piter1114 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 witam! podłączał ktoś separator antenowy do niefabrycznego radia? moja próba włączenia go w instalację antenową i podłączeniu zasilania (niebieski od separatora do 12v) zakończyła się wyrzuceniem bezpiecznika... ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 4 minuty temu, piter1114 napisał: x Rozwiń trochę. Po co Ci Separator? Dotyczy CB? Antena ma wzmazniacz w swojej swojej podstawie i jest odseparowana elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) od jakiegoś czasu próbuję poprawić jakość odbioru radia fm.Wymieniony bacik i nic, przeczyszczona stopka, nic.Kumpel jeździ alteą i na firmowym odbiera 2x więcej stacji co ja...To samo radio (pioneer)w poprzednim autku (a4) odbierało wszystko co było do odebrania , a antena była w podsufitce ,więc teoretycznie powinno być gorzej z odbiorem.Znalazłem gdzieś inf. że separator może pomóc, tylko dlaczego po podłączeniu wyrzuca bezpiecznik? Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez piter1114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Ja szukałbym jednak problemu w instalacji. Sprawdzałeś jak wygląda kabel antenowy przy samym radiu? Wpychając je tam do kieszeni zawsze można zagiąć i coś uszkodzić. Mam wszystko oryginalnie u siebie i radio śmiga aż miło, także coś musisz mieć nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 6 minut temu, piter1114 napisał: x Odkręć antenę, rozbierz i wyczyść połączenie stykowe płytki wzmacniacza z wkręcanym batem do jej obudowy. Tam się utlenia i antena słabo ściąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 7 minut temu, jabrze napisał: Odkręć antenę, rozbierz i wyczyść zrobione, efekt taki sam jak przed ,ale może jeszcze TO wypróbuję .A co z tym separatorem? dlaczego robi zwarcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Sprawdzałeś zasilanie przy antenie? Powinno być 12V Sprawdzałeś ciągłość żyły? 1 minutę temu, piter1114 napisał: A co z tym separatorem? dlaczego robi zwarcie? Nie rozumiem, bo w tym przewodzie nie powinno być napięcia. Po wyjęciu wtyczki należy to sprawdzić. Sprawdzić również możesz na łączeniu przy prawym nadkolu. Twoje nowe radio również nie ma napięcia na wejściu antenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 21 godzin temu, jabrze napisał: Sprawdzałeś zasilanie przy antenie? Powinno być 12V jest 12v 21 godzin temu, jabrze napisał: Twoje nowe radio również nie ma napięcia na wejściu antenowym? nie ma odkręciłem stopkę anteny i ten sposób chyba podziałał, bo odbiór poprawił się (słabe stacje, rds) A jak jest z tym napięciem na wej.antenowym w radiu? bez nie go coś nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Jest wszystko w porządku. RDS przełączy się, jak sygnał z innego nadajnika będzie na wyższym poziomie. Powinieneś jeszcze sprawdzić cały kabel. Często przy wtyczce zdarzają się uszkodzenia i następuje tłumienie sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Też mam problem z odbiorem - na starym oryginalnym radiu wszystko ładnie działało, po zmianie radia na MediaNav Evolution z Captura na otwartej przestrzeni łapie parę stacji jednak jakość odbioru jest mierna. Po wjeździe np do garażu lub pod wiatę nie łapie żadnej stacji. Na starym radiu łapało wszędzie paręnaście stacji z idealnym odbiorem.... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 MediaNav na wejściu antenowym ma zasilanie do anteny i powinno się odseparować kondensatorem 47 pF żyłę gorącą od wzmacniacza ant. bo tłumi się jego działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi