Aro712 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się przywitać. W mojej megance pojawia się komunikat -usterka ładowania akumulatora, po przeczytaniu wszystkich możliwych wątków w tym temacie, zdecydowałem się oddać alternator do regeneracji. Odkręciłem alternator od bloku silnika, zdemontowałem przewody, no i niespodzianka- altek w żaden sposób nie chce wyjść do góry. Czy jest jakiś sposób na wyjęcie, bez demontażu połowy auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 zrzuć zderzak i lekko uchyl chłodnice luzując belkę - szybciej wyjdzie niż bez rozbierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Witam. A mierzyłeś ładowanie na wyjściu z alternatora? Ile było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aro712 Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Mierzyłem - waha się od 12,2V (czyli brak ładowania ) do 15,2V. Wymiana regulatora napięcia nic nie pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Dnia 10.05.2018 o 17:45, Aro712 napisał: -usterka ładowania akumulatora Często jest to usterka w samym liczniku lub w jego podłączeniu. Żeby się upewnić dokładnie pomierzyć napięcia w czasie pracy silnika na akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Albo moduł za akumulatorem padł. Edytowane 14 Maja 2018 przez bacablue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aro712 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Alternator zregenerowany, sprawdzony jest ok. Problem jednak pozostał, alarm nadal się pojawia i nie mam pomysłu co dalej. Proszę o namiary na kogoś, kto jest w stanie to ogarnąć (najlepiej kogoś z małopolski/śląskiego/świętokrzyskiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Wyżej napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Witam jakiej mocy jest ten alternator, nic nie jest napisane, jedynie to co na zdjęciu, a chce wymienić akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ciężko wpisać numer do gogli czy zablokowane masz? OEM 23 10 000 27R Prąd ładowania alternatora: 120A, Napięcie: 14V Prąd ładowania alternatora [A]: 120 Napięcie [V]: 14 żr. koła pasowego [mm]: 55 Koła pasowe: z kołem pasowym wolnobieżnym Ilość żeber: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ok, dzięki. Zastanawiam się czy naładuje aku. o pojemności 70-74 ah a teraz mam 60ah 600a, było by trochę zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Dnia 2.12.2019 o 13:12, mariuszekf napisał: Ok, dzięki. Zastanawiam się czy naładuje aku. o pojemności 70-74 ah a teraz mam 60ah 600a, było by trochę zapasu A dlaczego ma nie naładować? Po co Ci zapas? Edytowane 5 Grudnia 2019 przez luktal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Nie ma prawie różnicy w cenie, także miło mieć trochę więcej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @mariuszekf to są powielane mity. W uproszczeniu: w M3 układ ładowania nie liczy prądu który dostarczył do akumulatora, on sprawdza czy akumulator jest naładowany poprzez pomiar napięcia na nim. A to przy pełnym naładowaniu jest niezależne od pojemności. Sprawa jeszcze prostsza jest w samochodach bez inteligentnego ładowania - tam napięcie ładowania masz cały czas mniej więcej stałe i występuje przez cały czas podczas pracy silnika, akumulator jak jest naładowany po prostu nie przyjmie więcej prądu. Reasumując jeśli masz taki kaprys możesz włożyć - oby tylko się zmieścił. Ważny jednak jest parametr max prądu - im większy tym lepszy. Dnia 13.05.2018 o 21:50, Aro712 napisał: Mierzyłem - waha się od 12,2V (czyli brak ładowania ) do 15,2V. Wymiana regulatora napięcia nic nie pomogła. Wymieniałeś regulator bez demontażu alternatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aro712 Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Tak. Bez problemu można to zrobić, w 1.6 jest całkiem dobry dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi