takatnik Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Witam kupiłem olej elf evolution 900 did 5w30 do mojej megan 3 1.5 dci 2012 r. ale czytam na Internecie i chyba zły mi wepchali , zalali mi go już co robić zlać go czy mogę jeżdzić ?? Edytowane 3 Lutego 2018 przez takatnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Witam. Z 2012 r. to już ma FAP. Ja bym zlał i zmienił na zalecany ( RN0720 ). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 A dużo bierze Ci tego oleju między wymianami? Jeśli mniej niż pół litra, to ja bym jeździł (no i zresztą jeżdżę :P ).. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takatnik Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 no na razie bierze minimalnie, więc nic się nie stanie jak będę jeździł no bo szkoda 160 zł z filtrem poszło szkoda trochę ale jak ma mi się coś zepsuć to może lepiej zlać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Jak masz FAP to bym zastanowił się jednak nad wymianą na nisko popiołowy z normą RN0720. Musisz wiedzieć o tym, że podczas spalania oleju wytwarza się popiół który odkłada się w filtrze FAP. Wypalana jest tylko sadza pochodząca z paliwa a popiół zostaje praktycznie na zawsze. Przemyśl to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 @aniewa z Twojego posta można wywnioskować, że spalone paliwo nie pozostawia popiołu, a przecież tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Tak uważam. Paliwa samochód spali kilkanaście ton i sadza zostanie wypalona. Co by było gdyby leciał też popiół. Oleju przez ten sam okres spali kilka litrów i producent zaleca specjalny nisko popiołowy by nie szkodzić FAP. Popiół spala się w temperaturze powyżej 1000 st. C a w czasie wypalania FAP jest około 630 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Różnica między C3 a C4, w zależności oczywiście od oleju to około 0,2-0,3% w zawartości popiołów. Czyli 100 ml spalonego oleju silnikowego można porównać do 1 l oleju 2T Ravenola (zawartość 0,03%), który jest tak bardzo polecany. Przy proporcjach 250ml 2T na 50l ON, będzie to równe ze spaleniem 200l ON z dodatkiem 2T. Nie licząc oczywiście samego popiołu z ON (norma mówi o <= 0,01% zawartości po koksowaniu). Edytowane 4 Lutego 2018 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Faktycznie różnica bardzo mała. W sumie to można by jeździć jak nie pobiera oleju. W swoim poście powyżej chciałem zwrócić uwagę na to, że popiół i sadza to dwie różne rzeczy. Sadza to rodzaj węgla który spala się w odpowiednich warunkach a popiół to ciało stałe trudne do usunięcia z filtra. I dlatego wbrew zaleceniom wielu użytkowników między innymi tego forum nie leję żadnego oleju do paliwa. Olej silnikowy spala się w bardzo małych ilościach natomiast 100 % wlanego oleju do paliwa jest spalane. I tak przez rok można spalić nawet 5-10 litrów oleju i powstały popiół pozostanie w filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Mi to nawet niektórzy mechanicy mówili, żebym lał do paliwa cokolwiek, nawet przepracowany olej silnikowy Bo oni testowali i "działa super". Oczywiście ich uwagi wsadziłem sobie wiadomo gdzie ;) Chociaż koledze kiedyś w starej koparce zabrakło paliwa, a że miał akurat 10l oleju silnikowego, to wlał i pojechał dalej Ja dolewam do ON preparaty, które nie pozostawiają popiołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Leję Ravenol do swojego 1.9dci. Dlaczego ? Bo z nim silnik pracuje dużo ciszej. Wystarczy raz na jakiś czas zatankować auto bez niego. A co do popiołu, to myślę, że przy sprawnym filtrze nawet, gdy się zapcha to można go zdemontować i wyczyścić. Są firmy, które to robią. Edytowane 4 Lutego 2018 przez yogin74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takatnik Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Dziękuje Panowie za odpowiedź . Więc zostawiam ten olej co jest trudno ale przy następnej wymianie (zrobię ją szybciej tak koło 10 tyś) zwrócę uwagę aby zalać już odpowiednim . Edytowane 4 Lutego 2018 przez takatnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 2 godziny temu, aniewa napisał: Olej silnikowy spala się w bardzo małych ilościach natomiast 100 % wlanego oleju do paliwa jest spalane. I tak przez rok można spalić nawet 5-10 litrów oleju i powstały popiół pozostanie w filtrze. Dolewam co 2-gie/ 3- cie tankowanie RAVENOL SCOOTER 2-Takt półsyntetyk. Wg. danych po spaleniu praktycznie nie zostawia popiołu. U mnie się sprawdza, przebieg pomiędzy wypaleniami to około 1700 km. Większość jazd to dłuższe trasy, miasta ok.10 % . Kolego aniewa, warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 5 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Kolego aniewa, warto spróbować Ale po co? Siemens-Continential to nie Delphi i pompa się nie zaciera. Po co dodatkowy koszt i kłopot. Czy były znane przypadki, że pompa Siemens-Continental opiłkowała z powodu nie lania oleju do paliwa? Jeżeli tak to może dołączę do grona dolewających olej do paliwa. Gdybym nie miał FAP-a może bym się zastanawiał. U mnie przebieg między wypaleniami to 600-700 km, obecnie 60-70 % to miasto. Wiem, że to trochę za często ale ten samochód tak ma od początku. Może to kwestia czujnika FAP który może mylnie za wcześnie sugeruje pełne zapełnienie filtra i stąd częstsze wypalanie. fapZresztą w Delphi też nic nie lałem do paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi