ArturMegane Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Sworzeń w oryginalnym wahaczu jest wymienialny czy trzeba wymieniać cały wahacz? Jak usunę oryginalne nity to nie będzie problemu z założeniem nowego sworznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 trzeba ściąć nity, co wymaga troche siły i pracy, ale tak robi się to nawet w ASO. potem przykręcasz nową końcówkę i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekr Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Po ścięciu nitów trzeba coś podłożyć pod wahacz i solidnie uderzyć żeby wybić te nity. Najlepiej zdemontować wahacz z auta (tak przynajmniej robiłem bo nie dałem rady na zamontowanym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Nowy wahacz jest na tyle tani i to oryginał że nie warto się w to bawić. Ja za 178 zł kupilem oryginalny. Sam dobry sworzeń np. lemfordera kosztuje 50% ceny wahacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madry12345 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Dnia 25.08.2019 o 06:46, olos47 napisał: Nowy wahacz jest na tyle tani i to oryginał że nie warto się w to bawić. Ja za 178 zł kupilem oryginalny. Mogę namiar na wahacze? Mam podobny temat megane 3 1,5 dCi, mechanik wyliczył mi co mam do wymiany: Sworzeń wahacza 2x Simmerbloki wahacza duże i małe 2x Łączniki stabilizatora 2x Gumy drążka stabilizacyinego 2x Amortyzator tył 2x Linki hamulca ręcznego Mogę liczyć na pomoc? Jestem w sumie zielony w temacie, chce zrobić to dobrze, auto ma 200tys przejechane i to jego pierwsza naprawa zawieszenia. Czy lepiej kupić całe wahacze czy poszczególne części? Jakiej firmy wybierać części? Z góry dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Wiesz co, jak jesteś zielony to odpuść temat, każdy mechanik współpracuje z jakaś hurtownia części i jak masz do gościa zaufanie, to niech Ci te części dobierze i kupi. Mechanicy wiedzą, którzy producenci jakiej jakości części produkują. Nawet jak Ci wypiszę które, to i tak się zamotasz. Dodam. że warto i przednie amory koniecznie razem z górnymi kompletnymi mocowaniami wymienić a także kompletne drążki kierownicze, zarówno końcówki jak i wewnętrzne. Później na koniec kompletna geometria. Jak się uprzesz i zaczniesz kupować części sam, to mechanik i tak na robociźnie tę "stratę" odbije. Generalnie myśl masz dobrą, ale tu trzeba mieć już trochę doświadczenia w branży. ps. jak przejrzysz moje wpisy w zawieszeniu to gdzieś już kiedyś wypisywałem części. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez omega dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Wymieniając wszystkie markowe elementy na wahaczu i wliczając do tego prasę przepłacisz ponad dwukrotnie. Kupić przez mechanika Ori i nie dać sobie zamontować byle czego. Wartość części i wartość wymiany ustalasz przed naprawą. Kompletne amory możesz zrobić zawsze, ale drążki i końcówki, oraz geometria to koniecznie. Przy wymianie kompletnych amortyzatorów również że sprężynami nie trzeba robić geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcsl Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Odgrzeję temat.Czy łatwiej jest wymienić cały wahacz,czy prościej sworzeń na wahaczu?Wymiana pod chmurką,przed domem.Lewarek i inne podstawowe narzędzia.Dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Polecam wymienić całość. Połowiczne rozwiązania nie są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi