krzys2263 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Witam dziś podczs jazdy zauważyłem na zegarze wszystkie kreski temperatury silnika i do tego włączyła się chłodnica. Po otwarciu maski w pojemniku zero płynu, dolałem połowę borygo ale widziałem tylko bombelki i płyn znikł,po dolaniu następnej połowy płyn znowu znikł w parę sekund. Pod autem sucho. Wróciłem 15 km do domu ale temperaturę trzymało w połowie. Co mogło się popsuć? Ach nie było żadnego ostrzeżenia minimalnego płynu w zbiorniku ani wysokiej temp. Silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 5 minut temu, krzys2263 napisał: Ach nie było żadnego ostrzeżenia minimalnego płynu w zbiorniku I nie będzie. Nie ma czegoś takiego. 6 minut temu, krzys2263 napisał: ani wysokiej temp. Silnika to było ostrzeżenie: 6 minut temu, krzys2263 napisał: dziś podczs jazdy zauważyłem na zegarze wszystkie kreski temperatury silnika A jeśli chodzi o: 6 minut temu, krzys2263 napisał: Pod autem sucho Jak maszy wyciek z układu chłodzenia, a silnik jest gorący to niczego pod autem nie zobaczysz bo wszystko wyparuje w mig. Nie chcę Cię martwić ale takie szybkie ubywanie płynu + gotowanie silnika może oznaczać awarię uszczelki pod głowicą. Sprawdź jaki masz poziom oleju i jaki jest jego stan. Masz dwie opcje. Nieszczelność w układzie chłodzenia lub UPG. Obydwa przypadki są bardzo niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 A czemu nie zapaliła się kontrolka czerwona o małej ilości płynu chłodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Bo czegoś takiego w M3 nie ma, gdzieś na forum były tematy o samodzielnym montażu czujnika poziomu płynu i kontrolki na desce. Fabryka trochę zaoszczędziła na tej jednej funkcji. Jedynym sygnalizatorem braku płynu jest przegrzewający się silnik i wyświetlanie wszystkich kresek na wskaźniku temp. silnika. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez MichalVTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 No przecież po włożeniu katy zapalają się kontrolki i przez chwilę jest czerwona od płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) @krzys2263 ale to nie jest ostrzeżenie o niskim poziomie płynu tylko o krytycznej temperaturze dla silnika i jak Ci się taka kontrolka zapali to może być już za późno... Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 @krzys2263 ta ikonka wyświetliłaby się dopiero w krytycznym momencie dla silnika wraz z ikonką "STOP". Osobnej ikonki informującej o niskim poziomie płynu chłodniczego (np. jak w autach z grupy VW) tutaj nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Rozumiem Dzięki Czy tak wyglądający bagnet oznacza uszkodzoną uszczelkę pod głowicą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Olej czarny, jak to w dieslu. Odkręć korek i zobaczy czy nie ma "masła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Ewentualnie jeszcze sprawdź czy w płynie chłodniczym nie ma oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 I bagnet wytrzyj do sucha, a dopiero później sprawdź poziom. Pewnie po prostu wyciągnąłeś i zrobiłeś foto, a cały bagnet masz w oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 To zdjęcia zrobione teraz. Co do sprawdzenia czy oleju nie mam w płynie to nie mam jak,płyn który wlewam znika w mgnieniu oka i wcale nie muszę jechać nawte kilometra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Po zdjęciach to wszystko jest ok. Nie ma żadnych plam pod autem ? Jak tyle wciągałby silnik to kopciła by na biało jak Batory. Może płyn leje się na obudowę dolną silnika i wnika w gąbki. Może pompa wody cieknie. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 No właśnie zero wycieku, leżałem dzisiaj pod samochodem i właśnie patrzyłem ze może na obudowę się lać. No nic umowie się do mechanika, nie chce tylko żeby mnie na jakąś niepotrzebną wymianę nabił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 albo gdzieś na łączeniu chlodnicy pęlk plastik i przez drobna szczelinę płyn wycieka i odparowuje albo może być z obudowy termostatu wyciek. Najlepiej byłoby zdjąć zderzak, bo 1.9 jest dosyć mocno zabudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi