RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Witajcie, auto rocznik 2004, 1.6 16V K4M. Rozrząd po wymianie wraz z KZFR ca. 30 000 km temu. Po wymianie alternatora i paska. W trakcie jazdy problemów w zasadzie brak, ale po podpięciu pod komputer następujące błędy: 1. 2502 "Charging system voltage" 2. 0300 - wypadające zapłony 3. 0304 - misfire cylinder 4 4. 0351/2/3/4 (błędy pojawiły się po wymianie alternatora) Po skasowaniu najpierw powraca P0300 i P0304, które były przed wymianą alternatora (sprawdzone cewki i świece metodą podmiany, problem cały czas z 4 cylindrem) stąd specjalnie nie wiem co się dzieje. Najpierw prośba o wstępną ocenę, co może powodować wypadanie zapłonu na 4 cylindrze (oprócz cewki, świecy),czy konieczna będzie interwencja elektronika. Uprzejmie proszę o Waszą pomoc. OBD2.pdf Edytowane 5 Września 2020 przez RENAULT.MEGANE.II.CC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Jeśli alternator był wymieniany na inny trzeba go przypisać w UPC. Oby tylko nie był z diesla, bo takiej opcji nie ma. Jeśli wymiana cewki i świecy na 4 cylindrze nie przyniosła poprawy należy zmierzyć kompresję. Podmiana miejscami przy uszkodzonej cewce paraliżuje zespół i może wprowadzać w błąd. Edytowane 5 Września 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Dzięki za szybką odpowiedz. Jeśli wspominasz o alternatorze jest sprawdzony po nr. i wszystko się zgadza, pochodzi od 1.6 benzyny czyli ok. Przypisanie powinno spowodować brak błędów P0351/2/3/4 i P02502 dobrze myślę? Kompresji pewnie nie zmierzę w domowym warsztacie, ale raz jeszcze dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Trzeba mieć specjalny manometr. Jest LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Bez instalacji LPG, orientujesz się czy jestem w stanie wykonać taki pomiar manometrem samochodowym za 20-30zl? Problem z wypadaniem zapłonu rozpoczął się po pęknięciu węża paliwa... Może powinienym szukać rozwiązania z wtryskiem benzyny. Edytowane 5 Września 2020 przez RENAULT.MEGANE.II.CC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 2 godziny temu, RENAULT.MEGANE.II.CC napisał: Może powinienym szukać rozwiązania z wtryskiem benzyny. Zacierający się wtrysk - możliwe. Orientacyjną kompresję zmierzysz w dwie osoby. W pełni naładowany akumulator, wykręcone świece i odcięty zapłon przy kręceniu rozrusznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 7 godzin temu, RENAULT.MEGANE.II.CC napisał: Problem z wypadaniem zapłonu rozpoczął się po pęknięciu węża paliwa... Może powinienym szukać rozwiązania z wtryskiem benzyny. Zamień wtrysk 4-ty z innym wtryskiem - to się przekonasz, czy błąd się przeniósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Wszystkim wielkie dzięki za próbę rozwiązania mojego problemu, będę informował na forum jaka była przyczyna powstania tego rodzaju błędów w moim przypadku i sposób ich usunięcia. Tymczasem będę sprawdzał wtryski benzyny i mierzył kompresje na cylindrach, aby ustalić możliwą przyczynę wypadania zapłonów (błędy P0300 i P0304). także, aby pozbyć się reszty wspomnianych błędów ( P0351/2/3/4 i P02502) przypisać alternator w UPC, ponieważ był wymieniany. Jeśli ktoś miał podobne problemy lub rozwiązywał podobne historie to każdy komentarz jest dla mnie wartościowy. Pozdrawiam szczególnie Andrzej-2010, jabrze, szwagier24a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 27 minut temu, RENAULT.MEGANE.II.CC napisał: przypisać alternator w UPC Alternator musi mieć regulator napięcia oryginał - prawdopodobnie Valeo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Alternator u mnie jest ze zintegrowanym regulatorem (podsyłam zdjęcia), w wymienionym był problem ze sprzęgłem - koszt nowego sprzęgła i wymiana za pomocą specjalnego klucza lub nasadki skłoniła mnie do wymiany całego alternatora. Używany z wysyłką kosztował mniej niż nowe sprzegiełko - trzeba uważać, żeby alternator miał ten sam nr. i najlepiej pochodził od identycznego samochodu (rok, silnik itd.). Znalazłem temat na "scenic-forum" z objawami jak u mnie o których nie wspominałem, a wystąpiły również (błędy ESP, ABS, i 'check'a'. Poza tym wydaje się że pali na 3 gary) - dokonam wstępnych oględzin rampy z wtryskami i spróbuję przełożyć wtrysk 1 z 4 w celu ustalenia, czy rzeczywiście może być to powód wypadania zapłonu 4 (błąd P0304). Dodaję link z konkretnym opisem i zdjęciami dla zainteresowanych: https://[ciach]-forum.pl/Watek-Amatorskie-czyszczenie-wtryskiwaczy-benzynowych-Renault-2-0-16V-1-6-16V Edytowane 6 Września 2020 przez RENAULT.MEGANE.II.CC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Ten typ jest do Twojej benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENAULT.MEGANE.II.CC Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 11 minut temu, jabrze napisał: Ten typ jest do Twojej benzyny. Tak, to jest wyciągnięty z uszkodzonym sprzęgiełkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 34 minuty temu, RENAULT.MEGANE.II.CC napisał: Alternator u mnie jest ze zintegrowanym regulatorem (podsyłam zdjęcia), - w wymienionym był problem ze sprzęgłem - koszt nowego i wymiana za pomocą specjalnego klucza lub nasadki skłoniła mnie do wymiany całej części na używany. Regulator jest przykręcany- nie jest zintegrowany z alternatorem, Sprzęgło 1-no kierunkowe alternatora - podlega wymianie ; - zatrzymaj swój alternator bo na 100 % masz sprawny, - może się okazać za jakiś czas, że zamienił stryjek siekierkę na kijek " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi