XxxCinuxxX Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Witam. Mam maly problem z wentylatorem chłodnicy w mojej megi II Ph I 1,9 dCi, a mianowicie zaraz po uruchomieniu silnika lub wlaczeniu samego zaplonu włącza się wentylator chłodnicy a silnik przecież jest zimny. Czy ktoś może mi pomóc z tym dziwnym zjawiskiem? Dodam że czujnik temperatury (ten w obudowie termostatu )wymieniłem na nowy lecz to nie pomoglo, a na chłodnicy nie zauważyłem żadnego 2 czujnika. Czasami wywala Checka (nie raz po 200km a nie raz potrafi przez 2000km być spokój) na desce i jak podpinam Clipa to wywala blad czujnika temperatury (ten sam objaw na starym jak i nowym czujniku) jeszcze się zastanawiam czy może to przypadkiem nie jest winny temu presostat? Moze wysyla bledne dane do ECU i dlatego wlacza wentylator ? Na koniec dodam że auto kupiłem latem bez sprawnej klimy (szczelna była i nabita ) ale po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że padnięty był moduł UPC (nie bylo napiecia na kostce do sprezarki i non stop palilo bezpiecznik od klimy , jak sie pozniej okazalo jak go rozebralem to wszytko bylo w srodku zgnite-zielone) i został wymieniony na nowy (uzywany sprawny, plytka i piny w srodku jak nowe) o takich samych numerach wiec sadze ze UPC raczej nie będzie temu winne. Fajnie jakby ktoś pomógł rozkminić ten temat, Zdrówko. REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 8 godzin temu, XxxCinuxxX napisał: zastanawiam czy może to przypadkiem nie jest winny temu presostat? Prawdopodobnie tak. Były opisywane takie przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ciśnienie w układzie klimatyzacji też można odczytać przez podpięcie kompa.Jak wywala błąd od czujnika temp. to może coś jest z okablowaniem.Nie wykluczam uwalonego modułu upc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 1 godzinę temu, dyzol napisał: Ciśnienie w układzie klimatyzacji też można odczytać przez podpięcie kompa. To wiem, a czy orientujesz się jaka powinna być wartość ciśnienia? Bo może jest zbyt duże ciśnienie w układzie klimatyzacji. A co do presostatu to spróbuje odłączyć wtyczkę od niego i sprawdzę czy wtedy się włączy wentylator na zapłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Tak jak wyżej było kilka razy. Najczęściej w takim wypadku pada preostat link. Ale były też przypadki z uszkodzonym modułem UPC (czasami tylko zaśniedziałe złącza) lub z brakiem ciągłości przewodów idących do tego modułu (najczęściej brak masy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 2 godziny temu, XxxCinuxxX napisał: To wiem, a czy orientujesz się jaka powinna być wartość ciśnienia? W tej temperaturze pewnie 4-5 bar albo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi