TePe Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Witajcie, mam problem z Megane 3 phI silnik 1.5dCi 90KM. Problem o tyle dziwny że nie powoduje żadnych negatywnych skutków na działanie samochodu (albo ja ich nie widzę). Jedynie ubytek w komforcie. Kilka tygodni temu zaczął pojawiać się błąd Skontroluj układ wtrysku paliwa, nie działa też wtedy ogranicznik i tempomat. Nie zauważam żadnej różnicy w pracy samochodu z błędem lub bez. Nie widzę też żadnej różnicy w jego pracy teraz a wcześniej kiedy błąd nie występował. Błąd pojawia się zawsze kiedy silnik odpalam zimny i znika jak jest nagrzany. Potem co jakiś czas pojawia się na już nagrzanym silniku. Zauważyłem że jak jest nagrzany i błąd się pojawi to znika od razu po wyraźnym dodaniu gazu podczas jazdy. Na komputerze pojawił się błąd Czujnika temperatury wydechu przed turbina oraz błąd świec żarowych (P0545, P0380), z tym że z tego co pamiętam jak raz sprawdzałem to po skasowaniu, błąd na desce się pojawił a na kompie był tylko ten z temperaturą wydechu. Rozumiem że to ten wkręcony w kolektor wydechowy do którego kostki jest dostęp z tyłu nad rozrządem, tak? Po jego wypięciu nie widziałem żadnej różnicy. Czy ktoś miał podobny problem? Pytam bo widziałem już kilka tematów o tym ale nigdzie nie było mowy o braku problemów z pracą silnika podczas wystąpienia bledu, dodatkowo rozwiązania czasem były inne niż ten czujnik. Wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa został zmieniony jakieś 2 tygodnie temu, bez różnicy. Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek sugestie i pomoc przed bezsensownymi próbami naprawy i wydaniem niepotrzebnie pieniędzy. Edytowane 22 Października 2019 przez TePe Dodanie błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Zacznij od kontroli świec żarowych, to najtańsza opcja, tym bardziej że masz błąd związany ze świecami. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 22 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Dzięki za odpowiedź. Tak, mam DPF. Komputer pokazuje 5h od ostatniego wypalania i poziom zapchania ~6g. Ten numer błędu to nie z CLIPa ale podobnie się nazywał na urządzeniu diagnostycznym mojego mechanika. Jednak nie łączył bym tego że świecami, przed chwilą pojechałem to sprawdzić i kiedy auto się rozgrzało sprawdziłem błędy, były właśnie te dwa. Skasowałem przy braku żadnego błędu na desce. Pojechałem trochę, pojawił się błąd Sprawdź układ wtrysku paliwa. Po sprawdzeniu błędów na komputerze, nie pojawił się ponownie błąd świec, jedynie ten z temperaturą spalin. Zauważyłem że dużo rzadziej pojawia się kiedy jeździ się na wysokich obrotach, no i też błąd momentalnie znika kiedy wkręcę go na obroty kiedy silnik jest ciepły. Zastanawiam się nad zapchanych EGR albo rzeczywiście tym czujnikiem temperatury spalin. Coś może podpowiedzieć to że.blad znika jak się go wkreci na ciepłym na obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Błąd świec pojawia się tylko wskutek uruchamiania na zimnym silniku. Jeżeli błąd skasujesz na ciepłym silniku i silnik uruchomisz dopóki jest jeszcze ciepły to oczywiście błąd świec się nie pojawi. 4 godziny temu, TePe napisał: na kompie był tylko ten z temperaturą wydechu. Rozumiem że to ten wkręcony w kolektor wydechowy do którego kostki jest dostęp z tyłu nad rozrządem, To jest ten czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ok, sprawdzę te świece. Czy wypięcie tego czujnika na czas jazdy testowej będzei dobrym pomysłem żeby sprawdzić? Drugie pytanie któe mi się nasuwa to czy świece powodowałyby pojawianie się i znikanie błędu podczas jazdy na rozgrzanym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 58 minut temu, TePe napisał: Czy wypięcie tego czujnika na czas jazdy testowej będzie dobrym pomysłem żeby sprawdzić? Błąd leży w niesprawnych świecach, Niesprawne świece żarowe mają bardzo duży wpływ na prawidłowość pracy fap-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, TePe napisał: Czy wypięcie tego czujnika na czas jazdy testowej będzei dobrym pomysłem żeby sprawdzić Wypięcie tego czujnika powinno spowodować wyświetlenie komunikatu o usterce układu wtryskowego. Co do tego błędu P0545 to czy na pewno taki symbol błędu się wyświetlił a nie np. P1545? 1 godzinę temu, TePe napisał: Drugie pytanie któe mi się nasuwa to czy świece powodowałyby pojawianie się i znikanie błędu podczas jazdy na rozgrzanym silniku? Świece pracują krótko po uruchomieniu silnika, max do 3 minut. Później są wyłączone. Podczas wypalania filtra nie są załączane, stwierdzone empirycznie przynajmniej w moim silniku o mocy 110 KM. Edytowane 23 Października 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Trochę się wasze odpowiedzi wykluczają :( Edytowane 23 Października 2019 przez TePe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Tak jak napisałem, świece nie biorą udziału w wypalaniu sadzy w silniku 1.5 dci 110 KM, sprawdziłem to na swoim silniku, nie piszę, że to na pewno dotyczy też silnika 90 KM bo w tym silniku nie sprawdzałem. Przeważnie jak coś piszę to wcześniej sprawdzam na swoich obecnych lub wcześniej użytkowanych autach z grupy Renault. Kolega Andrzej 2010 ma swoje doświadczenia, pewnie też praktyczne i skoro pisze że świece żarowe biorą udział w wypalaniu filtra to pewnie tak jest, ja się z tym nie spotkałem w grupie renault a to jest forum użytkowników tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ok, to zająć się najpierw tym czujnikiem? Nie ma jakiś rzeczy które jeszcze mogą to powieść z podobnymi objawami? EGR zapchany na przyklad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Zacznij od sprawdzenia co powoduje zaświcenie komunikatu oprócz błędu świecy żarowej, ten błąd 0545 nie występuje w sterowniku silnika sid305. Sprawdź clipem błędy zanim zaczniesz wydawać niepotrzebnie kasę. Dla pewności, masz silnik K9K 834? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Tak 834, muszę w takim razie sprawdzić na Clipie. Numer błędu który podałem jest z ELMa a opis (Czujnik temperatury spalin przed turbiną) z interfejsu diagnostycznego mojego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TePe Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 (edytowane) A czy ktoś orientuje się kto jest producentem oryginału tego czujnika tempratury spalin? Jakiś producent wart polecenia? Wszędzie widzę NGK, a to raczej porządna firma, da radę? Edytowane 4 Listopada 2019 przez TePe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubyy83 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Witam. Pojawił się u mnie ten sam komunikat i błąd p0545 oraz p0544 tyle że w lagunie. Czy znalazło się rozwiązanie tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michul9 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Witam. Czy udalo Ci sie rozwiązać problem? Mam dokladnie takie same objawy jaj Ty. Nie dziala mi tempomat i ogranicznik, blad jaki był w sterowniki to P0545. Mechanik podlaczyl komputer i stwierdził że jest to czujnik kontroli/temperatury spalin przed turbina. Czy wymieniac ten czujnik i gdzie on sie znajduje? Czy jest możliwa jego wymiana bez kanału? Jeżeli tak to czy coś musze ściągnąć itp? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy mogę jezdzic tak dalej. Z samochodem jest jak narazie wszystko ok i dziala tak jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi