NorbiM3 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Cześć, pacjent Megane 3 2012 w wersji generation. Od dłuższego czasu denerwuje mnie w tym samochodzie prawie wszystko, co znajduje się wewnątrz. Jakość wykonania w renault jest fatalna. W porównaniu do forda czy opla, które mają znajomi, jest to krótko mówiąc dramat. Chciałbym choć trochę to zmienić. Potrzebuję Waszej pomocy. 1. Stukająca obudowa zegarów. Podczas jazdy zaczyna trzeszczeć, w momencie przytrzymania ręką, stukot ustaje. Wymiana, klejenie, czy ten typ tak ma? 2. Trzaskające zagłówki w fotelu pasażera oraz w tylnym rzędzie. Da się to wyeliminować? Czy wymiana pomoże? 3. NAJBARDZIEJ DOKUCZLIWE. Trzaski w okolicach ucha, ze słupka podczas jazdy ponad 50km/h. Podczas deszczu nie występują. Brzmi, jakby ktoś wrzucił kamyczek do środka. Moje podejrzenia kieruję na klamki w drzwiach, ponieważ wydaje się być w nich dużo luzu. Czy da się je jakoś wyregulować? Może miał ktoś podobny przypadek i to błędny trop. 4. Jak wygląda wymiana uszczelek? Czy w czymś pomoże? Podczas jazdy >80 km/h słychać wyraźny podmuch wiatru. Zdaję sobie sprawę, że kilka lat temu kupiłem auto z niskiej półki cenowej i może za bardzo wybrzydzam. Mechanicznie nie mam Megance nic do zarzucenia, ale ten środek po 8 latach i 140 000km wygląda okrutnie. Chciałbym chociaż minimum komfortu. Proszę Was o pomoc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Mam zgoła odmienne zdanie. Prawdopodobnie ktoś, kiedyś w warsztacie blacharsko-lakierniczym barbarzyńsko Twój samochód rozbierał/uzbrajał. Mogę się jedynie zgodzić z uszczelkami drzwi, faktycznie "siadają" po latach i dorzucić jeden ogólnie znany feler eco-skóry na fotelach. Uważam, że wnętrze MEGANE III ma więcej niż dobre materiały zarówno deski rozdzielczej jak i boczków. Sam sposób mocowania ich. Widziałeś jak wygląda spinka tapicerska boczka drzwi? No, swoje też kosztuje. Mocowanie osłony lusterek od wewnątrz (oryginalnie nawet sama spinka nie do kupienia) To już naprawdę stara, dobra szkoła jest, dla samochodów wyższej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jose22 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Mam auto z tego samego rocznika i nic w nim nie stuka puka ani nie wydaje innych dzwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Dokładnie jak u przedmówców i przy tym przebiegu nie realne takie zjawiska. Trzaski występują w tunelach w lagunach ale w Megane cisza tak jak wyżej pisali. Najwyraźniej ktoś rozbrajał i uzbrajał auto. Sprawdź miernikiem lakieru. Gorzej jak zrobiony przystanek to miernik nic nie pokaże. Jak zagłówki latają z tyłu to mogą być już amorki a i nie byłbym taki pewny pisząc że w polu czy fordzie jest bloga cisza. Znajomi mają to wiem jak to wygląda. Dobrze, że głośniki w miarę tam grają to rekompensują bolączki tych marek, po odpowiednich przebiegach Powodzenia w szukaniu do prawdy o swoim wozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbiM3 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Auto kupione w salonie renault 4 lata temu, przy przebiegu 60 000km. Pochodzenie pewne, sprawdzone. Niestety to o czym piszę, jest przykrą prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Norbi, nie chcę Cię rozczarować, bo troszkę naiwnie piszesz, kupno używki w salonie Reno jest w praktyce obarczone takim samym ryzykiem, jak kupno samochodu od handlarza Mietka. Wiele lat temu troszkę zgrzeszyłem (było wyspowiadane), jak jeszcze studiowałem cofałem liczniki samochodów właśnie dla ASO, na polecenie samych właścicieli. Mimo, że to było 30 lat temu, nie będę przytaczał żadnych marek ani nazw (zresztą już niektórych nie ma) bo to bez znaczenia. Niecne to było, ale w Warszawie za coś wtedy trzeba było żyć. A były to "wesołe" wczesne lata '90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbiM3 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Serdecznie dziękuję Panowie za podzielenie się zupełnie nic nie wartymi uwagami. To niestety nie rozwiązuje moich problemów. Co nieco poczytałem na forum i nie tylko ja borykam się z tymi problemami w "bezproblemowej Megane 3". Podobne problemy przewijały się przez forum nawet w nowych samochodach. Pozostaje szukać rozwiązania na własną rękę oraz sprawdzić sposoby, które były opisane wcześniej na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Weź pod uwagę, że wersja generation to całkowity golas nie tylko w wyposażeniu, ale też wygłuszeniu. Zdarzały się brzęczące zagłówki i schowki przed pasażerem, ale reszta jest całkiem nieźle spasowana. W drzwiach mogą Ci brzęczeć plastikowe zaślepki pod zewnętrznymi klamkami - wystarczy je wyjąć i zamontować na silikon. To jest standard w wersji z oraz bez hands free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbiM3 Opublikowano 10 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 19 godzin temu, meganecoupe02 napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Dzięki za poradę, to pomogło. Zdaję sobie sprawę co kupiłem i liczyłem się z takim wyposażeniem. Jednak nie wiedziałem, że będzie się tak szybko degradować. Mam również od nowości Grand Scenica w wersji privilege i po 150 000 km też zaczęło stukać tu i ówdzie. Dla porównania s-max znajomego po 280 000 km wygląda bardzo solidnie. Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Mi się tłukla tylna półka, założyłem uszczelki i niby cisza. Tłuką się zagłówki kierowcy i pasażera, to w co wchodzi zagłówek w oparcie jest wyrobione i napindala, że mam dość. Ogólnie jest twardo, mało komfortowo i głośno ehh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbiM3 Opublikowano 10 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 55 minut temu, Renia08 napisał: No i mnie też przedrzeźniasz ;) O półce nie chciałem wspominać, bo na każdej nierówności zaczyna gadać. Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi