Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dym w kabinie po źle podłączonych kablach rozruchowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

w megane 2 2006r padł akumulator przez pośpiech podłączyłem odwrotnie kable rozruchowe. Efekt taki że w samochodzie nie ma prądu akumulator robi zwarcie w przyszłym tygodniu planuję wymienić akumulator. Najgorsze jednak że w kabinie pojawił się gryzący dym o zapachu spalonego plastiku wydobywający się z nawiewów. sprawdziłem bezpieczniki ale są ok. Może ktoś podpowiedzieć co może być przyczyną owego dymu ?

Pytanie jeszcze czy nie spaliłeś całej elektroniki (lub części) przez podłączone odwrotnie bieguny. Nie wiem czy każdy moduł ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem biegunów. Ciekawe jak ten prąd się "rozłożył" na instalacje. Napisz jak wymienisz akumulator.

Alternator też może robić zwarcie do masy, nie wiem czy ten ale w tych starych(fiat, polonez) po zamianie biegunów miałeś zwarcie i trzeba było zmieniać diody itd. (spróbuj odkręcić kabel plusowy alternatora).

Ps. Wiesz że w Meganie masz w zasadzie 4 punkty z bezpiecznikami? 

Edytowane przez bobeks

10 godzin temu, TomekC napisał:
10 godzin temu, mrarek napisał:

Akumulator prawidłowo podłączony też robi zwarcie?

Tak, ponieważ uległ uszkodzeniu po źle podłączonych kablach rozruchowych

Niemożliwe. Zwarcie robi instalacja po podłączeniu akumulatora. By się przekonać to na wyjętym akumulatorze podłącz do niego dowolną żarówkę i zobaczysz czy zrobi zwarcie.

Prawie cała instalacja jest zasilana poprzez bezpieczniki mocy umieszczone pod skrzynką bezpieczników pod maską. 

Według mnie to należałoby przed podłączeniem akumulatoraodłączyć:

1-gruby kabel na alternatorze

2-gruby czerwony przewód zasilający moduł bezpieczników pod maską

3-wyjąć bezpieczniki mocy o których wspomniałem powyżej.

Po podłączeniu podłączać poszczególne obwody.

• +1 1

Po podłączeniu akumulatora wszystko wyglądało optymistycznie , została rozpoznana karta. Niestety po jej włożeniu i próbie uruchomienia silnika usłyszałem krótki odgłos rozrusznika po czym wszystko zgasło w samochodzie nie ma prądu...