Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie masz przy lusterku zwykły czujnik temperatury bez czujnika wilgotności i jakości powietrza wówczas ta wartość jest standardowa i nie ma wpływu na działanie klimatyzacji. Obecność tego czujnika sprawdzisz po zdjęciu obudowy lusterka, jeżeli z brązowej wtyczki do czujnika dochodzą tylko dwa przewody to masz tylko czujnik temperatury.

To jest inny system. Może powodować, że przy temperaturach ujemnych uruchamia obieg wewnętrzny a klimatyzacja nie startuje, powoduje to mocne parowanie szyb. Ja to u siebie wyłączyłem i mam święty spokój z parowaniem szyb przy temperaturach poniżej zera.

Edytowane przez aniewa

No właśnie zauważyłem, że podczas deszczu bardzo mi parują szyby. 
Odnośnie problemu z chłodzeniem rzuciło mi się jeszcze w oczy, że klima nie wyrabiała przez ok 10km jazdy, po czym wysiadłem na moment do sklepu i po powrocie i ponownym odpaleniu auta klimatronik zaczyna fajnie chłodzić.

• 5 miesięcy temu...

Wracam do tematu:

Pogoda i czas pozwoliły na wyjęcie panelu sterowania. Użyłem preparatu do styków i ponownie wszystko złożyłem. Problem jednak nadał występuje (tak jak opisywałem wcześniej).

Zauważyłem również, że panel klimatyzacji był już wcześniej wymieniany (panel jest z 2016 a samochód z 2013). Przypuszczam, ze problem występował już wcześniej, a wymiana panelu go nie rozwiązała.

Powiem szczerze, że nie wiem gdzie szukać przyczyny. Czy wymienić panel klimy? Czy może jeszcze coś innego?

• 4 tygodnie później...

Ostatnio oddałem samochód do mechanika i okazało się, że do wymiany jest skraplacz i osuszacz. Po ich wymianie dalej okazało się, że temperatury parownika są ujemnie - około -7 i czasem tak jakby traciło sygnał bo spada nawet do -40. Klima na LO chłodzi przez jakiś czas, później się wyłącza i po chwili znowu chłodzi. Ciśnienie czynnika waha się w granicach 11-17 bar. Po wyłączeniu klimatronika temperatura wzrasta do podobnych wartości które są w kabinie. Czy macie pomysł jak z tym dalej walczyć?

59852F53-C46A-4C97-8667-E1602551B5B6.jpeg

739B3AF9-1C76-4959-AF15-FA29A84158D5.jpeg

2A52357A-F88A-430A-8DE3-8C941B15EB7D.jpeg

D4C6D72A-BA62-4020-8325-6E09B7BF151C.jpeg

481598F0-A6A2-4CD1-B46F-6CBF444AB01D.jpeg

C6F37A08-31BC-4881-A309-248C57332E26.jpeg

W końcu udało się naprawić.
Po wymianie skraplacza i osuszacza dalej te same parametry…

Później postanowiłem wymienić czujnik ciśnienia bo wyskoczył błąd P0530 - zbyt niskie napięcie czujnika ciśnienia klimatyzacji (po jego wykręceniu wyrzuciło mi na zewnątrz cały czynnik)i sprawdzić wiązki, które okazały się być ok - problem nadal występował. 

Chciałem sprawdzić, czy czujnik temperatury parownika działa, więc go wyciągnąłem i program pokazywał realne wartości tj. przybliżone do wskazań czujnika temperatury wewnątrz (climatronic działał) po podgrzaniu czujnika ręką reagował na ciepło. Okazało się, że mimo wszystko pokazywał błędną temperaturę jak był zamontowany tj. ok-10.

Podczas jazdy po wyłączeniu klimy temperatura parownika skakała w dosłownie sekunde z -10 do 26 i po ponownym włączeniu odrazu odcinało kompresor przez za niskie temperatury. Po wymianie czujnika temperatury parownika wszystko działa wreszcie w jak najlepszym porządku.

Czujnik temperatury oryginalnie wyglądał tak jak wrzucaliście na poprzednich stronach, ale bez problemu podszedł mi zamiennik z valeo  VAL508793 oem(277239472R)

Edytowane przez Dybal92

• 1 miesiąc temu...
W dniu 8.07.2021 o 13:00, aniewa napisał:

za osłoną od strony kierowcy

Ten plastik jest na zaczepach? 

Generalnie czujnik już mam kupiony za około 100zł jednak kusi wymiana termistora za kilka złotych. Polecasz wymianę termistora  czy nie dziadować i cały czujnik? Robota ta sama.

Jak na złość ostatnio klimatyzacja działa dobrze. 

Plastik jest na zatrzaskach. Jak masz kupiony cały kompletny czujnik to go wymień. Sam jeszcze tego nigdy nie robiłem więc nic więcej w tym temacie nie doradzę.

• +1 1

Czujnik wymieniony. Kable obciąłem i wlutowałem. Mogłem trochę kabel skrócić ale z myślą, że to może nie być czujnik zostawiłem w razie zwrotu. Ja jestem raczej ze szczuplejszych ale tą blachę wykręcić na górze to dojścia nie ma. Ogólnie mało miejsca też żeby dobrze czujnik osadzić i przylutować. Czujnik który wyjąłem to Valeo N100468L. 

Temperatur parownika ogólnie na pierwszej obserwacji wyższa. Około 6-7 stopni przy 30stopniach na zewnątrz. 

W razie pytań służę pomocą.

Dziękuję wszystkim za rady.

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

Podczas jazdy temperatura parownika oscyluje około 2 stopni Celsjusza. Temperatura zewnętrzna wg czujnika w lusterku 26st.

:lapka:
REGULAMIN Forum się kłania pkt  5.7 :!: - Prezes
  • +1 1

9 minut temu, aniewa napisał:

Klimy już nie wyłącza? 

Tak jak mówiłem wcześniej, że w ostatnim czasie było ok na starym czujniku. Chociaż mam wrażenie że cały czas zaniżał wartości. Na razie zrobiłem 30km w jednym ciągu. Chłodziła dobrze. Będę obserwował.

Trochę mnie dziwi, że stary czujnik działał raz dobrze, a raz źle.