daniel01 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Witam, Chcę zakupić Megane 4 z silnikiem 1.6dci, ponoć bardzo udana jednostka. Interesuje mnie jaki jest w niej filtr dpf. Tzn. czy też jest 5 wtrysk jak w 1.5dci, bo czytałem że są one bezproblemowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 1,6 dci nie ma piątego wtryskiwacza podobnie jak nowsze 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Mój 1.5 dci z 2016 ma 5 wtrysk wg serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel01 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Czyli może być problem z przybieraniem oleju tj. niespalone paliwo? Piszą, że jest to dobry silnik, co z filtrem DPF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) Bliskie usytuowanie fap-a za turbiną pozwala na: - podwyższenie temperatury pracy katalizatora i filtra cząstek stałych,wpływa korzystnie na skuteczność ich działania, oraz powoduje że; - osiągniecie temperatury spalin ok. 600 C jest znacznie łatwiejsze, Nie znaczy to, że nie ma użytkowników silnika 1,6 dci, którzy zmuszeni są do wypalania fap-a stacjonarnie, podobnie jak z 5-tym wtryskiem, 4 godziny temu, daniel01 napisał: Czyli może być problem z przybieraniem oleju tj. niespalone paliwo? Jeżeli clip wykaże znaczne rozcieńczenie oleju, to będziesz zmuszony ; - do przeglądu silnika, - do zmiany oleju na; z wyższej półki, - do częstszej wymiany oleju ( jazda po mieście i na krótkich odcinkach ). Edytowane 23 Maja 2019 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel01 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Bardzo fajnie to objaśniłeś. Ale ogólnie to chyba ciężko go zapchać, bo mało użytkowników co by narzekali. Rozcieńczenie oleju tylko na clipie czy komputer auta sygnalizuje? Tak w ogóle to polecasz 1.6dci czy 1.5dci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Megi 1.5dci jeżdżę od roku. Dużo po mieście. Przez ten okres nie miałem żadnych problemów z FAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 11 godzin temu, daniel01 napisał: Tak w ogóle to polecasz 1.6 dci czy 1.5 dci? Auta z dieslem - obecnie, do jazdy po mieście i na krótkich dystansach nie za bardzo się nadają, Dopóki są nowe ( ok.150 do 200 kkm ) to wszystko jest w miarę w porządku, Masz Megan I/1,9 dci i tylko 240 kkm, więc raczej masz małe przebiegi, Poczytaj na forum; 1.6 diesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel01 Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Dlatego chcę kupić 3 letnie auto z małym przebiegiem i będę w miarę dbał tak jak o megane 1 to myślę, że długo pojeżdżę. Wiem, że będziecie odradzać -lepiej benzynę, ale mam swoje powody wolę diesle. Mimo to iż, robię obecnie przebiegi do 10 tyś. rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @daniel01 tylko, że stare diesle to inna konstrukcja. Były bardziej wytrzymałe. Teraz diesel do miasta i na krótkie odcinki to słaby pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @Silverek nowoczesne benzyny też słabo sobie radzą w mieście, zapychanie nagarem. Już się spotkałem z opiniami serwisów, że "za dużo pan po mieście jeździ"... benzyną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @kataryniarz w takim razie w jakim kierunku ten świat zmierza?! Najrozsądniej jest chyba zainwestować w bryczkę i konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) po mieście to rowerem Edytowane 24 Maja 2019 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazdam Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Mialem dwie nowe Meganki III 1.6 dci pierwsza przejchalem 100kkm druga 45kkm. Zadnych problemow z dpf, a jezdzilem glownie po Warszawie. W pierwszej mialem wymianiany egr na gwarancji w drugiej zupelnie nic. REGULAMIN pkt. 5.6 Literki PL-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Dnia 24.05.2019 o 10:19, daniel01 napisał: Wiem, że będziecie odradzać -lepiej benzynę, ale mam swoje powody wolę diesle. Mimo to iż, robię obecnie przebiegi do 10 tyś. rocznie. Przy takich przebiegach, to raczej 1,5 dci aniżeli 1,6 dci, 14 godzin temu, mazdam napisał: Zadnych problemow z dpf, a jezdzilem glownie po Warszawie. Miałem paru artystów , którzy przy przebiegu ok.11.000 km zmuszeni byli do wypalania serwisowego fap-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi