feniix121 Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam.Mam megan 1.6 benzyna z 2011r Pojawiła mi sie na panelu informacja-sprawdz stan hamulca postojowego.Hamulec mam na przycisk.Byłem u mechanika i po jego sugesti wymieniłem czujnik wsteczny na skrzyni biegów.Po zresetowaniu przez komputer problem znikną.Ale niestety po 2 miesiącach problem wrócił.Pojechałem jeszcze raz do tego mechanika który powiedział że widocznie problem jest w skrzyni biegów tam są jakieś blaszki które reagują z tym wymienionym czujnikiem i prawdopodobnie te blaszki się wytarły i nie stykają się z tym czujnikiem.Zaproponował wymianę tych blaszek co się wiąże z rozebraniem skrzyni biegów.Zaproponował cene ok 2000 zł.Pomóżcie, może ktoś też miał taki problem. REGULAMIN 5.1 Użytkownicy zobowiązani są do umieszczania swoich tematów w odpowiednich działach... - przeniosłem - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Napisałeś, że pojawiła się informacja na panelu, a nie napisałeś czy hamulec nie działa. Miałem ze 3 razy informacje "Sprawdź stan hamulca" i za każdym razem po ponownym uruchomieniu auta komunikat znikał. Migała dodatkowo dioda na przycisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 tak tylko pytam, mechanik ma wbudowany bezprzewodowy modul BT w głowie i telepatycznie łączy się z autem po OBD2 i tak sprawdza błędy, czy podpinał się pod auto fizycznie i na podstawie odczytanego błędu stwierdził że to czujnik w skrzyni? Bo jeżeli kazał wymieniać na podstawie "a to może to a może tamto" to proponuję go zmienić jak najszybciej lub wygrać w totka bo ci kasy braknie na jego sugestie :D. Jakiś konkretny błąd był w module hamulca? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feniix121 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) podpinał przy mnie laptopa .Oprogramowanie z renówki.pokazało mu że ten czujnik który wymieniłem nie czyta położenia biegów w skrzyni biegów a że czujnik jest nowy to stwierdził że problem jest w skrzyni. na panelu pokazuje mi -sprawdz hamulec postojowy.Hamulec działa ale tak jakby komputer tego nie widział.U mnie cały czas świeci ten komunikat i świeci dioda znak klucza. Edytowane 9 Listopada 2018 przez feniix121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) no to klapa jeszcze wiązke by trza sprawdzić czy gdzieś nie przetarta bo rozbiórka skrzyni to mało ciekawa sprawa (koszta koszta i koszta proponuje jednak w totka wygrać). Edytowane 9 Listopada 2018 przez onomatopeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Dnia 8.11.2018 o 20:20, feniix121 napisał: .Po zresetowaniu przez komputer problem znikną.Ale niestety po 2 miesiącach problem wróc Jakość tych czujników to tragedia. Dotyczy wysokości przełączania. Dwa pod rząd reklamowałem w IC. Trzeci pracuje poprawnie dłuższy czas. Najpierw dokonać pomiarów w ustawieniach i nie dać się wrobić w skrzynię, której nawet palcem nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feniix121 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 ok dzieki. mam jeszcze pytanko czy sprawdzenie pomiarów w ustawieniach może dokonać tylko serwis renault czy zwykły mechanik to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Zrobi to zwykły mechanik, ale jedź do innego i nic nie mów o wymianie tego czujnika. Dodam tylko, że ten, czujnik który był dobry jest made in Romania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feniix121 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi