BanShuit Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam mam otóż problem ponieważ mój samochód nie chce odpalać po włożeniu karty nawet ani jedna kontrolka się nie pokazuje nic zero reakcji wkładałem 3 akumulatory na żadnym 0 reakcji stało się tak kiedy wracałem z niemczech od rodziny i auto zaczęło palic olej nagle po wjechaniu do polski zostało mi 250 km do domu i w aucie zabrakło oleju dziwne bo wymiane miałem w lipcu ale miałem zapasowy olej wlałem 2 l i jechałem dalej w cudzysłowiu bo przejechałem nie więcej niż 10 km i znowu się pokazało ze nie ma oleju stanąłem dolałem 1 l bo więcej już nie miałem i po przejechaniu 3 km na zjeździe okazał sie ze brakuje oleju i samochód zgasł próbowałem go odpalić ale nie reagował jak by się akumulator rozładował bo jak jechałem i zgasł to chciałęm go odpalić ale podusił się 2-3 sekundy i nic nie reagował ale samochód odpalał zawsze lepiej na zimnym niż na rozgrzanym odkąd dałem go do mechanika Żarna w turku cały czas mam jakieś przygody z tym autem auto zostało zcholowane do domu i stoi juz 6 dnień bez życia Dodam ze zegary od temperatury silnika pokazują 90 stoni i jest 10km/h i pokazuje osatnią ilość paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Samochód ma problemy z zasilaniem. Brak czystych połączeń. Na pilota reaguje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BanShuit Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 samochód reaguje na zamykanie z pilota i otwieranie i nic po za tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Sprawdzić bezpieczniki i ich styki. Zastosować 2-gą kartę. Wymontować czytnik kart, sprawdzić styki, sprawdzić czytnik. Odholować auto do kumatego mechanika ; regeneracja turbiny, zaworu odmy olejowej, magistrali olejowej turbiny. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Należałoby wyczyścić wszystkie odejscia z płytki bezpiecznikowej zacisku plusowego. Popraw podawanie masy na karoserię. Żeby odblokować kierownice potrzeba dużo prądu, a spadki napiec nie pozwalają nawet na zaświecenie licznika. Rzecz pewnie dzieje się już prędzej - po otwarciu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ale czy po skończeniu się oleju silnik nie został zatarty przy próbie odpalenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Nie obejdzie się bez wymiany; panewek, pompy oleju, oleju, filtra oleju i płukaniu układu olejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Sprawdź napięcie na akumulatorze, przejrzyj bezpieczniki, jak nie masz miernika to lepiej zaprowadź do elektryka, tylko postaraj się określić co się stało z tym olejem ,bo gdyby turbo tyle wypiło to w każdej chwili może Ci się silnik rozbiegać, chyba że to wyciek ,sprawdzałeś stan oleju miernikiem pod maską?Odłącz akumulator , a póki masz tą usterkę elektroniki to lepiej zostawiaj go z odłączonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BanShuit Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 auto stoi juz 6-7 dzień ale pod nim są plamy oleju tylko ciekawe skąd leci z turba nie widać zeby wyciekiwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Bardzo prawdopodobne, że zapchał się wężyk zwrotny ze smarowania turbiny i wszystko poleciało do ic - część z tego poszła do spalenia razem z powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Co to całego stanu licznika, kupujesz CONTACT ( chyba tak to się pisze ), psikasz każdą wtyczkę w komputerze pod maską, sprawdzasz czy styki nie są zaśniedziałe. Podobnie z komputerem pod kierownicą, oraz zobacz kostki i stan działania blokady kierownica ( jest elektryczna w której jest immobiliser ), sprawdzić czy zamyka otwiera bolec. Co do Twojej awarii, jestem w szoku, że próbowałeś ją jeszcze odpalać gdy brakło okeju, w moim przypadku 1,9 dCi 120km po samozapłonie, po zaduszeniu silnika pokazywał stan oleju minimum, olej był mimo to bałem się go odpalić, pierwsze co to sprawdziłem stan panewek i ciśnienie oleju. W Twoim przypadku prawdopodobnie rozsypało się turbo, lub przewód powrotu oleju z turbiny został zapchany. Na ten moment czeka Cie : -Czyszczenie całego układu dolotowego ( intercooler, wszystkie przewody, kolektor dolotowy ) -Sprawdzenie stanu turbosprężarki ( obstawiam, że do wymiany ) -Przeczyszczenie aluminiowej rurki powrotu oleju z turbosprężarki ( uwaga przy wyciąganiu ) -Demontaż odmy razem z zaworem ( czyszczenie, ewentualnie jeżeli w zaworze odmy sitko jest skruszone, wyczyścić i złożyć do czasu zakupu nowego ) -Demontaż miski olejowej, sprawdzenie stanu panewek, pompy olejowej -Po wszystkim sprawdzić ciśnie oleju. Jeżeli masz zamiar użytkować swoj samochód nadal czekają Cie wydatki ( NIGDY NIE ODPALA SIĘ SAMOCHODU BEZ OLEJU ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi