zonee Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Przebieg: 125ooo km, bez DPF Witam. Poczytałem trochę i niewiele wywnioskowałem. Sprawa tyczy się silnika jak w temacie i dziwnego dźwięku silnika, turbiny. Dodam że byłem u mechanika i dwóch powiedziało żeby się nie przejmować bo 3 na 4 Renówki tak mają. Zauważyłem że na zimnym silniku auto kiedy na postoju (wybity bieg) dodaje lekko gazu i silnik ładnie wchodzi na obroty to również ładnie schodzi z obrotów płynnie bez żadnych dodatkowych dźwięków (dodaje gazu tak do 1500/2000 obr./min). Natomiast jak silnik jest rozgrzane to kiedy dodaje gazu (też na postoju - wybity bieg) to silnik/turbina wchodzi na obroty ładnie ale kiedy puszczam gaz i obroty spadają to słychać jakby w turbinie łopatka urwana latała albo dźwięk przypominający szum szeleszczących liści, nieregularny jakby szeleści. Próbowałem nagrać film ale słabo na nim słychać ten dźwięk. Zauważyłem że jak stoi się przed silnikiem z otwarta maską to też nie słychać. Najbardziej słyszalne to jest jak siedzę w aucie i otwieram drzwi kierowcy nachylając się do dołu, oraz słychać to przy kole lewym od kierowcy. https://www.youtube.com/watch?v=JJWbcz-gQMo&feature=youtu.be Czy powinienem się tym przejmować czy faktycznie ten typ tak ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, zonee napisał: Natomiast jak silnik jest rozgrzane to kiedy dodaje gazu (też na postoju - wybity bieg) to ; - silnik/turbina wchodzi na obroty ładnie, - ale kiedy puszczam gaz i obroty spadają to słychać jakby w turbinie łopatka urwana latała - albo dźwięk przypominający szum szeleszczących liści, nieregularny jakby szeleści. A/Auto masz od nowości? - przebieg 124216 km jest aktualny? B/ Nie sprawny w 100% egr może wpływać na błędy ; 1/ przepływomierza , 2/ czujnika doładowania, a ten na ; a/ wielkości dawki paliwa dawanej przez regulator ciśnienia wtrysku, b/ wpływa na pracę czujnika ciśnienia paliwa, c/ decyduje o wychyleniu łopatek kierownicy turbiny, przez sygnał do elektrozaworu turbiny, C/ Zalecam przeczyścić; - przepływomierz, - czujnik ciśnienia doładowania, - egr i dolot. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Nic zbytnio niepokojącego nie słychać na filmiku. Może jakaś osłona Ci rezonuje? Przez moment na myśl przyszedł dwumas, ale żadnych dźwięków nie ma raczej w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) 27 minut temu, karolaa napisał: Nic zbytnio niepokojącego nie słychać na filmiku. Może jakaś osłona Ci rezonuje? Przez moment na myśl przyszedł dwumas, ale żadnych dźwięków nie ma raczej w tym kierunku Nie nie to jest chyba turbina - po prostu szeleści jak jest rozgrzana. Pierwszy raz takie coś słyszę - spróbuje to jakoś nagrać porządnie, możne dyktafonem. Na filmie faktycznie tego nie słychać a w rzeczywistości dość dobrze. 50 minut temu, Andrzej-2010 napisał: A/Auto masz od nowości? - przebieg 124216 km jest aktualny? B/ Nie sprawny w 100% egr może wpływać na błędy ; 1/ przepływomierza , 2/ czujnika doładowania, a ten na ; a/ wielkości dawki paliwa dawanej przez regulator ciśnienia wtrysku, b/ wpływa na pracę czujnika ciśnienia paliwa, c/ decyduje o wychyleniu łopatek kierownicy turbiny, przez sygnał do elektrozaworu turbiny, C/ Zalecam przeczyścić; - przepływomierz, - czujnik ciśnienia doładowania, - egr i dolot. A/ Teraz mam 125000km Auto mam od kumpla który miał je od nowości - w sumie nic nie było grzebane przy nim - wymieniałem tylko termostat miesiąc temu. Edytowane 26 Lutego 2020 przez zonee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 7 minut temu, zonee napisał: Auto mam od kumpla który miał je od nowości - w sumie nic nie było grzebane przy nim Najwyższy czas na kompleksowe czyszczenie układu dolotowego, Poczytaj przygodę kolegi; - rafo30 , Problem z turbiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 25 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Najwyższy czas na kompleksowe czyszczenie układu dolotowego, Poczytaj przygodę kolegi; - rafo30 , Problem z turbiną Ehh. On ma stara jednostkę 1.9 ja mam ostatnia z produkcji ponoć poprawili tam wiele. Za miesiąc mam przegląd to zapytam jeszcze innego mechanika. Auto ciągnie ma moc itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 5 minut temu, zonee napisał: Ehh. On ma stara jednostkę 1.9 ja mam ostatnia z produkcji ponoć poprawili tam wiele. Zobacz, silnik 2,0 dci ; - nowsza jednostka od Twojej ( b,dobra ), - kolega Milten14, - Przepustnica, EGR, czy nieszczelność układu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) 8 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Zobacz, silnik 2,0 dci ; Zaraz przeczytam. Ale on ma 2.0 z 2007 STARSZA JEDNOSTKA - ja mam 1.9 z 2009 ostatnia produkcyjnie z 1.9 Ale tak sobie myślę jak by to były problemy tej maści to czy turbo nie szeleściło by cały czas a nie tylko na ciepłym ? Edytowane 26 Lutego 2020 przez zonee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 3 minuty temu, zonee napisał: Ale tak sobie myślę jak by to były problemy tej maści to czy turbo nie szeleściło by cały czas a nie tylko na ciepłym ? Przeczytaj dokładnie mój pierwszy post, Nie napisałem, że to wina turbiny, raczej zabrudzenia wymienionych czujników j.w, Silniki obecnie są ; - w bardzo dużym stopniu oczujnikowane, - i zmiana jednego parametru wpływa na zmianę pozostałych, W takich przypadkach clip nie wykaże żadnego błędu, a niedogodność będzie, Jeżeli przeważa jazda na krótkich dystansach i po mieście, to takie zabrudzenia są częściej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 2 minuty temu, Andrzej-2010 napisał: Przeczytaj dokładnie mój pierwszy post, Ok rzucę temat mechanikowi o czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi