anonymous999 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam, Jaki olej silnikowy zaleca Renault do silnika 1.6 Sce ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michoxx Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Poszukaj na stronie elfa tam masz zalecane oleje itp. do Renault. http://www.elf.com.pl/dobierz-olej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwro Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Elf Evolution 900 SXR 5W40 - wchodzi 4.3l (na suchym silniku, przy wymianie pewnie 4 wystarczy) Edytowane 17 Listopada 2017 przez gwro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtweety Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Ponawiam pytanie kolegi anonymous999. Michoxx - na tej stronie nie ma do wyboru tego silnika gwro - skąd wziąłeś te dane? Bo nawet w książce serwisowej nie mam takiej informacji. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anonymous999 Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Odkopuje mój dawny post, ale chciałem gorąco polecić aby NIE zalewać silnika olejem ELF. Samochód fabrycznie zalany jest tym Elfem. Ja nie byłem w stanie dojechać do pierwszego przeglądu bez dolewania oleju. Przy około 8000km musiałem trochę dolać, potem tuż przed przeglądem była druga dolewka, bo już miałem komunikat na desce rozdzielczej (btw: olej miał barwę bardzo ciemna). Trochę martwiłem się, czy z silnikiem wszystko jest ok. Czy może pierścienie nie przepuszczają... Czy nie reklamować auta z tytułu gwarancji. Przegląd wypadł po roku, przy przebiegu ok 12000km. Postanowiłem wstrzymać się z reklamacjami i spróbowałem zalać silnik innym olejem, mianowicie Valvoline Synpower 0W40. Przez cały rok po pierwszym przeglądzie poziom oleju na oko praktycznie się nie zmienił, poza tym kolor zachowany... ładny, jasny. Po tych doświadczeniach nie mam zamiaru wracać do elfa... Aha i tak całkowicie poza tematem, wymiany oleju zalecane przez Renault co 30000km to jakieś nieporozumienie. Podobnie zalecenie co do wymiany filtra powietrza co 4 lata albo 60000km to już jest jawna dywersja Ja zamierzam wymieniać komplet co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtweety Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Dziwne rzeczy piszesz kolego anonymous999, ja olej wymieniłem przy przebiegu 15000km i zleciał co ciekawe z opiłkami!!! Zalałem olejem ELF EVOLUTION 900 SXR 5W-40 - przejechałem 9000km i nie zauważyłem żadnych ubytków oleju, był max. Przy 24000km wymieniłem znowu olej na ELF EVOLUTION 900 SXR 5W-30 i przejechałem na nim 7500km znowu nie zauważyłem żadnych ubytków oleju, był max a kolor ciemnożółty. Wymiany oleju i filtrów wykonuję sam w swoim warsztacie - przynajmniej mam tę pewność że jest wymieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Nie ma to jak sklepy internetowe zamówiłem ten ELF EVOLUTION 900 SXR 5W-40, a przyszedł ten ELF EVOLUTION 900 SXR 5W-30 ,oba odpowiednie więc problemu nie robiłem ,oczywiście wymiany co 15 tyś albo raz do roku ...a nie jak sobie życzy Renault . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack_111 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Jakiej firmy olej polecacie? (oczywiście poza elf). I drugie pytanie, czy trzeba kupić 4l czy 5l ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Ja polecam robić płukanki. Stosować środki uszlachetniajace olej i zmniejszające tarcie. Sam jeżdżę na elfach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi