paradox2604 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Witam chcialem kuypic meganke 3 dla zony i tu wlasnie sie zastamnawiam jaka? prosze was o porade jaki silnik jest najmniej awaryjny w tym modelu nie chce aby samochod ciagle stal na warsztacie jak to bylo z modelami laguna 2 jak tam z elektronika nie padaja wyswietlacze? chodzi mi o samochod na dojazd do pracy i po miescie disel benzyna? najlepiej taki ktory bedzie malo palil i ktore silniki desla maja filtr czastek stalych i dwumasa wszystkie w tym modelu prosil bym o szybka odpowiedz REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Jak krótkie odcinki to 1.6 110KM będzie najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym wyborem. Nie będzie mało palił ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox2604 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 uu myslalem raczej o benzyniaku max 1,4 :( co o tym myslisz lub desel 1.5 85KM on chyba jest bez dwumasy i tego fapa ? REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Nie wiem jakie macie wymagania ale może jak ma to być drugie auto w domu i dla żony do jazdy po mieście to może warto pomyśleć o Clio III albo IV np. 1.2 75KM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox2604 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 no ok tez moze byc chodzi glownie o bezawaryjnosc REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 No to szukaj tych dwóch silników. Są konstrukcyjnie najprostsze.Jak daleko ma żona do pracy? Jaki roczny przebieg planujesz dla tego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox2604 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 zona ma 10km w jedna strone glownym priorytetem to bezawaryjnosc REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Więc najlepszy będzie wolnossak czyli w MIII 1.6 110 KM lub w Clio 1.2 75 KM. Powodzenia w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Dokładnie jak pisze @pbet. Moja mama użytkuje w ten sposób Clio III (1.2 75 KM, 2010) od nowości i do dzisiaj ma przejechane... 43 kkm. Samochód jako drugi w rodzinie, więc bardzo dobrze się sprawdza. Na trasę się mniej nadaje, ale można i autostradą 200 km przejechać od czasu do czasu (spala wówczas ~6 litrów / 100 km). Ww. silnik jest dostępny również w Clio IV i nie jest to rzadkość na rynku wtórnym; przeglądam oferty, bo szukam czegoś takiego dla żony (dokładnie w takim samym celu jak Kolega @paradox2604), ale to może jeszcze nie w tym roku (zależy od potencjalnej okazji ). Tak naprawdę wszystko zależy z jakiego źródła i w jakim stanie kupisz samochód, bo 1.5 dCi powiedzmy z ostatnich lat, jest również ciekawą alternatywą, niemniej pasowałoby go od czasu do czasu pewnie trochę przewietrzyć. I mam nadzieję, że nie przeraziła Cię pojemność 1.6 nawet nie wiem czy w Meganach III był 1.4 (w "dwójkach" był, 90 KM). Edytowane 5 Lutego 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 51 minut temu, konwil napisał: nawet nie wiem czy w Meganach III był 1.4 (w "dwójkach" był, 90 KM) Tylko Tce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 No właśnie, a to już nie to czego tutaj szukamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Tu jest sporo fajnych Clio 1.2 75KM używane Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Ja myślę, że na Clio IV będzie okazja w momencie obecności na rynku kolejnej generacji; w ten sposób Megane III w połowie 2017 (rok po zakończeniu produkcji) było spooooro tańsze niż Megane IV młodsze o kilka tygodni/m-cy. Ale to tylko taka luźna dygresja, bo jeśli ktoś "jest na kupnie", to i tak coś kupi wcześniej. A podane źródło jest bdb - też tak sprawdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox2604 Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 ok dzieki za pomoc rozumiem ze zarowno clio jak i meganka 3 juz nie psuja sie tak jak megan2 i laguna 2? REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Miałem MII i jakoś mi się nie psuło. Głównie eksploatacja. Psuje się wszystko i każdy model ma jakieś tam swoje bolączki. Zależy na jaki egzemplarz trafisz więc polecam drożej ale z pewną historią i z pewnego źródła np. z linku, który wkleiłem. Te 2 silniki, o których pisałem są najmniej skomplikowane w gamie Renault i też zbytnio nie powinny być kłopotliwe. Podstawowe pytania to jakiego nadwozia szukasz, jakiego rocznika oczekujesz, jakie wyposażenie chcesz mieć i na koniec jaki masz budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi