Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

No i tak właśnie zrobiłem, czujnik VALEO 508793, został przelutowany i nagle... magia!

Klimatyzacja działa nawet przy -4*C, nie rozłącza jej co chwilę - jestem po wrażeniem 🤩

Btw. ciekawe tylko, czy latem dalej tak ten wentylator będzie wył czy coś ten czujnik temperatury miał w tej kwestii do powiedzenia. Na razie wszystko ładnie cichutko.

Po prawej stronie stary czujnik którego kable trzeba było przerwać

IMG_2890.jpg

Witam szanowne grono. Mam następujący problem. Megane III z 2009 roku. Wysiadla klimatyzacja. Został wymieniony wentylator nic to nie dało, więc został wymieniony rezystor i filtr powietrza kabiony. Klimatyzacja zadziałała - zaczęło wiać. Jest tylko jedno ale... dmucha cały czas nawet przy wyłączeniu silnika, jedyne wyjście to wyjac bezpiecznik lub odłączyć akumulator. Panel od sterowania nie reaguje. Mimo, iż zmniejszam na panelu dmuchanie to nadmuch wieje z jedna prędkością. Zauważyłam, że pod kierownica po prawej stronie jest nie wpięta jedna kostka. Jednak nie jestem w stanie zlokalizować gdzie ta wtyczka powinna być wpieta. Potrzebuje schemat tych połączeń chyba że ktoś pomoże znając odpowiedz z autopsji. Z gory dziękuje. https://ibb.co/Q8Nb4r0

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Cześć,

mam podobny problem tzn. klima zazwyczaj chłodzi po odpaleniu samochodu (ostatnio mi się zdarzyło, że nie chłodziła), gdy jadę raczej chłodzi zawsze, ale jak się zatrzymam albo stoję w korku to zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.

Czynnik jest pełny - 100%. Specjalista stwierdził niedrożność chłodnicy, została wymieniona ale nic nie pomogło. Podłączył komputer i stwierdził, że czujnik temperatury parownika pokazuje dziwne wartości np -2,4 stp C, potem 20 stp C, następnie 8 stp ale wtedy dmuchała ciepłym powietrzem. Stwierdził, że trzeba wymienić czujnik. Samochód był odpalony na postoju kilkadziesiąt minut i sprężarka się co jakiś czas załączała i chłodziła, potem rozłączała i grzała.

Ogólnie straciłem zaufanie do specjalisty po tej chłodnicy... Wspomina też, że może to sprężarka ale jest niby dobra, może coś w elektryce itp...

Dzisiaj sprawdziłem temperaturę parownika za pomocą ELM i PyClipa.

Po odpaleniu silnika na postoju klima chłodzi - temp 8,8

Podczas jazdy klima chłodzi - temp 1,6

Po zatrzymaniu na chodzącym silniku klima zaczyna grzać - temp rośnie 15,6 - 16,8 - 21,6

Na koniec (musiałem wracać do pracy) temperatura spadła do 10 stp ale nawiew był cały czas ciepły. Może jakbym poczekał dłużej to by znów chłodziła.

Jakieś rady? 

Dziękuję

Michał

Screenshot_2024-06-18-11-58-53-013_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-12-01-09-645_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-12-07-16-151_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-12-08-40-746_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-12-10-22-194_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-12-11-47-444_org.pyrenteam.pyclip.jpg

31 minut temu, michas napisał(a):

gdy jadę raczej chłodzi zawsze, ale jak się zatrzymam albo stoję w korku to zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.

Na postoju wentylator silnika włącza się na drugi bieg? Wygląda jakby skraplacz nie był odpowiednio chłodzony.

Sonda parownika pokazuje prawidłowo, nie ma sensu jej wymieniać.

Jeżeli cały czas wyje to znaczy, że pracuje ciągle na drugim biegu. Normalnie powinien przy włączonej klimatyzacji się kręcić na pierwszym biegu, nawet zimą, chyba że ciśnienie zbyt mocno wzrośnie i trzeba schłodzić parownik bądź sam silnik tego wymaga latem

Godzinę temu, michas napisał(a):

Osobiście nie wiem na jakim biegu pracuje.

Nie masz wyjścia, musisz wysiąść z samochodu i posłuchać. Na pierwszym biegu praktycznie nie słychać wentylatora, na drugim wytwarza znaczny hałas. 

Podczas jazdy skraplacz (nazywany też chłodnicą) chłodzony jest naturalnie, przy staniu w korku wentylator musi zastąpić naturalny przewiew. 

Godzinę temu, majk2085 napisał(a):

ciśnienie zbyt mocno wzrośnie i trzeba schłodzić parownik

Uściślając nie parownik a skraplacz.:D

Zrobiłem kolejny pomiar podczas powrotu z pracy. Analizując zrzuty ekranów z pyClipa, robionych na ślepo bo zajęty byłem prowadzeniem, można podzielić działanie klimy na 4 etapy:

1. po uruchomieniu silnika - jazda po przedmieściu kilka kilometrów, temperatura:  -0,4°C; -4,4°C; 3,2°C tu parametr AC Prohibited... ustawiony na YES; -3,2°C; 3,2°C; 0,4°C - klima chłodzi

2. trasa: temperatura pomiędzy 0,4°C a 6°C - klima chłodzi

3. miasto: temperatura skacze: 10°C; 1,6°C

4. postój pod blokiem: temperatura szybko rośnie: 14°C; 17°C i stabilizuje się na około 18°C. Klima zaczyna grzać. Wentylator chodzi jak dziki (nowa chłodnica, czynnik 100%).

Screenshot_2024-06-18-15-45-18-541_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-46-03-446_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-46-39-556_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-48-03-078_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-49-42-071_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-52-31-783_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-54-24-215_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-15-58-14-582_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-00-22-051_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-04-03-032_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-10-53-756_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-12-46-932_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-14-12-784_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-15-53-634_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-17-19-073_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-18-16-20-00-089_org.pyrenteam.pyclip.jpg

Cześć,

dziś rano klima nie chłodziła wcale... ustawiona na AUTO 19°, potem zjechałem na LO:

Temperatura parownika 3,6°C;

AC PROHIBITED... - YES;

AIR CON REQUEST - NO

Po zatrzymaniu się na parkingu parametry AC PROHIBITED oraz AIRCON REQ. zmieniły wartości ale chłodu nie poczułem.

Dla całości obrazu dodam, że jechałem na rezerwie... 😉

Zastanawiam się jak to jest, że temp parownika jest 3,6°C gdy klima nie pracuje i dmucha ciepłym powietrzem?

Macie jakieś pomysły czy zostało tylko ASO?

Screenshot_2024-06-19-08-09-42-194_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-19-08-11-26-508_org.pyrenteam.pyclip.jpg  Screenshot_2024-06-19-08-13-14-512_org.pyrenteam.pyclip.jpg

Edit... Wyżej napisałem dla żartu sugestię, że jechałem na rezerwie więc mogła klima nie działać. Ale, ale... dopiero co byłem zatankować i klima nie działała podczas dojazdu do stacji, a zaczęła chłodzić po zatankowaniu... Czy to ma jakiś sens, czy też zbieg okoliczności?

Edycja:

To znowu ja. Na zdjęciu Scenic 3 po zdjęciu osłony przy pedałach. Pytanie co to za rurki oznaczone strzałkami? Ja obstawiam, że to rurki do nagrzewnicy.

IMG_20240620_192608.thumb.jpg.ecc323f3a263e63d8b2630fbec6d3341.jpg

Dziś klima znowu dmuchała ciepłym powietrzem (ustawiona na LO), choć pyclip pokazywał temperaturę parownika rzędu 2°C. Ni jak się to kupy nie trzyma. Po zatrzymaniu zerwałem osłonę i złapałem za rurkę - no się kurka oparzyłem. Wygląda na to, że parownik chłodzi a nagrzewnica grzeje i w rezultacie mam ciepłe powietrze w nawiewach.

Czy możecie potwierdzić moją teorię? Jakie mogą być przyczyny gorącej nagrzewnicy, termostat?

Edytowane przez michas
uzupełnienie opisu

18 minut temu, michas napisał(a):

Jakie mogą być przyczyny gorącej nagrzewnicy, termostat?

W każdym współczesnym samochodzie nagrzewnica w kabinie jest gorąca, nie ma zaworu, który by odcinał jej zasilanie gorącą wodą z silnika. To czy samochód grzeje czy chłodzi zależy tylko od położenia klapy mieszalnika. Przy ogrzewaniu mieszalnik puszcza powietrze do kabiny przez nagrzewnicę, przy chłodzeniu powietrze przechodzi tylko przez parownik. Do tego dochodzą stany pośrednie. 

U Ciebie klapy mieszalnika są cały czas ustawione tylko na zimne powietrze, parametr R 020 i 021 mają stan 0%. 

Hmm... może sam silnik klap działa i obraca, ale sam mechanizm nie działa? Przy temperaturach parownika rzędu 5 stopni nie powinno lecieć ciepło i pokręciłbym się przy klapach. 

Te klapy odpowiadają za kierunek nawiewu. 

45 minut temu, michas napisał(a):

Skoro klapy są ustawione na zimne powietrze a parownik ma 2 stopnie, to dlaczego dmucha ciepłym powietrzem?

Z tego co wklejałeś to widać, że ciepłe powietrze leci przy temperaturze parownika kilkanaście stopni. Niezależnie od położenia klapy mieszania powietrze zawsze przechodzi przez parownik a przez nagrzewnicę tylko w zależności od potrzeb.

Może być tak jak pisze kolega @majk2085 klapy mogą pokazywać co innego a rzeczywistość może być zgoła inna.

Warto podejrzeć jaki prąd płynie przez zawór regulujący wydajność sprężarki, przy temperaturze parownika kilkanaście stopni powinien wynieść ponad 1 A. Pracę zaworu podejrzysz w programie Ecutweaker lub ddt4all.

• 1 miesiąc temu...

Witam, jestem totalnym świeżakiem posiadającym od 3 dni GSCIII. 
Klimatronik 2 strefowy i mam zagwostkę. Odnoszę wrażenie, że klima czasem (lub po jakimś czasie działania) nie wypuszcza powietrza. Wentylator chodzi ma maxa, temperatuta na low, w kratkach czuć chłód ale zwyczajnie dmucha i nie widzę efektu przełączania szyba/ludzie/nogi. Potem (np po godzinie postoju jest cacy ale po jakimś czasie nadmuch zanika (wiatraczek chodzi itd ale zwyczajnie nie dmucha). Mam zwidy czy niekoniecznie???

kb