cayman Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Witam serdecznie, x samochód: Renault Megane II phI 1.6 16V sedan 2006 instalacja gazowa: STAG4-300 wtryskiwacze: HANA reduktor: ZAVOLI ZETA Nx Posiadam problem z gazem w moim samochodzie. Problem nie występuje na zimnym silniku, tylko po rozgrzaniu. Na wolnych obrotach silnik nierówno pracuje, obroty spadają do 600 i skaczą do 800. Na benzynie silnik pracuje równo. Samochód praktycznie gaśnie jak przełączam z gazu na benzynę. Dotychczas wymieniłem: filtry od gazu (fazy lotnej i ciekłej), świece. Czytałem na tym forum, że sprawcą może być uszkodzona cewka zapłonowa. Ogólnie nie zawsze silnik pracuje nierówno, czasami na ciepłym działa dobrze czasami nie - loteria. Oprócz tego, czasami przy 2000 obrotów silnik tak jakby "w spowolnieniu" reaguje na pedał gazu. Na benzynie nie ma takich zjawisk. x Oprócz tego opisałem problem chłodnicy w drugim temacie -> x Czy oba tematy mogą być powiązane ze sobą? Czy może być to padnięta cewka? x Pozdrawiam i dziękuję za pomoc REGULAMIN: 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER... - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Miałam podobny problem, instalacja Stag 4 plus z Hanami i reduktorem Zavoli N. "Gazownicy" stwierdzili, że to reduktor jest winny, zregenerowali go a po 2 dniach problem powrócił. Reduktor ma 50 tys. km więc dla mnie trochę mało prawdopodobne było jego zmęczenie, ale fachowcy twierdzili inaczej. Objawy to szarpanie, nietrzymanie wolnych obrotów, check na desce i brak mocy. U mnie jeszcze po pewnym czasie doszła trudność w uruchomieniu silnika po zgaszeniu go na gazie - długo kręcił i bez dodania gazu nie dawało się go uruchomić. Okazało się, że winien był jeden z wtryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cayman Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Już uzbroiłem się w nowe wtryski + części do regeneracji parownika, także zrobię wszystko za jednym zamachem i będzie z głowy. Mam tylko nadzieję że to nie cewka, ale na benzynie pracuje idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 A jak ustawienia i strojenie samego LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cayman Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Okazało się, że ustawienia były tragiczne... Instalacja robiona niby w nagazie, 5 lat temu i wszystkie części oryginalne, a reduktor ustawiony na ciśnieniu 1.6-1.7 i mnożnik 0.7-0.8 przy zbyt dużych dyszach. Zalewało silnik gazem i jeszcze na złość wyskoczył check engine sprawdź układ wydechowy (podejrzewam że sonda lambda, czy vag'iem kkl'em uda mi się usunąć ten błąd?) Zmieniłem na razie wtryski i podregulowałem reduktor żeby uzyskać 1.2-1.0 mnożnik, ale martwi mnie ten błąd. Jest może jakiś inny sposób na jego usunięcie? Odpinałem klemy ale bez szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 I wszystko w temacie. Jakie wtryski w tej chwili? Ustawiałeś na drodze "na mapki" czy na czasy wtrysków? Błąd najpewniej będzie usunąć oryginalnym Clipem. Chyba że już zdążyło coś paść z powodu złej dawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi