pawelbass Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Sporo uwag odnosnie wypalajacych sie gniazd zaworowych i uszkodzen głowicy można w sieci wyczytać.Kiedyś w ASO w Tarnowskich Górach pracownik twierdził że Dustery zaczęły wracać z uszkodzonymi głowicami (te sprzedawane z LPG "fabrycznym" ) i dlatego sie wycofali z montowania gazu w tym silniku.Na ile to jest prawda trudno stwierdzić.W Krakowie natomiast jeden człowiek twierdzi że do gazu w daciach montują inną głowicę " wzmocnioną..." .Co ciekawe wczoraj dzwoniłem do ASO w Katowicach bo wystawili na sprzedaż 2 letnią IV z LPG od nowosci, chcialem podpytać jaka instalacja itd, to mi facet mówił że to wszystko są plotki i z tymi zaworami i głowocami, i że aktualnie LANDIRENZO nie ma poprawnego softu do tego silnika dlatego sie wycofali z montarzu. Co ASO to inna teoria, gdzie w tym wszystkim szukać prawdziwego stanu rzeczy, nie wiem? REGULAMIN pkt. 5.6 Literki PL, spacja!-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 5 minut temu, pawelbass napisał: facet mówił, że to wszystko są plotki i z tymi zaworami i głowicami. Także w co ASO to inna teoria o tym LPG. Najważniejsze, to ; - auto przed montażem LPG musi być w idealnym stanie, - kumaty instalator blisko domu, - zestrojenie pod obciążeniem w czasie jazdy, przy użyciu sondy szerokopasmowej AFR, - tankowanie na sprawdzonych stacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A/ Silnik 1.6 SCe/ H4M ( HR16DE - wg. Nissana ) jest na rynku od 11.2015 r, B/ Wtrysk jest pośredni, C/ Najważniejsze, to ; 1/ auto przed montażem LPG musi być w idealnym stanie, 2/ konieczność sprawdzenia luzów zaworowych i ich ewentualna regulacja ; - zawory bez hydraulicznej regulacji luzów zaworowych, 3/ kontrola stanu łańcucha rozrządu bo ; a/ rozciągnięty łańcuch szlifuje obudowę rozrządu a napinacz łańcucha wychylony jest na maxa, b/ opiłki metalu dostają się do oleju i mamy załatwione panewki, 1/ szczególnie u tych którzy wymieniają olej co 30.000 km, 2/ oraz używają nie markowych olejów np.; elf , c/ podobne problemy dotyczy silników na łańcuchu ; 1,4 TCe;1.6 dCi i 2.0 dCi, D/ Najbardziej ważny w tym procesie jest kumaty instalator blisko domu, E/ Zestrojenie instalacji pod obciążeniem w czasie jazdy, przy użyciu sondy szerokopasmowej AFR, F/ Montować zestaw z wyższej półki cenowej, G/ Tankowanie na sprawdzonych stacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Wszystko prawda, tylko ja dałbym sobie spokój z montażem lpg w tym silniku. To nie k4m ani 1.6 mpi z VW. Już samo sprawdzanie luzów zaworowych jest problematyczne jak dla mnie. Era silników do łatwego i trwałego zagazowania dobiegła końca. Ja już gazu nie założę, bo mimo sprawdzonych warsztatów i niby kumatych gazowników, zawsze były jakieś problemy generujące dodatkowe koszty. Widocznie miałem pecha :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 https://lpg-forum.pl/post911812.html#p911812 - trzeba się zalogować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Szkoda nerwów. Lepiej jeździć na benzynie a nie pchać się w ewentualne kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Dnia 28.06.2018 o 08:17, Marek_07 napisał: Nie ma problemu z lpg w tym silniku. Dnia 8.05.2019 o 15:44, Andrzej-2010 napisał: Silnik 1.6 SCe/ H4M ( HR16DE - wg. Nissana ) to bliźniacza konstrukcja silnika ; - M4R (2.0/16V) , - H4JT (1.4 TCe), więc problemów nie ma z instalacją LPG. Dnia 29.08.2019 o 18:59, Andrzej-2010 napisał: D/ Najbardziej ważny w tym procesie jest kumaty instalator blisko domu, E/ Zestrojenie instalacji pod obciążeniem w czasie jazdy, przy użyciu sondy szerokopasmowej AFR, F/ Montować zestaw z wyższej półki cenowej, G/ Tankowanie na sprawdzonych stacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Witam już trochę czasu minęło, czy do Megane IV z silnikiem 1.6 SCe 115KM H4M można założyć instalację LPG ? Czy w związku z tym są poważne konsekwencje w późniejszym czasie, oprócz kontroli luzów zaworowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi