Roofless Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Nawiązując do nazwy tematu - jaki olej lejecie do swoich 2.0 ? Dotychczas lałem fabrycznego ELFa, którego zmieniam co około 9-10 tysięcy km. Teraz jestem umówiony na zrobienie w autku chipa (chce przed zmienić olej), a z racji, że niestety często uczęszczam też miasto tym autkiem zastanawiam się czy nie warto byłoby się przesiąść na jakiś inny olej ? Filtr to wiadomo, że oryginalny bo jest tak tani, że aż żal szukać zamiennika. Autko ma 177 k km nalotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Silnik ten ma ; - łańcuch smarowany olejem, - napinacz łańcucha - siła nacisku regulowana ciśnieniem oleju, - regulatory hydrauliczne; luz zaworowy sterowany ciśnieniem oleju, - chłodzenie ; tłoków i turbiny - olejem, - częste jazdy po mieście, Warto zastosować markowy olej 0W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Przez wiele lat stosowałem w tym silniku z witaminą Elfa Solarisa. Zmieniałem co 12 kkm. Teraz mam jego następcę. Silnik ma się dobrze z przebiegiem o 100 kkm większym. Łatwo przeliczyć, że połowę z tego zrobiłem w jeździe miejskiej. Kiedyś na próbę wlałem polecany LM i po obserwacji stwierdziłem, że szybciej zmienił barwę na ciemną, a opisywanego efektu "wow" u mnie nie było. Nie ma teraz zimą dużych mrozów i 0W to przesada do diesla. Edytowane 7 Lipca 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roofless Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Czy nie lepiej zostać przy polecanej lepkości przez producenta 5w30 ? "Markowy" - czy mogę zapytać co koledzy leją do swoich 2.0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Dnia 7.07.2020 o 12:28, Roofless napisał: Teraz jestem umówiony na zrobienie w autku chipa (chce przed zmienić olej), a z racji, że niestety często uczęszczam też miasto tym autkiem, zastanawiam się czy nie warto byłoby się przesiąść na jakiś inny olej ? Jeżeli masz fap-a, to olej powinien ; - spełniać wymagania RN0720, - przy dużym udziale jazd miejskiej - skrócić okres wymiany oleju, - polecam ; - Millers Oils XF Longlife C4 5W30, - NESTE 5W30 PRO C4 , - Valvoline Synpower Xtreme MST 5W30 C4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi