Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Uszczelka pod Głowicą?

elmatero

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie co to jest to "ogromne ciśnienie" - jeżeli jest nadmierne to puszcza zawór bezpieczeństwa w korku i stopniowo będzie ubywać płynu. 

W zbiorniku płynu na gorącym silniku jest duże ciśnienie i tak ma być. Nie wolno w takim stanie otwierać korka bo się oparzysz.  To jest układ ciśnieniowy jak w każdym współczesnym samochodzie. Tu akurat również zbiornik wyrównawczy jest ciśnieniowy, w niektórych autach zbiornik jest bezciśnieniowy. 

To że płynu ubywa w zbiorniku na gorąco to normalna sprawa bo węże gumowe się nieco napinają i rośnie ich objętość, choć objętość płynu też rośnie (rozszerzalność cieczy). Po ostudzeniu poziom płynu powinien wrócić do normy. Jeżeli na zimno stan płynu jest ok i nie ubywa go, to nie ma powodów do obaw. 

• 2 miesiące temu...

W kwestii ubywającego płynu: znalazłem na YT filmik (obcojęzyczny) w którym autor opisywał jedną z przyczyn ubywania płynu poprzez rozszczelnioną obudowę termostatu. Od 2018 do 2021 termostaty produkował Thomson i z tych termostatów może być wyciek na zgrzewie obudowy. Póżniej była jeszcze jedna zmiana dostawcy. 

Ja mam Thomsona i nie mam wycieku. Póki lato to i pompa wody na zimnym nie piszczy, aczkolwiek jak padał deszcz to zapiszczała. 

• 11 miesięcy temu...

Mała aktualizacja: dopadło i mnie pęknięcie obudowy termostatu. Już się obawiałem, że to upg.

Rozpocząłem demontaż termostatu. Bez szczypiec do opasek na lince nawet nie zaczynajcie roboty. Wymiana nie jest tak gładka jak 1.6 16v. Sporo elementów do demontażu, wystarczą nasadowe 8 i 10 na różnej długości nasadkach. 

Przy okazji ujawniła się przyczyną ospałości: wykręciła się jedna z dwóch śrub mocujących kolektor dolotowy do przepustnicy. Obstawiałem jeszcze jedna przyczynę braku wigoru: zanagarowany dolot, w końcu przebieg słuszny dla czyszczenia trzonków, ale przecież jeżdżę na lpg a to mało prawdopodobne. 

Przy tej okazji spróbuję podejrzeć chociaż jeden kanał dolotowy endoskopem.