martijn Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Dzień dobry, Koledzy mam taki problem.... Od kilku dni czasami pojawia się grzechotanie w silniku.Objaw uaktywnia się jak jadę i zdejmuję nogę z gazu ale samochód jest cały czas na biegu. Lub jak jadę np. na 2 biegu ze stałą prędkością i ilością obrotów (ostatnio ok 2700 - 2900 II bieg) Zaznaczam ,że kilka dni temu wymieniłem rozrząd i KZFR. Chociaż ten dźwięk pojawił się raz czy dwa przed wymianą... Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł...co to może być? Przebieg 353.000 km 1.6 16V 2004r. LPG od przebiegu 65.000 km Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Czy z wymianą koła zfr był wymieniony elektrozawór? Jego niedomykanie przy hamowaniu silnikiem to objaw taki jak Opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martijn Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Niestety nie wymieniany....czy do poniedziałku dojadę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Spokojnie. Trzeba wymienić, żeby nie wysilać nowego koła, a w tej chwili samochód ma zaniżoną moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martijn Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Powiem Ci ,że ma więcej mocy niż przed wymianą, ale przy mocniejszym wciśnięciu ''gazu'' silnik ma wibracje... Wypiąłem wtyczkę elektrozaworu i nie ma różnicy...w sensie, nie gaśnie.Nie wiem czy tak ma być?? Jeszcze nie jechałem po wypięciu wtyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Tak ma być. Zawór pracuje, ale przepływ oleju do koła jest zwiększony. Przy hamowaniu silnikiem ( bez sterowania ) musi się domknąć, żeby zapłon przesunąć w okolice zera. Słyszalne terkotanie to duże zmiany w zapłonie powodujące szarpanie wałka ssącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martijn Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Dziękuję Ci za pomoc. Dzisiaj zamawiam elektrozawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Oryginalny czy "oryginalny" czy używany. Jestem ciekaw bo sam stoję w obliczu tego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 @szwagier24a ja od ponad roku mam elektrozawór zamówiony bezpośrednio od my friendów i wszystko jest OK, a cena była bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martijn Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 NTY 159 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 ja myślę o oryginale bo tani chińczyk się nie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Ja kupiłem nowy oryginał w maju a dzisiaj kąt wyprzedzenia zapłonu sięga 7-8 co wskazuje na uszkodzenie elektrozaworu także nie wiem jak to jest z tą oryginalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Podejrzewam, że z powodu tego, że silnik jest już nieprodukowany, auta poza gwarancją to jako oryginalne są sprzedawane te od innego dostawcy niż dekadę temu. A ponieważ części muszą być coraz tańsze to i żywotność się zmniejszyła. Dlatego nie ma różnicy pomiędzy tanim zamiennikiem a oryginałami. Ja swój oryginalny spróbuję wymyć naftą w myjce ultradźwiękowej. Zobaczę jakie będą efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 52 minuty temu, lukasz243243 napisał: Ja kupiłem nowy oryginał w maju a dzisiaj kąt wyprzedzenia zapłonu sięga 7-8, co wskazuje na uszkodzenie elektrozaworu Wykonałeś wszystkie zalecenia z tematu ???; Brak mocy na zimnym silniku, Obecnie, silniki są mocno naszpikowane czujnikami; - jeden parametr wpływa na drugi i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Niestety ale tak. Przejechałem ponad 500 km na samej benzynie i parametr się nic a nic nie zmienił :s Podczas przerwy świąteczne w okolicach BN wrócę do tematu bo teraz dzień krótki a pod blokiem możliwości ograniczone. Przed świętami wymienię olej, świece więc przyjrzę się jeszcze raz całej liście. Ponadto mam w domu zamiennik elektrozaworu od znajomych z dalekiego wschodu więc zobaczymy jakie będą wyniki po zamianie. Edytowane 9 Listopada 2020 przez lukasz243243 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi