sawio Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) Witam serdecznie, Naklejka na drzwiach sugeruje takie rozmiary kół w moim Megi III: 205/50/17 225/45/17 mam fabrycznie założone te pierwsze. Z uwagi na ekonomikę chcę zmienić na 205/55/16 - czy widzicie jakieś przeciwwskazania?? Może będzie trochę gorzej wyglądać, no ale zakup opon i felg 16 calowych jest o wiele tańszy. Jak wygląda ewentualna sprawa odszkodowania w przypadku kolizji - czy ubezpieczyciel może coś zanegować, z uwagi na mniejszy rozmiar kół?? Dokładnie wygląda to tak: pozdrawiam Edytowane 4 Października 2018 przez sawio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 W moich dokumentach od MIII z salonu, 205/55/16 91H jest wyszczególniony jak rozmiar homologowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) U mnie 205/55R16, 205/60R16 i 195/65R15. Bardzo mnie ciekawi skąd te rozbieżności w naklejkach na słupkach i w katalogach / cennikach. Edytowane 4 Października 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawio Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Jakie macie zdanie na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Ogólnie dziwna sprawa. Ciekawe co na to Renault Polska. Może napisz mail z prośbą o informację jakie rozmiary możesz stosować. Podaj swój VIN i uzasadnij pytanie rozbieżnościami, które tu podajemy. Są potwierdzone przykłady, że ani w dieslu 1.5 110KM ani w benzynie 1.6 110KM nie ma ujednoliconego standardu rozmiaru opon i wygląda to trochę tak jakby naklejali nalepki w fabryce losowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koveras Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dnia 4.10.2018 o 19:13, pbet napisał: U mnie 205/55R16, 205/60R16 i 195/65R15. Bardzo mnie ciekawi skąd te rozbieżności w naklejkach na słupkach i w katalogach / cennikach. W mojej MIII PHII 1.5dCI Grandtour z 2013 naklejka wygląda identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawio Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dodam że mam 1,5dci 110 km... coraz ciekawiej wygląda sprawa naklejek, poczekam na kolejne opinie i może faktycznie zapytam w Renault Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Tak czysto teoretycznie to nie ma to większego znaczenia. Rozmiar felgi i opony można przeliczyć za pomocą kalkulatora lub dobrać z tabeli. Jeżeli zwiększasz to limitem jest ilość miejsca w nadkolu oraz elementy zawieszenia. Oczywiście zachowując zgodność z kalkulatorem Jeżeli zmniejszasz to limitem jest wielkość zacisku hamulcowego. Wklejka może mieć jedynie związek z rodzajem zastosowanych amortyzatorów. Edytowane 5 Października 2018 przez Lionel2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi