dawidknychala Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witajcie! Mam problem z moją MIII 1.6 110KM. Podczas odpalania na zimnym słychać przez 2 sekundy delikatne klekotanie. Co więcej, gdy ruszam i zaczynam się rozpędzać czuć przez ułamek sekundy, jakby auto nie miało mocy i za chwilę wszystko wraca do normy już na stałe, dopóki auto nie postoi i znów silnik będzie zimny. Im zimniej jest na dworze, tym mocniej się to wszystko objawia. Silnik ma nowe filtry, olej i rozrząd z wariatorem (OE Renault). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Do sprawdzenia elektrozawór zfr. Przepuszcza gęsty olej wypełniając koło i nadmiernie przesuwa zapłon do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Filtr oleju jest jeden. Gatunek oleju ma znaczenie. Producent zaleca SXR 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidknychala Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Wczoraj organoleptycznie sprawdziłem zawór ZFR i wygląda idealnie (sitka nie są w najmniejszym stopniu zapchane). Jeśli chodzi o olej, to przejechał z 3000 km, a jest to właśnie elf SXR 5W40. Wiem, że jest jeden filtr oleju, natomiast chodziło mi o wymienione wszystkie filtry (powietrza, oleju, kabinowy). Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez dawidknychala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, dawidknychala napisał: Wczoraj organoleptycznie sprawdziłem zawór ZFR i wygląda idealnie 1/ Na wysoką sprawność kzfr wpływ ma ; a/ jakość oleju ; wskazane jest stosować markowe oleje; 5W40, 0W40, Znane są przypadki poprawy pracy zespołu kzfr po zastosowaniu olejów syntetycznych 0W40, b/ markowe filtry ;mann, knecht, purflux, c/ poziom oleju ; - należy utrzymywać stan ok; max, - sposób eksploatacji ; - po odpaleniu samochodu należy odczekać ok; 15 -20 sekund przed ruszeniem, żeby olej rozprowadził się po magistrali i dotarł do kzfr, 2/ Wyczyścić czoła czujników ; - wału i wałka, oraz ich styki, 3/ Przeczyścić ; a/ map sensor oraz zapewnić szczelność jego montażu, b/ styki elektrozaworu kzfr, oraz zapewnić mu czystość wewnętrzną, 4/ Konieczna kontrola ; a/ ustawienia rozrządu i stanu napinacza łańcucha ; - Silnik ma nowe filtry, olej i rozrząd z wariatorem (OE Renault) – napisałeś, więc to odpada, b/ kąta wyprzedzenia zapłonu interfejsem diagnostycznym - celem ustalenia stanu elektrozaworu kzfr ; Gorący silnik, obroty jałowe i odczyt kąta wyprzedzenia zapłonu; - jeżeli kąt wyprzedzenia zapłonu mieści się do 3 stopni ; - to elektrozawór można uznać za sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 17 minut temu, kinno19 napisał: Andrzej: stosowalbys do 1.3tce filtry filtron, Preferuje filtry markowe; mann, knecht, purflux, W Polsce swego czasu montowano mercedesy Sprinter, ale załoga nie spełniała norm i montaż wycofano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Wygląda na zużyte KZFR. Zawór do weryfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidknychala Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 14 godzin temu, szwagier24a napisał: Wygląda na zużyte KZFR. Zawór do weryfikacji. Tak, jak wspomniałem wcześniej - KZFR jest świeżo po wymianie na nowe OE Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi