Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Meganexxx Opublikowano 23 Listopada 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Hej, Mam megane 3 coupe 1.4 tce 130km 2010 Uciekal mi okropnie płyn chłodniczy. Wymieniono mi uszczelkę pod głowicą, wszystkie zawory oraz szklanki. Podobno mam bardzo wytarte wałki rozrządu i podpory ale koszt tego to jakieś 5-7 tyś.zl więc tego nie robię. Polecono mi częściej wymieniać olej. Jeżdżąc po mieście i zmieniając biegi około 3000 obrotów spalanie komputer pokazuje 12.1 L Jeżdżąc po mieście za przeproszeniem jak stary dziadek i zmieniając biegi ledwo przy 2000 obrotów komputer pokazuje mi 11 L. Faktycznie tyle jest bo widzę przy tankowaniu. Świece wymienione, cewka zapłonu wymieniona, komputer brak błędów, hamulce wymienione. Co tu jeszcze szukać . Lambda i czujnik temperatury? Poznam jakoś jego wadę czy muszę wymienić i sprawdzić Czekam na pomoc bo spalanie to jest tragedia. Jak mam cykl mieszany czyli trasa 15km A potem miasto to pokazuje 10.5 L. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) 52 minuty temu, Meganexxx napisał: Podobno mam bardzo wytarte wałki rozrządu i podpory ale koszt tego to jakieś 5-7 tyś. zł więc tego nie robię. Auto masz od nowości? Prawdopodobnie, silnik przejechał jakiś dystans bez właściwego smarowania, Nawet Święty Boże nie pomoże, jeżeli wałki rozrządu i podpory wytarte, Należy doprowadzić do stanu pierwotnego oraz sprawdzić; a/ stan panewek wału, b/ stan łożyskowania turbiny, c/ stan kompresji silnika ; gładzie cylindrowe, pierścienie. Edytowane 23 Listopada 2019 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meganexxx Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) @Andrzej-2010 Auto kupiłem niedawno i okazało się że uszczelka pod głowicą była w tragicznym stanie. Wytarte ponad normę są podpory wałków w glowicy i nie da się ich szlifować plus do wymiany 2 walki rozrządu. Muszę kupić nową głowicę i 2 walki. Koszt na pewno koło 7 tysięcy . ,,Nawet Święty Boże nie pomoże, jeżeli wałki rozrządu i podpory wytarte'' Czyli twierdzisz że to może mieć znaczenie ? Panewki niby sa w miarę okej. Pierścienie do wymiany puszczają dalej jak były zalane naftą na próbę. Cylindry nie pekniete i mechanik twierdzi że są w porządku. Czy te walki itp mogą mieć na to wpływ? Mechanik twierdzi że nie . Co jeszcze mogę szukać Wrzucam fotki cylindrów i wałków rozrządu Nacisnąć na fotkę aby powiększyć Edytowane 23 Listopada 2019 przez Meganexxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 34 minuty temu, Meganexxx napisał: Panewki niby sa w miarę okej. Pierścienie do wymiany puszczają dalej jak były zalane naftą na próbę. Cylindry nie pekniete i mechanik twierdzi że są w porządku. Czy te walki itp mogą mieć na to wpływ? Mechanik twierdzi że nie . A jednocześnie musisz??? 34 minuty temu, Meganexxx napisał: Muszę kupić nową głowicę i 2 walki. Wytarte wałki i podpory, to opiłki metalu wędrujące z olejem po całym silniku oraz turbinie, Silnik do generalnego remontu - warto aby mechanik sporządził kosztorys naprawy, lub zakup używanego silnika. '' Z pustego to i Salomon nie naleje '' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) O kurde ale masakra w silniku i powodzenia w szukaniu części do niego. Sam goły slupek w niewidomym stanie to ok 6000 zł skoro tak wyglada gora to jak wygląda dół.... Pomo o twojej tragedii mógłbyś nagrać jak pracuje ten silnik na zimno i ciepło i tu wrzucic? Edytowane 24 Listopada 2019 przez onomatopeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane11289 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 10 godzin temu, onomatopeja napisał: Pomo o twojej tragedii mógłbyś nagrać jak pracuje ten silnik na zimno i ciepło i tu wrzucic? Przyłączam się do prośby Kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meganexxx Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Silnik pracuje idealnie na zimnym jak i na ciepłym. Nie zauważam żadnych spadków mocy ani nic w tym stylu. Wrzucę filmiki jutro bądź pojutrze. Przy rozpedzaniu na 2 3 lub 4 biegu jak kręcę do 3 tysięcy obrotów to aktualne spalanie pokazuje 10-15-20 A nawet do 25 L ale jak jadę potem już na 4 5 lub 6 biegu stała prędkością 80-100km/h to spalanie pokazuje aktualne 4/5/6 L więc może on przy rozpedzaniu bierze ogromnie dużo A potem już normalnie 4-7L i wychodzi średnia 12L. ??? Edytowane 24 Listopada 2019 przez Meganexxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 jak na taki przebieg i niewiadoma historie silnika to az dziw ze jezdzi z takim stanem gory silnika aczkolwiek nigdy nie wiadomo co sie ma pod maska dopoki sie nie zacznie cos psuć. generalnie te meganki z tym silnikiem pala takie ilosci , mam dwie jedna i druga w gazie , benzyna w miescie 10 w trasie 7.5, gazu w miescie 11-12 w trasie 8.5-9 takze realny wynik zalezy tez w jakim stanie masz uklad hamulcowy czy cos gdzies nie ociera i spowalnia autko przez co pali wiecej . Swoich do 3 tys nie krece bo nie ma potrzeby turbo zalacza sie przy 2 do 2.5 tys obr i kolejny bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 4 godziny temu, Meganexxx napisał: Przy rozpedzaniu na 2, 3 lub 4 biegu jak kręcę do 3 tysięcy obrotów, to aktualne spalanie pokazuje 10-15-20 a nawet do 25 L Przy takim zużyciu, ten silnik długo nie ujedzie, 1/ Jeżeli jest ; a/ awaria sondy - to komputer wywala błąd, b/ przy częściowym zużyciu sondy - błędu brak, reakcji brak.., Komputer inny niż clip, może nic nie pokazać, 2/ Producenci zalecają wymianę sond lambda ( na oryginał ) przy przebiegu ok ; 100.000 do 160.000 km , Interwał ten skraca się w przypadku eksploatacji aut; - zasilanych gazem LPG, - z zużytym silnikiem o niskiej kompresji itp., 3/ Uszkodzona I sonda lambda jest w stanie doprowadzić do ; - wypalenia zaworów - zbyt uboga mieszanka lub - rozwalić katalizator - zbyt bogata mieszanka, a nawet ulec przegrzaniu i zapaleniem się katalizatora, 4/ Sondy stosować oryginalne bo zamienniki w reno nie sprawdzają się oraz ulegają szybkiemu uszkodzeniu 5/ Sondy lambda, sprawdza się na pracującym i nagrzanym silniku za pomocą oscyloskopu, a/ wykres działania I sondy powinien wyglądać jak sinusoida w zakresie 0 – 1 b/ uszkodzona sonda ma b. słabe wahnięcia napięcia, c/ jeżeli dojdzie do uszkodzenia sondy lub jest ona na tyle „ stara ”, że ; - te wartości nie są uzyskiwane, - i wykres nawet nie zbliża się do nich, Sondę należy uznać za zużytą lub uszkodzoną i dokonać wymiany na nową, 6/ II sonda za katalizatorem ; a/ stoi w miejscu w przedziale 0,6 V – 0,8 V, b/ im bardziej II sonda faluje tym bardziej jest zużyty katalizator, c/ jeżeli napięcie drugiej sondy spada poniżej 0,5 V oznacza to; - że w spalinach jest dużo tlenu , a to wiąże się z niską sprawnością katalizatora, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 no fakt dociskajac gaz za polowe pedału faktycznie chwilowe spalanie wędruje powyżej 20L/100 ale jadąc już potem ze stałą prędkością spokojnie od 5-8L pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi