Sarna1 Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Wiele powiedziałoby nam kiedy kolega @majronxnapisałby jakie ma spalanie (ale realne spod dystrybutora) na 100km przy swojej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 7 godzin temu, Sarna1 napisał: Nie papuguj. Tego nie sprawdzałem, komputer pokazuje 7,7-7,9l na 100km. Przy następnym tankowaniu po korek, sprawdzę realne zużycie. Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z tym odpalaniem i ssaniem u innych użytkowników 1.3tce fap? REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe31 Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 U mnie na zimnym, start jest taki sam, podobny czas w okolicach 1500 obrotów - silnik 1.33 140KM. Ale oleju nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Co do ssania to wiadomo, że od dawna tego nie ma ale tak potocznie się mówi na wzbogacanie mieszanki po rozruchu zimnego silnika. I to nie ma znaczenia czy wtrysk benzyny jest do kolektora ssącego czy bezpośrednio do cylindra. Edytowane 13 Lutego 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Dnia 12.02.2019 o 18:09, pepe31 napisał: U mnie na zimnym, start jest taki sam, podobny czas w okolicach 1500 obrotów - silnik 1.33 140KM. Ale oleju nie sprawdzałem. A jak masz na rozgrzanym silniku? U mnie po przejechaniu 20km, zgaszeniu i ponownym odpaleniu po ok 5 minutach też wchodzi na 1500 obrotów na ok 30s. Na zimnym silniku to rozumiem, ale na rozgrzanym trochę dziwne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe31 Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 po takim krótkim postoju, najczęściej nie mam takich objawów, ale jeszcze się temu przyjrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) Może być to związane z pracą kilmatronika, a jeśli macie elektryczną grzałkę w klimatroniku to podnoszenie obrotów jest normalne. Spróbujecie odpalić silnik, a na klimatroniku ustawcie min. z wyłączoną klimą czy wtedy też są podniesione obroty silnika. Edytowane 14 Lutego 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe31 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 u mnie niestety nic to nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Byłem w ASO, co do podniesionych obrotów przy odpalaniu, chodzi o jak najszybsze dogrzanie katalizatora i tu nic nie da się zmienić. Zaostrzone normy emisji szkodliwych substancji. Odnośnie wzrostu poziomu oleju, potwierdzili moje spostrzeżenia że dostaje się benzyna. Zmienili olej zaplombowali korek i bagnet. Kazali się zgłosić na ponowną kontrolę za 500km. Rozbawiła mnie ta plomba, chyba pomyśleli że sam sobie dolewam benzyny do oleju. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edihof Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam wszystkich. Jestem "Nowy" - To mój pierwszy wpis, ponieważ od niedawna jestem użytkownikiem Meganki. Postanowiłem jednak napisać po przeczytaniu postów kolegi "majronx". Mam chyba podobną sytuację jak on, czyli poziom oleju wyższy niż MAX, a na dodatek olej śmierdzi paliwem. Dziwi mnie jednak to, ponieważ auto jest świeżynką - ma przejechane dopiero 740 km. Sądzicie, że powinienem uderzyć do ASO, czy może poczekać bo: 1. silnik się dociera, 2. na początku tak może być, 3. może się unormuje ? Pytanie do innych użytkowników tego silnika (w końcu to nowość) - czy też tak macie. I pytanie do "Majronx" - czy ASO robiło jakieś problemy, tzn. próbowali cię zbyć, czy podeszli do tematu poważnie? No i rozumiem, że wymiana oleju darmowa (chociaż poza planowanymi interwałami)? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Może i nie mam nowej Meganki ale. Jak to do cholery jest możliwe, żeby do magistrali olejowej dostawła się benzyna? I to w nowym samochodzie? Przecież na takiej mieszance można bez problemu zatrzeć silnik... co Wam da wjazd do ASO i zalanie oleju i wymiana na nowy, po czym przyjedziecie 300km i dalej to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Nowe auto jest na gwarancji, nic nie płaciłem i nawet nie miałem takiego zamiaru. Traktuje to jako usterkę. Nie czekaj tylko jedź do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 1.8 TSI VW też miały ten problem, winne były zbyt cieńkie pierścienie o ile mnie pamięć nie myli. Mechanicy przetaczali rowki w tłokach i zakładali szersze pierścienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Niech będzie max, ale niech nie wzrasta poziom wraz z przejechanymi km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danyboy1982 Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Hej Panowie!, Czy już komuś nowy silnik tce się rozwalił przez podwyższony poziom oleju? Pytam z ciekawości bo mam taki sam silnik, 1500km na blacie, silnik jeszcze odpala i jedzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi