adamvcf Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Witam, właśnie jestem po serwisie obejmującym wymianę rozrządu z pompą wody, KFZR, świec, oleju w skrzyni biegów i płynu hamulcowego. Po odebraniu auto działa bez zarzutu, a nawet lepiej, szczególnie ze względu na nowy KZFR. Problem w tym że na drugi dzień, po przejechaniu ok. 25 km po odebraniu z warsztatu wyskoczył mi błąd P0011 "Camshaft Position A - Timing Over-Advanced or System Performance (Bank 1)". Mechanik zaprzeczył że mógł zrobić cokolwiek źle, wykasował błąd i kazał obserwować. Po kolejnych 70 km błąd pojawił się ponownie. Wykasowałem go i znowu po ok. 60 km błąd wyskoczył. Dodam, że w aucie wyświetla się komunikat "skontroluj układ wydechowy". Na co konkretnie może wskazywać ten błąd? Gdyby tyczyło się to źle wykonanego rozrządu auto chyba dawało by mi o tym znać w inny sposób oraz błąd nie pojawiałby się dopiero po kilkudziesięciu kilometrach? Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 54 minuty temu, adamvcf napisał: Po odebraniu auto działa bez zarzutu, a nawet lepiej, szczególnie ze względu na nowy KZFR. Problem w tym, że na drugi dzień, po przejechaniu ok. 25 km po odebraniu z warsztatu wyskoczył mi błąd P0011 " Camshaft Position A - Timing Over-Advanced or System Performance (Bank 1)". Mechanik zaprzeczył, że mógł zrobić cokolwiek źle, wykasował błąd i kazał obserwować. Po kolejnych 70 km błąd pojawił się ponownie. Wykasowałem go i znowu po ok. 60 km błąd wyskoczył. Wykasowanie błędu bez usunięcia przyczyny błędu nie jest rozwiązaniem problemu, Sprawdź; 1/ Poziom oleju, 2/ Stan wtyków; a/ zaworu elektromagnetycznego, b/ czujników wału i wałka rozrządu, c/ czujnika płynu chłodzącego, d/ sond lambda, 3/ Prawidłowość ustawienia rozrządu; - przeważnie przestawiony pasek o 1 ząbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Ten błąd się bierze od za niskiej temperatury spalin, czyli w momencie dużych przeciążeń silnika. Często wyskakuje przy długotrwałych, wysokich obrotach. Jest zabezpieczeniem katalizatora. Nie oznacza on źle złożonego rozrządu, a dotyczy układu zasilania i zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Wykręć i oczyść czujnik położenia wałka rozrządu. Jak to nie pomoże to wymiana czujnika na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi997 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Hej. Napisz co było przyczyną. Też mam ten błąd i nie wiem o co kaman. Rozrząd z KZFR też nowy, ale przede jego wymiana też był ten błąd. Pojawił się z znienacka. Auto generalnie dość słabe na wyższych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, fazi997 napisał: Rozrząd z KZFR też nowy, ale przede jego wymiana też był ten błąd. Auto generalnie dość słabe na wyższych obrotach. Zastosuj zalecenia jak wyżej oraz; - zmierz kąt wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym na gorącym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamvcf Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Niestety do tej pory nie wiem co było przyczyną. Błąd sam zniknął, bez kasowania, w zasadzie dzień po napisaniu mojego postu. Potem rozrząd był ponownie sprawdzany przez mechanika, który wykluczył jakikolwiek błąd przy montażu i jak do tej pory nie mam żadnych problemów, błąd nigdy już się nie pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Mechanik poprawił rozrząd i się nie przyznał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi