Skocz do zawartości

Usterka ładowania akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Mam problem odnośnie wyskakującego komunikatu "Usterka ładowania akumulatora" która pojawia się po przejechaniu ostatnio już 6km.
Po ponownym odpaleniu auta błąd znika i tak w kolko.
Wszystko zaczęło się od wymiany alternatora. Zauważyłem ze założony  jest altek 14V stardax stx101673 wzięty z katalogu a nie 12 jak był w oryginale valeoTG11C065.

Czy może to być przyczyną wyskakiwania błędu? Czy wystarczy wymienić regulator napięcia? Ładowanie 14,26V .

Edytowane przez Golden78

18 godzin temu, Golden78 napisał:

Wszystko zaczęło się od wymiany alternatora.

Zauważyłem ze założony  jest altek 14V stardax stx101673 wzięty z katalogu a nie 12 jak był w oryginale valeoTG11C065.

Należy udać się z reklamacją ;

1/ niezgodności typu wpisanego alternatora ze stanem faktycznym,

Jeżeli nie pomoże wpisanie właściwej wersji alternatora od UPC, to;

2/  będzie konieczność montażu alternatora oryginał valeo TG11C065,

Auta reno słabo tolerują nie oryginalne części.

1 godzinę temu, Golden78 napisał:

udało się odczytać błędy DF007 oraz DF034.

Błąd DF007;

- świadczy o braku łączności regulatora napięcia z modułem UPC,

- charakteryzuje się zaświecenie komunikatu  " Usterka ładowania akumulatora" 

i  kontrolki STOP po upływie około 10 minutach pracy silnika,

Błąd DF034 ;

- niezgodności typu wpisanego alternatora ze stanem faktycznym,

1 godzinę temu, Golden78 napisał:

Jak można wpisać do UPC wersje alternatora?

Za pomocą clipa,

Reklamuj  usługę ; 

Stardax – kolejna nowa marka Lauber

• 2 lata później...

Witam, odświeżę kotleta :) ponieważ nie chcę zakładać nowego tematu.

Mam dwa pytania, mianowicie:

- w mojej M2 ph2 wyskakuje mi błąd df034 (mam maxiecu) typ alternatora pokazuje TG11 110 Valeo, a fizycznie na alternatorze jest TG11C060, domniemam że to nie jest to samo!? Ogólnie nic się nie dzieje, auto pali i jeździ.

- pytnie drugie, tak przy okazji (zastanawiam się od pewnego czasu) UCH pokazuje mi 'typ silnika K9K', 'typ paliwa Diesel', wszystko fajnie i spoko, tylko że mam 1.6 16v lpg

?

nadmienie że auto jest z polskiego salonu.

Tak słyszałem, takie chodzą słuchy na mieście, że podobno cuda działy się w tych salonach renault w tamtych latach. Więc ma mnie to dziwić czy nie?

może ktoś, coś, wie i kojarzy !?

dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez Rbt86

37 minut temu, Rbt86 napisał:

?

Tak słyszałem, takie chodzą słuchy na mieście, że podobno cuda działy się w tych salonach renault w tamtych latach. Więc ma mnie to dziwić czy nie?

może ktoś, coś, wie i kojarzy !?

dzięki i pozdrawiam

Jakbyś je kupił z salonu to nie Miałbyś składaka. Sprawdź czy na liście rozwijanej w UPC jest w wyborze właściwy alternator do Twojego silnika. Poprzednik tego nie przestawił.

W dniu 1.10.2022 o 22:48, jabrze napisał:

Jakbyś je kupił z salonu to nie Miałbyś składaka. Sprawdź czy na liście rozwijanej w UPC jest w wyborze właściwy alternator do Twojego silnika. Poprzednik tego nie przestawił.

Właśnie wczoraj próbowałem, ale w tym maxiecu nie widzę takiej możliwości, dotarłem jedynie do takiej opcji jak 'regulacja alternatora'. Spróbuję dzisiaj jeszcze raz, szukać tego w opcjach silnika czy uch ?

Co do składaka, sprawa jest dziwna, gadałem ostatnio z jednym gościem, bo chciałem sobie założyć składane lusterka, no i założyłem tylko trochę inaczej, ale facet mnie oświecił że składane lusterka były tylko z HF, no a ja HF nie mam (no i tak faktycznie było w katalogach sprzedaży), żadnej instalacji, żadnej anteny, a instalacja pod składane lusterka była!?

W dniu 2.10.2022 o 00:45, szwagier24a napisał:

UPC było wymienione od wersji dci.

UPC to rozumie że chodzi o skrzynkę bezpieczników w komorze silnika po stronie kierowcy? Zakładając ledy faktycznie się zdziwiłem bo po wyciągnięciu było coś innego niż w schematach, ale dokopałem się do innych schematów z tzw. 'nowsze modele' i wszystko grało.

Btw. Raczej żeźby nikt nie zrobił, jedynie kto to ASO mogło, pierwszy właściciel serwisował do końca 80 tys., Poprzedni właściciel to miła pani nie mająca pojęcia o aucie i zrobiła przez 3 lata 5 tyś. km.

Sprawdziłem jeszcze raz, mam tylko możliwość regulacji alternatora, ale chyba macie rację, coś tu nie gra... Coś jest nie tak z tym UPC, UPC pokazuje mi jakbym nie miał klimy, a w UCH jest ok - klima automatyczna, dodatkowo w opcjach sterownika silnika co jakiś czas pojawia mi się błąd

df624 - połączenie multipleksowe UPC, usterka szyny

Czyli wszystkie drogi prowadzą do UPC...

Czy ewentualna podmiana to tylko znalezienie pasującego dla silnika 1.6 i po temacie, bez parowania z UCH i innych historii?!

Dzięki

Edytowane przez Rbt86

Bardziej skupiłbym się na usterce: połączenie multipleksowe UPC niż na jego wymianie. W UCH chyba jest przebieg, immobilizer.

Miałem przed lifta i polifta jednocześnie: w przed lifcie żadnych problemów a w polifcie czasem wskakiwał błąd połączenia multipleksowego, ale nie powodował jakiś problemów z autem.

Napisz do Maxiecu prośbę o przywrócenie funkcjonalności programu - wiem, że była taka możliwość zmiany alternatora bo sam takie coś robiłem w jednej MII. Uwaga: zmiana rodzaju w oprogramowaniu będzie możliwa jeżeli z kablami będzie wszystko ok - musiałem wymienić wiązkę dwuprzewodową od alternatora do UPC - niby przejście miała, ale dopiero po wymianie dało się zapisać zmianę modelu alternatora.

Możliwość jest, w programie są jakby dwie wersje UPC, w zaznaczonym ptaszkiem jest taka możliwość, w tym drugim (mi ten sterownik wykrywa, takiej możliwości nie ma...)

Pamiętasz które to złącze to multipleksowe w UPC?  Złącze czarne MT1?

Czasem wyskakuje mi również błąd df016 - obwód czujnika poziomu oleju (w module zestawu wskaźników), w schematach (nr schemat 243) widzę że są to piny 11 i 12 w UPC złącze MT1, coś dużo zbieżności..

Screenshot_20221002-112917_Chrome.jpg

Screenshot_20221002-114159_Adobe Acrobat.jpg

Edytowane przez Rbt86

Za dużo nie pamiętam bo robiłem to 4 lata temu. Nie mam już takiego auta aby nawet sprawdzić. W programie te opcje wyglądają trochę inaczej.

czujnik poziomu oleju: jest z tyłu silnika, wkręcony w bloku na styku z miską olejową. Na złącze czujnika z pod pokrywy odmy/ pokrywy zaworów lubi cieknąć olej na to złącze. Zaczął bym od sprawdzenia tej wtyczki.

• 2 tygodnie później...
W dniu 2.10.2022 o 20:02, szwagier24a napisał:

Na złącze czujnika z pod pokrywy odmy/ pokrywy zaworów lubi cieknąć olej na to złącze. Zaczął bym od sprawdzenia tej wtyczki.

W końcu znalazłem czas i wjechałem na kanał, czujnik suchutki. Brakuje peszla na początku, kable są odsłonięte, ale to uzupełnię. Coś tam się poci z pod pokrywy zaworów za prawej strony, ale ta homeopatyczna ilość oleju kapie w okolice koła pasowego wału korbowego. Dzisiaj podłączyłem znowu pod komputer a błąd czujnika poziomu oleju dalej wyskakuje....

Chce się zabrać za sprawdzenie połączenia alternator-upc, no i zonk, wg schematu do alternatora (wtyczka 103) biegną dwa przewody, a u mnie jest jak na foto (jeden przewód), co ciekawe od ostatniego postu błędy złego alternatora i multipleksu jak na razie nie wystąpiły.

Chyba jestem za głupi na renault, w astrze 2 było to jakieś takie bardziej...przewidywalne i logiczne ?

20221014_201952.jpg

20221014_212205.jpg

13 minut temu, Rbt86 napisał:

Chce się zabrać za sprawdzenie połączenia alternator-upc, no i zonk, wg schematu do alternatora (wtyczka 103) biegną dwa przewody, a u mnie jest jak na foto (jeden przewód),

Może ktoś usunął jeden przewód bo uznał, że jest niepotrzebny ?.

Jeden z tych przewodów odpowiada za wzbudzenie alternatora a drugi to sygnał obciążenia i stawiam na to, że o chodzi o ten brakujący. Wtedy, przypuszczam, że alternator generuje prąd na max bez względu na warunki pracy silnika.

10 godzin temu, Rbt86 napisał:

a u mnie jest jak na foto (jeden przewód)

Prawidłowo, w M II ph 2 był już jeden przewód łączący alternator z modułem UPC.

image.thumb.png.52050c611a9e7832a087b2b0bbc99be6.png