Komarek Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Podczas serwisu i podłączenia maszyny ? Robiłem przy tym.. To część cyklu obsługi klimy. Po co mają dodatkowo osuszyć szczelny układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubowitz78 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Nie mówię o osuszeniu układu,tylko o osuszeniu czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Jak może złapać wodę czynnik w szczelnym układzie? Maszyna też jest szczelna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubowitz78 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Może inaczej.Ja się na tym nie znam-dlatego pytam,chcę uzyskać odpowiedzi,ponieważ ostatnio usłyszałem ,że czynnik po ściągnięciu z układu powinien być osuszony. I pytanie-ktoś po prostu chce naciągnąć tylko na koszty??? Bo z tego co piszesz,wychodzi na to,że ktoś ewidentnie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Wszyscy robią to maszyną . A czy ona osusza? Trza by poczytać opis maszyny. Będę na serwisie to zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubowitz78 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Pracujesz w serwisie Renault??Czy masz doczynienia z serwisowaniem klimatyzacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubowitz78 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Czyli jednym słowem na przegląd klimatyzacji można spokojnie jechać do ASO???Tak jak to zrobił kolega Geble??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Nie pracuje w ASO. Dorabiałem kiedyś przy klimie i kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Maszyna do obsługi układu klimatyzacji ściąga czynnik wraz z olejem, oddziela czynnik od oleju, filtruje je, uzupełnia ewentualne braki i z powrotem wpuszcza w układ. Z tego co się pytałem i pamiętam to przy wyciągnięciu automatycznie jest tworzona próżnia i maszyna sprawdza "szczelność". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 @MarcinDe maszyna przez próżnię sprawdza szczelność, ale przede wszystkim przez obniżenie ciśnienia zmniejsza temperaturę parowania wody i tak osusza układ. Ale filtrowanie oleju i czynnika i wpuszczanie go do układu z powrotem to nie słyszałem. Mi znajomy spuszcza czynnik i olej do całości, próżnia, nowy olej i nowy czynnik z butli, a stary odsyła gdzieś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamykxp Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To się jeszcze dopytajcie ile kosztuje 100g nowego czynnika w ASO bo cena może was odstraszyć. Przerabiałem ten temat w tamtym roku w Qashqaju II. Po 3 latach eksplatacji uciekł prawie cały czynnik a że samochód mamy od nowości to wiem że nie bity. Mam nadzieje ze w Renault nie będzie takiego problemu jak w Nissanie i że wszystkie połączania gumowe są już przystosowane do nowego czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Fakt. Cena 100g nowego czynnika potrafi niejednego zaskoczyc...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Ja na klimę jeżdżę od wielu lat w jedno miejsce w Radomiu (Złota), bo to są fachowcy - klimy robią od kiedy pamiętam. Kiedyś z gościem gadałem, że są maszyny co tylko spuszczają i potem wali się nowy z butli, a są takie co robią od razu filtrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Pytanie jak serwisujecie klimatyzację w swoich autach, tylko dezynfekcja, czy full serwis ze ściąganiem czynnika etc.? W ASO, czy w innych zakładach? Mojej M4 stuknął rok, zbliżam się do przebiegu 30k km i chciałbym ją chociaż zdezynfekować, co do działania nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doesnt Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Śmierdzi Ci z klimy, ze chcesz ją dezynfekować ??? Wymień tylko filtr i NIC z nią NIE RÓB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi