dolaneros Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Witam. Postaram się opisać moją sprawę jak najlepiej. Dzisiaj jadąc w trasę, jechałem sobie spokojnie 120, chciałem wyprzedzić samochód i dałem gazu, na licznik wskoczyło 150-160, zobaczyłem kątem oka, że z środkowego lewego wywiewu klimatyzacji zaczął wydobywać się biały dymek, był to ułamek sekundy, zaraz po tym zmniejszyłem prędkość i zjechałem od razu na pobocze zobaczyć co się dzieje pod maską. Tam było wszystko jak należy, żadnego dymy, ognia, przecieku. Olej chłodniczy i silnikowy na miejscu. Odczekałem chwilę, wszedłem na internet i wyczytałem, że może to być para wodna więc trochę się uspokoiłem. Po kilku godzinach, na powrocie już taka sama sytuacja, jadę spokojnie 120, chcę wyprzedzić, na licznik wskoczyło znowu 150-160 i dym zaczął wydobywać się w większych ilościach bo musiałem przytrzymać tą prędkość aby wyminąć, na dodatek śmierdział ala spalenizną. Znów zjechałem na pobocze, lecę pod maskę, a tam znowu nic. Temperatura silnika na liczniku ok. Przy prędkościach 100-120 wszystko jest w porządku. Ktoś z was może wiedzieć o co chodzi? Czy to jakaś drobna usterka, czy grube koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Parownik klimy się zalodził, mało gazu jest albo wentylator kabiny się zatrzymał i stąd ten dymek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolaneros Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Mogę sam jakoś sprawdzić co jest przyczyną, czy muszę mechanikowi bulić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Ilości czynnika sam nie sprawdzisz. Zwykły mechanik też nie. Trzeba jechać tam gdzie nabijają klimę żeby odciągnęli i sprawdzili od było. Kiedy ostatni raz nabijałeś klimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Zobacz wentylatory czy pracują normalnie, ten w kabinie i ten przy skraplaczu przy okazji też. No, czynnik trzeba zważyć ile jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolaneros Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Wentylator w kabinie normalnie chodzi. Auto mam w sumie od niedawna, przejechałem nim ledwo 1000km. Gościu, od którego brałem, zapewniał, że klima była dopiero co nabijana ale kto to wie czy mówił prawdę. Ale możliwe, że tak się dzieje tylko przy dużych prędkościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Klima świeżo nabita to stary tekst, jak była nabita to znaczy że jest nieszczelna. Może być, że przy wyższych prędkościach jest większy przedmuch skraplacza i przez to ciśnienia spada więc mrozi szybciej parownik. Bez wizyty u klimiarza się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 18 godzin temu, dolaneros napisał: Po kilku godzinach, na powrocie już taka sama sytuacja, jadę spokojnie 120, chcę wyprzedzić, na licznik wskoczyło znowu 150-160 i dym zaczął wydobywać się w większych ilościach bo musiałem przytrzymać tą prędkość aby wyminąć, na dodatek śmierdział ala spalenizną. Należy temu się dokładnie przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) 3 godziny temu, dolaneros napisał: Wentylator w kabinie normalnie chodzi. Auto mam w sumie od niedawna, przejechałem nim ledwo 1000km. Gościu, od którego brałem, zapewniał, że klima była dopiero co nabijana ale kto to wie czy mówił prawdę. Ale możliwe, że tak się dzieje tylko przy dużych prędkościach? Prawde Ci powiedział, czynnik ucieka to nabił do handlu. A że zamarza nie zależy od prędkości a od czasu używania klimatyzacji i pewnie spada Ci przepływ powietrza do kabiny z nadmuchów, po dłuższym czasie do zera. Pewnie ze 200 250 gram będziesz miał Edytowane 1 Września 2018 przez mariuszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi