rsxx Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Cześć Po 3 długich trasach samochodem do Włoch postanowiłem podjąć się modyfikacji 5 go biegu. Chodzi o wydłużenie przełożenia w rozsądnych granicach. Po każdej trasie zwiększałem zakres wygłuszenia kabiny, oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia. W tej chwili jest wygłuszona maska, ściana grodziowa za oryginalnym wygłuszeniem aż do uszczelki maski wraz z zewnętrznymi elementami kanałów wentylacji. Podstawy słupków A (okolice zawiasów maski) - zaizolowanie tych rejonów przynosi znaczącą poprawę. Miejsce w którym ściana grodziowa przechodzi w nadkola, nadkola z zewnątrz i od strony kabiny, podłoga do foteli przednich, pod kanapą tylną, bagażnik, z podwójną warstwą przy tłumiku, trochę grodzi od środka, puste przestrzenie deski wypchane woreczkami z wełną mineralną (brzmi Januszowo ale efekt jest). Poprawa jest kolosalna. Dlatego z dachem i z drzwiami się wstrzymuję. Bardzo dużo wnosi wygłuszenie nadkoli dwustronne. Wiadomo, że wycisza dźwięki toczenia opon, ponad to jest wrażenie jakby zawieszenie ciszej pracowało na bruku i innych nierównościach. Dla mnie było zaskoczeniem ile dźwięków wydają opony uderzając o nierówności. Nie słychać też szumu wody. Wstęp wyszedł przydługi, więc do brzegu. Cel modyfikacji: Obniżenie obrotów przy prędkościach przelotowych, celem zwiększenia komfortu, zmniejszenia zużycia jednostki napędowej oraz spalania. Przy jednoczesnej akceptacji obniżenia dynamiki. Zakres prac: Wymiana dwóch kół zębatych 5 biegu bez zrzucania skrzyni - koła są dostępne pod deklem na końcu skrzyni. Przy okazji wymiana oleju w skrzyni. Skrzynia 5 biegowa montowana do Fluence, Megane, i innych modeli z koncernu przeważnie ma symbol: JR5-342. Ze źródeł do których dotarłem wynika, że w obrębie modelu skrzyń JR5 wymiana kół zębatych powinna być P&P ze względu na te same średnice wałków. Tutaj jest tabela z wszystkimi przełożeniami: http://www.daciaklub.pl/user/dacia-specyfikacje_skrzyn.htm Obecne tryby to 32/39 - przełożenie 0,82. Co przy prędkości 120 km/h daje 3600rpm Wymieniam na 45/31 - przełożenie 0,688. Co przy prędkości 120 km/h daje 3000rpm Z obliczeń wynika, że minimalne prędkości dla 5 biegu z 55km/h zmieni się na 70km/h. Natomiast 4 bieg przy 70km/h ma 2700rpm. Przy zmianie na 5 trzeba będzie dokręcić do tych obrotów W mieście jest ograniczenie 50 lub 70 na przelotówkach. Powinno być ok. Koła zębate w ASO kosztuję około 490zł brutto / sztuka. Natomiast używane skrzynie 250zł Skrzynia dziś / jutro dojdzie do warsztatu, w następnym tygodniu oddaję samochód na wymianę. Podzielę się kosztami i doświadczeniami PO Czy ktoś z forumowiczów ma z tym doświadczenia? Edytowane 15 Lipca 2020 przez rsxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 U mnie przy 120km/h na 6 mam 3250rpm. Powodzenia, jak wszystko będzie ok to może ktoś pobawi się w zmianę przełożeń w skrzyni "6" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Ciekawa modyfikacja, ale równie ciekawe jest jak zareaguje tempomat jak nie będzie mu się zgadzała prędkość obrotowa silnika z prędkością z jaka jedziesz. Z tego co mi wiadomo, to w przypadku zmiany skrzyni 6 z przed liftu na polift tempomat przestaje działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Nawet jak by był to mała strata.Swego czasu takie mody robili ludzie w vw t4, po wymianie padnitego td na tdi skrzynia robiła się za krótka i to latało ,ale ciężko mi uwierzyć że zmienisz tryby przez dekielek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Temat odpuszczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsxx Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Nie Samochód odebrany. Pierwsze co przychodzi na myśl, to że to powinni robić w fabryce Do ekspresówki mam za daleko, żeby bez celu pojechać, jednak sprawdzałem na kawałku oddanej obwodnicy z ograniczeniem do 70. Przy 55 można wrzucić 5 bieg i jechać z tą prędkością bez efektu duszenia. Ekonomizer nie podpowiada o zmianie biegu na niższy. Przy 80 jest 1950 obrotów. U szwagra w najnowszej Micrze 1.0T 100KM jest przy tej prędkości 1800 Na 5 biegu przestał działać tempomat. Tak to mniej więcej wygląda: Żałuje, że się nie odezwałem podczas nagrania, pokazało by to stopień wygłuszenia. https://youtu.be/GSLBpeLoSVA Edytowane 29 Lipca 2020 przez rsxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 No fakt, przy wyprzedzaniu i tak trzeba wrzucić 3 lub 4 żeby to w miarę sprawnie pojechało. Wątpię tylko czy przy 100-110 i dużej górce+ załadowane auto będziesz w stanie utrzymać prędkość...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsxx Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 W dniu 5.08.2020 o 13:53, Sarna1 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - aniewa Byłem po przekładce 5 begu w trasie Szczecin - Karpacz. Oraz ok 130 km po lokalnych drogach. I jest lepiej niż się spodziewałem. Spalanie z całej trasy w obie strony 6,8l. Jazda z dozwoloną prędkością + 10%. 3 osoby oraz pełny bagażnik. Żadnego problemu z utrzymaniem prędkości na trasie. Różnica w głośności jest znaczna, wyraźna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 15.07.2020 o 10:33, rsxx napisał: Skrzynia dziś / jutro dojdzie do warsztatu, w następnym tygodniu oddaję samochód na wymianę. Podzielę się kosztami i doświadczeniami PO Z ciekawości, pamiętasz, ile wtedy wyniosła cię robocizna? Edytowane 17 Czerwca 2023 przez parabellum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 w 1.6 w megane 3 przecież jest 6 biegów więc co da zmiana "piątki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo99 Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Napisałeś że zakupiłeś skrzynie za 250zł to znaczy 6-cio biegową i z niej wyjąłeś szósty bieg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milejow Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 We fluence,ach były skrzynie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi