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Błąd położenia EGR, czyli przejście w stan awaryjny to jest tylko następstwo złej pracy układu zasilania. Równie dobrze może być za niskie ciśnienie sprężania turbiny, które wyłapuje czujnik MAP do ilości paliwa zadanego pedałem gazu i już egr jest otwierany. Również sterowanie podciśnieniowe turbiny należy wziąść pod uwagę. Ten silnik ma problemy ze smarowaniem turbiny. W rurkach robi się przewężenie drożności oleju i turbina może ciężko startować lub nie wchodzić na obroty. Tu należy przeprowadzić analizę parametrów dynamicznych chociażby za pomocą DDT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Cytat Najlepiej będzie jak ktoś inny Tobie to wytłumaczy, pomoże w uzupełnieniu wiedzy na ten temat . Odsyłam do pytanie retoryczne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi