Renia08 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 @Pitrek Po 1. Nie mówię tu o swoim samochodzie bo mam Meganke z 2008 roku i moja co najwyżej popija trochu oleju a nie pobiera mi benzyny z baku Po 2. Wtrąciłem się w temat bo też mi sie o uszy obiło, że taka usterka jest w silniku 1.33Tce. Po 3. Linku z Dyfrem Ci nie podam ale na bardzo popularnej stronie z częściami do Renówek była kategoria z tą częścią a teraz jest niedostępna i linki wygasły. Po 4. 12 lat jeździłem Fordem Mondeo mk2 z 1999roku 1.8 16v z podtlenkiem gazotu i po prostu chcialem kupic nowsze auto. Meganke wypatrzyłem i mi się spodobała, nie brałem Laguny bo stereotypy rządzą. I naocznie też widziałem. Po 5. Każde auto ma mankamenty ALE, każde mankamenty można naprawić a skrzyni w Megance się nie da. Dużo użytkowników o tym pisało. Wycieczki osobiste proszę załatwiać przez wiadomości prywatne, pierwsze i ostatnie ostrzeżenie - kataryniarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Jak tu gorąco,jak tu się nie lubiąpanowie wyślijcie i dajcie na luz bo temat zboczył z drogi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Wygląda na to, że w 1,33TCe zastosowano dwa pierścienie tłokowe kompresyjne (uszczelniające) a to dobrze wróży. Widać inżynierowie konstruktorzy wyciągają wnioski z problemów innych silników jak np.TSI Edytowane 9 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edihof Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Byłem wczoraj w ASO w związku z tym przybywaniem oleju/benzyny w silniku 1.33 Tce. Na razie jednoznacznie nie stwierdzili przybywania oleju. Nie zbagatelizowaki też sprawy. Pobrali próbki oleju, zważyli, zbadali, zaplombowali korek i bagnet i kazali przyjechać za 1000 km. Wtedy znów mają pobrać próbki i porównać wyniki. Wtedy dopiero będą w stanie stwierdzić czy paliwo rozrzedza olej. Powiedzieli też, że w tym silniku jest olej nowej generacji, który ma inne właściwości i wygląd niż typowy olej (na razie nie da się go nigdzie kupić). Ponadto bagnet, który jest w silniku ma taki kształt, że trudno cokolwiek odczytać z niego (jest tak zakręcony, że zawsze wyciąga się brudny). A tak na marginesie to mam do wymiany prowadnice fotela kierowcy - znana i częsta przypadłość w nowych megankach. Zatem jeżdżę kolejny 1000 km i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Kolego @edihof napisz jakie interwały olejowe zaleca producent dla tego silnika słyszałem, że 20tys.km. Powinieneś to mieć instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edihof Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Nawet nie pytaj. 30 tys km. Ale ja raczej nie będę czekał tak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Ja bym nawet zmienił po pierwszych 3-tys.km, później co 10, 15tys. pod warunkiem przebiegów na trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edihof Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Właśnie tak planuję. Śmieszna sprawa bo producent zaleca zmianę oleju co 30 tys. km. Pierwsza zmiana też po 30 tys. a niedawno dostałem od salonu, w którym kupiłem auto bon na promocyjną wymianę oleju za 499 zł, na którym jest napisane, że zalecają wymianę oleju po ok. 2-3 tys. km ze względu na to, że silnik się dotarł i warto wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Ja doczytałem ostatnio w Niemieckiej instrukcji serwisowej od 1.4TCe, że producent zaleca skrócenie interwału olejowego o połowę czyli co 15tys.km ;-) Pewnie gdzieś już wspominałem na forum, że jakiś czas temu dokonałem pomiaru w moim 1.4TCe ilości obrotów, które wykonał silnik na ilość przejechanych km. Jest rejestrowany taki parametr i można go odczytać clipem. Otóż okazało się w moim przypadku, że silnik w trybie jazdy miejskiej wykonał 83% więcej obrotów jak na autostradzie, gdy auto jedzie na 6 biegu. Reasumując 10tys.km po mieście = 18,3tys.km po autostradzie, analogicznie 30tys.km po mieście = 55tys.km po autostradzie ;-) Nawet dzieląc to 50/50 trasa/miasto to i tak wychodzi dużo, dlatego zmieniam olej co 10tys.k lub raz w roku. Edytowane 9 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Wtrące się tak na szybko. Chyba popełniłeś błąd bo skoro robi więcej obrotów w mieście A mniej na autostradzie to ANALOGICZNIE 10tys na autostradzie a 18.3tys w mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Silnik w mieście zrobił więcej obrotów, bo jeździł na niskich biegach na autostradzie jechał na 6 biegu, więc wykonuje mniej obrotów w stosunku do przejechanych kilometrów. Moje porównanie 10tys.km po mieście to tyle jakby silnik zrobił 18,3tys.km po autostradzie jest prawidłowe ;-) Przełóż ilość obrotów miejskich i wrzuć 6 bieg to przejdziesz na nich 18,3tys. po autostradzie. 10000km x 83% = 18300km. A jeszcze inaczej 10tys.km po autostradzie = 5464km po mieście. Edytowane 9 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Byłem wczoraj w ASO, druga wizyta odnośnie wzrostu poziomu oleju. Zrobiłem 700km na zaplombowanym korku i bagnecie. Po zlaniu oleju stwierdzili że nic nie przybyło, a wręcz przeciwnie, nawet troszkę ubyło. Ciekawa sprawa. Teraz mam zalane oleju na max, widać na tym koszmarny bagnecie. Będę monitował sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edihof Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 To bardzo dobra wiadomość. Ja jeżdżę na razie z zaplombowanym bagnetem i korkiem. Po drugiej wizycie też dam znać co się okazało. Być może nie ma żadnego problemu tylko ten nieszczęsny bagnet wprowadza tyle zamieszania, bo nie da się sprawdzić poprawnie poziomu oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Dnia 9.03.2019 o 18:09, Pitrek napisał: Silnik jest skomplikowany, że głowa mała. Ja liczę na to, że Renault i Nissan mają bardzo duże doświadczenie z wcześniejszymi generacjami TCE i że wtopy nie będzie A po czym kolega @Pitrek sądzi, że silnik jest skomplikowany ? bo ja tu niczego skomplikowanego w konstrukcji nie widzę. Edytowane 19 Marca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majronx Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 1 godzinę temu, edihof napisał: Być może nie ma żadnego problemu tylko ten nieszczęsny bagnet wprowadza tyle zamieszania, bo nie da się sprawdzić poprawnie poziomu oleju. Oby tak było, zobaczymy co będzie u ciebie. Na razie zachowam pewien dystans do tego co twierdzą w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi