makintosz Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Witam, Zwracam się z zapytaniem czy ktoś z Was wymieniał już tylne amortyzatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) To ja też się podepnę do tego pytania bo na przeglądzie technicznym powiedzieli że po nowym roku powoli trza będzie szykować się do wymiany ...hmm przy przebiegu 50 tyś ?? pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2019 przez TOJO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makintosz Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Mam nalatane ponad 100 tyś. , przód ma 68 - 73%, natomiast tył 38-40% , pytanie jakie wgl dają amortyzatory na pierwszy montaż? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Fabrycznie nowe amortyzatory mają sprawność około 70%. Amortyzatory które dopuści SKP muszą mieć minimum 30% Z tego co widzę OE robiło Monroe (przódi tył), dla tyłu są już dostępne zamienniki z Monroe OESpectrum 376257SP. Przody w przygotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Tak jestem projektantem amortyzatorów dla Monroe właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makintosz Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 7 minut temu, Lionel2000 napisał: Amortyzatory które dopuści SKP muszą mieć minimum 30% Z tego co widzę OE robiło Monroe (przódi tył), dla tyłu są już dostępne zamienniki z Monroe OESpectrum 376257SP. Przody w przygotowaniu. Gdzie można nabyć tylne amortyzatory Z Monroe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Trzeba pytać w sklepach, produkt dostępny od kwartału IV 2019 więc pewnie dostępność będzie ograniczona. Na wiosnę powinny się pojawić, dystrybucja idzie na całą Europę więc trochę to potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makintosz Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 18 minut temu, Lionel2000 napisał: Trzeba pytać w sklepach, produkt dostępny od kwartału IV 2019 więc pewnie dostępność będzie Na wiosnę powinny się pojawić, dystrybucja idzie na całą Europę więc trochę to potrwa. A Czy amortyzatory bilstein też są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 12 godzin temu, Pitrek napisał: A przegląd techniczny gdzie był robiony? W ASO czy w stacji kontroli przy ASO? Takie stacje z definicji naganiają klientów serwisowi. Ja nigdy w żadnym aucie nie wymieniałem amorów. A dojeżdżałem do >200 tys km. I sprawdzałem je w stacji kontroli pojazdów - nadal pracowały dobrze. Dziwna sprawa bo przegląd gwarancyjny miałem w ASO dwa miesiące temu i nic nie mówili na temat zużycia amortyzatorów a teraz miesiąc temu robiłem przegląd rejestracyjny po trzech latach(osiedlowa stacja daleko od ASO) i chłop powiedział że są na poziomie 30-40 % i że w po nowym roku trza będzie się przyjrzeć sprawie , co ciekawe w Toyocie wymieniałem przy 130 tyś a w Hyundai wcale a miało 5 lat i ok 80 tyś. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 4 godziny temu, makintosz napisał: A Czy amortyzatory bilstein też są godne polecenia? to najlepsze amortyzatory jakie znam. Nigdy nie miałem z nimi problemu. Zarówno seryjne B4, sportowe B6 jak i B8. Zdecydowanie lepsze niż seria. Robią olbrzymie przebiegi. Dodatkowo serie b6 i b8 możesz ustawić pod własne potrzeby i preferencje np w warszawskim Zerkopolu. do meg 4 masz dostępny w zamienniku przód i tył bilsteina b4, b6 i b8 performance tył jest tez AL-KO. Też bardzo dobry producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Zwróćcie uwagę że większość tych amortyzatorów jest oferowana w bardzo szerokim zakresie od Megane IV poprzez Talismana itd. To są dwa różne samochody a jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do ... Odnośnie Bilsteina wypowiem się czysto branżowo. Amortyzatory wyczynowe jak najbardziej OK, natomiast seria to już standardowe zawory bez "wodotrysków", dlatego osobiście uważam że nie warto przepłacać. Z drugiej strony kto bogatemu zabroni. 8 godzin temu, TOJO napisał: Dziwna sprawa bo przegląd gwarancyjny miałem w ASO dwa miesiące temu i nic nie mówili na temat zużycia amortyzatorów a teraz miesiąc temu robiłem przegląd rejestracyjny po trzech latach(osiedlowa stacja daleko od ASO) i chłop powiedział że są na poziomie 30-40 % i że w po nowym roku trza będzie się przyjrzeć sprawie , co ciekawe w Toyocie wymieniałem przy 130 tyś a w Hyundai wcale a miało 5 lat i ok 80 tyś. Hmm tu sprawa jest bardzo prosta, ASO nie chwali się że amortyzatory zbliżają się do końca bo nie leży to w ich interesie do puki samochód jest na gwarancji. Ponadto jeżeli amortyzatory spełniają wymaganie min. 30% to dla nich też jest wszystko OK. Na samym końcu przywołam metody pomiaru i stanu urządzeń pomiarowych (ich kalibracji) oraz warunków zewnętrznych. O warunkach zewnętrznych można zresztą pisać epopeje. Wynika to z faktu że układ pomiarowy mierzy ogólną sprawność całego zawieszenia czyli pracę wszystkich elementów sprężystych oraz jest obarczony błędem powodowanym przez siłę bezwładności (szczególnie tylna oś). Co do wytrzymałości samych amortyzatorów to nie da się tego porównać 1:1. To zależy od wielu czynników. U mnie w szczeniaku przody też jeszcze oryginalne mimo że ma ponad 170 tyś. km a sprawność na SKP ponad 40%. Nie mniej jednak na wiosnę planuję ich wymianę. Sprawdzajcie stan osłon amortyzatora (szczególnie z przodu), bo to głównie ich uszkodzenie powoduje znaczne skrócenie żywotności amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 2 godziny temu, Lionel2000 napisał: Zwróćcie uwagę że większość tych amortyzatorów jest oferowana w bardzo szerokim zakresie od Megane IV poprzez Talismana itd. Odnośnie Bilsteina wypowiem się czysto branżowo. Amortyzatory wyczynowe jak najbardziej OK, natomiast seria to już standardowe zawory bez "wodotrysków", dlatego osobiście uważam że nie warto przepłacać. Z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Za czasów moich przygód z dystrybucja części i usługami warsztatowymi handlowałem różnymi markami. Na bilsteina nigdy nie miałem żadnej reklamacji. Seria B4 kosztuje tyle co Monroe KYB czy inne Delphi a ZAWSZE gwarantowała zadowolenie klienta. seria b6 i b8 to najlepsze amortyzatory na jakich jezdzilem. Jeżeli ktoś lubi czuć auto to b6 i seryjna sprężyna lub b8 i sportowa zrobią z samochodu super stabilna furę. a z tym przepłacaniem - nie od dziś wiadomo że „tanie mięso to psy jedzą”. Kupisz raz porządna rzecz to będzie służyła długo i bezawaryjnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. onomatopeja Opublikowano 22 Listopada 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 23 godziny temu, Pitrek napisał: Masz jakieś doświadczenie praktyczne w tym zakresie? ja mam, wsadziłem nowe kajaby na tył i właśnie ich sprawnośc na stacji zaraz po wymianie była 70% czy tam 71%. Ja też nigdy nie wymieniałem z tyłu amorków ale w sceniku się poprostu rozlał gdzie auto nie jest niczym dociążane z tyłu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi