buczki Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Witam z nastaniem chłodniejszych dni zauważyłem że auto dłużej kręci i ciężej odpala Na desce rozdzielczej generalnie brak sygnalizacji grzania świec (zapala się tylko na 1-2 sekundy) podczas pierwszego porannego odpalenia Gaszę natychmiast silnik i przy ponownej próbie uruchomienia silnika już nawet nie błyśnie Sprawdziłem bezpieczni 70A jest ok Sprawdziłem świece wszystkie OK rezystancja 0,6 Ohma Generalnie na desce rozdzielczej brak błędów Wypiąłem wtyczkę od modułu grzania świec (brak oznak błędu na desce rozdzielczej) Auto odpaliło jak dotychczas Obstawiam na niesprawny moduł w moim przypadku to BOSCH 0 281 003 050 (8200798585) Z dostępnością tego elementu nie jest najlepiej W serwisie zaoferowano mi za 280 zł (na zamówienie) Moje pytanie brzmi czy komputer pokładowy powinien zasygnalizować awarię tego modułu Pamiętam jak przepaliła mi się świeca w SII to zasygnalizował komputer na wyświetlaczu Jak jest w SIII Czy znacie zamienniki jego moduł BOSCH bo w necie posucha Intercars wskazał na zamiennik 0 281 003 079 ale też go nie posiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Musisz sprawdzić rzeczywisty prąd każdej świecy, bo dopiero to da obraz uszkodzenia. Mamy tutaj w układzie świece żarowe, delikatne przewody połączeniowe i sam sterownik. Sama wymiana sterownika może nie przynieść oczekiwanego skutku, ale warto wyczyścić kostkę do niego wkładaną. Sygnalizacja na chwilę to za duża asymetria w układzie. Tylko błyska, bo jest zaśniedziałe połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Kostkę potraktowałem Elektrosolem zero rdzy czy wilgoci, zasilanie do układu dochodzi Znalazłem takie zamienniki MERCEDES-BENZ 626 900 01 00 MERCEDES-BENZ A 626 900 01 00 NISSAN 11067 BB50A OPEL 93452528 OPEL 93867778 RENAULT 82 00 798 585 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 2 godziny temu, buczki napisał: Na desce rozdzielczej generalnie brak sygnalizacji grzania świec (zapala się tylko na 1-2 sekundy) podczas pierwszego porannego odpalenia Kontrolka świec informuje, że świeca włączyła się przed rozruchem, Stan świec nie ma wpływu na brak świecenia kontrolki świec żarowych, Kontrolkę zaświeca sterownik silnika, Przed wymianą modułu grzania świec, proponuje; - Każdą świece należy wykręcić i sprawdzić czy grzeje ; a/ Korzystne jest wykręcenie i ponowne ich wkręcenie aby ograniczyć ryzyko ich późniejszego zapieczenia, Obecnie stosowane są świece żarowe szybkiego grzania (z białym oringiem ), b/ świec wolnego grzania ( z czarnym oringiem) obecnie się nie stosuje, c/ czas pracy świec uzależnione jest od ; - temperatury płynu chłodzącego ; sprawdzić czujnik cieczy chłodzącej , - napięcia akumulatora, - W niskich temperaturach daje o sobie znać ; - niskie ciśnienie sprężania, - niskie ciśnienie wtrysku ( lejący wtryskiwacz potrafi sprawić większe problemy z odpalaniem niż padnięte wszystkie świece żarowe), - stan filtra paliwa, powietrza, bo one w dużym stopniu potrafią utrudnić odpalanie, - nie może być pęcherzy powietrznych pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, - prawidłowe ustawienie statycznego kąta wyprzedzenia wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Skoro tylko błyśnie grzanie świec to jest duży spadek napięcia od bezpiecznika 70A do zasilania sterownika grzania świec i to jest mierzalne. Należy wyciągnąć przewód zasilający z kostki i w miejscu prasowania dodatkowo go polutować do pinu żeńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Świece wymienione na nowe Beru GE111 (nowe rezystancja 0,6 Ohma), sterownik zamieniony na używany. Rano ikona grzania świec zapala się na 2-3 sekundy, gaszę silnik ponowny start zapala się na 1 sek. Wciągu dnia trudno już trudno zauważyć grzanie świec nie wiem może silnik nie potrzebuje wsparcia. Czy u was jest podobnie czy inaczej. Może potrzeba niższych temperatur. Po sprawdzałem bezpieczniki i przewody zmierzyłem napięcie po mojemu ok Na razie daje spokoj auto pali, ładowanie ok uważam że świece pracują choć tego nie pokazują na tablicy kierowcy Poczekam na większe mrozy, weryfikują moją teorię Mam pytanie czy SCÉNIC III informuje kierowcę o problemach układem świec żarowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Masz wszystko w porządku. To są świece na 4,5 V więc nagrzewają się bardzo szybko. Po uruchomieniu silnika grzeją jeszcze około 2-3 minuty pomimo zgaśnięcia kontrolki. W obecnych temperaturach wynoszących około -10 kontrolka świeci max 3 sek. W SC II w silniku 1,9 była na wyświetlaczu informacja o każdej spalonej świecy. Myślę, że w SCIII jest podobnie. Dla próby możesz zdjąć fajkę ze świecy i uruchomić silnik. Jak wyskoczy komunikat "sprawdź układ wtryskowy" to będzie dotyczył uszkodzonej świecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Dnia 23.11.2018 o 16:01, buczki napisał: Witam z nastaniem chłodniejszych dni zauważyłem że auto dłużej kręci i ciężej odpala Kupiłeś nie dawno to auto?? Proponuje sprawdzenie; - stanu filtra paliwa ( mann, knecht ), powietrza, bo one w dużym stopniu potrafią utrudnić odpalanie, - stan akumulatora, oraz stan jego czopów i klem, połączeń masowych, - stan czujnika cieczy chłodzącej ( stan styków, łączy ), - stan rozrządu oraz prawidłowe ustawienie statycznego kąta wyprzedzenia wtrysku, - parametry ciśnienia sprężania, ( kompresja ), - stanu łączy rozrusznika, Proponuje tankować na sprawdzonych stacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 A co do informacji komputera o układzie świec żarowych uruchamiałem silnik bez podłączonych przewodów do świec komputer tego nie wychwycił podobnie było gdy odłączyłem sterownik. Odpala silnik bez problemów. Zero informacji zwrotnej dla kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Błąd wyświetli na zimnym silniku gdy wymagane jest załączeniu świec. Tak było w SCII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi