Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ryzyko awarii silnika

omega

Rekomendowane odpowiedzi

No i po wizycie, oczywiście żaden blad się nie zapisał, sprawdzaliśmy i starym gutmanemm i jakimś nowszym, ale też ponoć markowym urządzeniem diagnostycznym. Styki psiknąłem preparatem CRC OXIDE CLEAN PRO Dowiedziałem się, już od elektronika z Kielc (jeździ meganką IV), który ma takie sterowniki, że błąd mogł się nie zapisać. Wystarczyła jakaś ms przerwa np. w układzie paliwowym. Na drugi raz jak zgaśnie to lawetę i nie odpalać, wtedy błąd będzie. Kazał jeździć, w razie co koszt takiego sterownika 150zł (źródło Allegro nr aukcji 7732626015) i zależnie od dopasowania ok 100zł także tragedii nie ma. Na zdjęciu "mój" sterownik silnika. Dziekuje za rady i wsparcie.

IMG_20190102_130806.jpg

• 2 lata później...

Witam.Mam problem Megane 3 2011 1.5 disel

Jakis miesiac temu zapaliła.sie kontrolka ryzyko awari silnika..Po podłączeniu do kompa wyszło że DPF jest zapchany..Po 2 próbach czyszczenia dalej to.samo bo za bardzo zapchany..Mechanik usunol całkowicie DPF zmienił.mape..Zmienił olej bo tak.zalecal..Po 10 min ta sama historia...Na zgaszonym silniku nie pokazuje błędu a po zapaleniu odrazu zapala się kontrolka..Zalecił kupic mi czujnik oleju i jeszcze jeden taki długi.. Zamówiłem z linku ktory mi podal i czekam na odbiór..Pisze do Panstwa czy ktoś ma jakiś pomysł bo ja się kompletnie nie znam..Prosze o pomoc

Dziekuje

Dnia 24.02.2021 o 20:14, Robertb79 napisał:

Po 2 próbach czyszczenia dalej to.samo bo za bardzo zapchany..

Mechanik usunol całkowicie DPF zmienił.mape.

Przebieg 100.000 km, fap bardzo zapchany!!!!

Zmień czym prędzej mechanika

• 3 lata później...

Witam mam Renault Megane 3 sport dziś wyszedł mi komunikat taki ze możliwa awaria silnika zapaliły się kontrolki stop i klucza. Do tego kontrolka antyposlizgu i doszły jeszcze dwa komunikaty. Żeby sprawdzić jazdę pod górę i sprawdzić ESC. Może ktoś wie czy to coś poważnego czy nie? A dodam że po wyłączeniu ESC i Klimy znikły błędy i normalnie wszystko działało.